TS: Nuoret kaipaavat vanhempien tukea

TS: Nuoret kaipaavat vanhempien tukea

Vanhemmilla on suuri vaikutus lapsiinsa. Nuoret kaipaavat tukea erityisesti omien tavoitteidensa saavuttamisessa.

Turun Sanomien mukaan vanhempien tuki vaikuttaa paljon nuoren opinto- ja uravalintoihin. Lotta Tynkkysen tuore väitöstutkimus kertoo, että vanhempien tukea uravalinnassaan saaneet nuoret uskovat omien tavoitteidensa saavuttamiseen enemmän kuin muut.  

– Vanhempien neuvoilla on merkitystä vielä parikymppiseksi asti.  

Tutkimuksesta selviää myös, että yhdeksäsluokkalaiset, jotka kuuntelevat seurustelukumppaninsa neuvoja menevät todennäköisemmin ammattikouluun kuin lukioon.

– He haluavat ehkä perustaa perheen aikaisemmin ja päästä nopeasti palkkatöihin.  

Jos nuori taas kokee vanhempiensa toivovan lukioon menemistä, hän mitä todennäköisemmin asettaa itselleen haastavia opintotavoitteita. Tynkkysen mielestä vanhemmat pitäisikin ottaa paremmin mukaan esimerkiksi nuorten opinto-ohjaukseen.

– Vanhemmilla on suuri merkitys lastensa valintoihin mutta ei välttämättä riittävää tietotaitoa antaa neuvoja. Tieto voisi kulkea paremmin kodin ja koulun välillä, Tynkkynen toivoo.

Teksti: Turun Sanomat/TS.fi
Kuva: Zurien Onn

Kommentti:

Vanhemmilla on todellakin suuri vaikutus lapsiinsa. Jokainen ihminen kaipaa tukea ja rakkautta, oli sitten lapsi, nuori tai aikuinen. Mutta erityisesti sitä kaipaavat lapset ja nuoret, jotka ovat elämänmatkansa alussa ja suurien kysymysten äärellä.

Vanhemmat: rakastakaa lapsianne ja tukekaa heitä! Ja nuoret: tehkää oma osuutenne asiassa eli rakastakaa ja kunnioittakaa myös vanhempianne!

”Isät, älkää aina moittiko lapsianne, etteivät he masentuisi.” (Kol.3:21)

”Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein.” (Ef.6:1)