Tunnen, siis tarvitsen


Missä tilanteissa olet kokenut erityisen voimakkaita tunteita? Milloin olet ollut erityisen iloinen tai onnellinen? Entä loukkaantunut tai surullinen? Voimakkaita tunteita voi liittyä hyvään tai huonoon menestykseen kesätyön hakemisessa. Usein kuitenkin erityisen voimakkaita tunteita liittyy nimenomaan ihmissuhteisiin.

Tässä lehdessä käsitellään erilaisia ihmissuhteita. On asiaa kaverisuhteista, parisuhteesta, perheen välisistä suhteista ja seurakunnasta, joka sekin koostuu Jeesuksen yhteen liittämistä ihmisistä. Ihmissuhteisiin liittyvät voimakkaat tunteet kertovat usein syvällä olevista tarpeista, joita meillä on. Tarvitsemme rakkautta ja hyväksyntää. Niiden vastaanottaminen aikaansaa yleensä iloa. Niiden puuttuminen taas aiheuttaa usein voimakkaita kielteisiä tunteita. Näitä tunteita kumpaankin suuntaan voi olla kavereiden kesken, parisuhteessa, perheessä ja seurakunnassa.

”Ihmissuhteisiin liittyvät voimakkaat tunteet kertovat usein syvällä olevista tarpeista, joita meillä on.”

Hylätyksi tuleminen, mustasukkaisuus, selän takana pahan puhuminen ja uudelle paikkakunnalle muuttaminen ovat vain muutamia esimerkkejä ilmiöistä, jotka voivat aiheuttaa syviä haavoja. Vastaavasti hyväksymisen, arvostuksen, pyyteettömän rakkauden ja lämpimän sylin kokemukset voivat hiljalleen parantaa vaikeitakin haavoja. Juuri siksi, että ihmissuhteet ovat niin valtavan herkkiä paikkoja, Jumala on antanut ihmisille tälle elämänalueelle hyviä sääntöjä Raamatussa. Toisista ei saa puhua pahaa. Perhettä ei saa hylätä. Seksi kuuluu avioliittoon. Esimerkiksi tällaisia tärkeitä ohjeita Jumala on antanut suojelemaan ihmisiä itsensä ja muiden satuttamiselta.

”Koska ihmissuhteet ovat niin valtavan herkkiä paikkoja, Jumala on antanut ihmisille tälle elämänalueelle hyviä sääntöjä Raamatussa.”

460x60v1

Toivottavasti sinulla on hyviä ihmissuhteita elämässäsi. On hienoa, jos voimavarana elämässä on edes jotakin seuraavista: perhe, joka tukee; ystäviä, jotka välittävät; parisuhde, jossa on turvallista tai seurakunta, jossa viihdyt ja saat olla oma itsesi. Yritäthän myös omalta osaltasi olla sellainen lapsi vanhemmillesi, sellainen ystävä kaveriporukassa, sellainen seurustelukumppani tai sellainen seurakuntalainen, joka hyväksyy, ottaa huomioon ja rakastaa muita.

468x60v3