Tuhannen raudan takojat


Yhdessäkin bändissä riittää tekemistä: ahkeraa harjoittelua, studiopäiviä, pitkiä keikkamatkoja… Jotkut muusikot löydät kuitenkin useamman bändin riveistä.

HENNA-MARIA HARJU

Teksti Lassi Peltomaa
Kuvat Oona Harju

Henna-Maria Harjun ääni on iloinen. Seuraavan päivän aloitus yläasteen musiikinopettajana ei paljoa hetkauta. Opettamisen lisäksi Henna-Maria kuitenkin myös tekee, kuuntelee ja esittää musiikkia.

Harjun musiikilliset juuret ovatkin syvällä. Viulutuntien lisäksi lapsuuteen kuului pianon, sähkökitaran ja akustisen kitaran harjoittelua sekä kuoro.

– Kuudesluokkalaisena suunnilleen mun oma musiikkimakuni heräsi. Mä hoksasin, mistä mä tykkään ja rupesin ite valitsemaan musiikkia, mitä halusin kuunnella, Henna-Maria kertoo.

Sittemmin Henna-Maria on soittanut ainakin viidessä erilaisessa bändissä ja tehnyt soolokeikkoja, eikä musiikkityyleistäkään ole ollut pulaa.

Maksettuja viuluja ja jotakin omaa

GoKe, siis Gospelia Keski-Pohjanmaalta, oli Henna-Marian bänditaipaleen alkua. Myöhemmin tuli kuvioihin Nolla, joka on nyt toistaiseksi tauolla. Henna-Marialla kuitenkin riittää tänä syksynä tekemistä. Hän on taustalaulajana ja viulistina Miriamissa ja Musti & Hyvä Vainussa, mikä saattaa tietää keikkaa silloin tällöin.

”Vieläkin tärkeämpää on se, että perheelle — erityisesti lapsille — riittää aikaa ja huomiota”

Suuremman luokan juttu tällä hetkellä on kuitenkin groove folk -bändi Maksetut Viulut, jolla on tiedossa isompi joulukiertue. Henna-Maria myös tekee materiaalia omaan sinkkuunsa ja esiintyy artistinimellä HEMA. Tähän kaikkeen täytyy toki lisätä työ yläasteella ja – mikä tärkeintä – kaksi pientä lasta. Kiireisiä viikkoja on siis edessä.

Jumalan aikataulussa

Henna-Marian tulevaisuus näyttää kiireiseltä, mutta paljon riippuu myös omasta asenteesta.

– Mä oon oppinut, että kun me luotetaan Jumalaan ja Jumalan aikatauluihin siinä, miten Hän haluaa meitä ihmisiä käyttää, niin silloin me voidaan olla tavallaan levollisella mielellä sen omankin suorittamisen kanssa, Henna-Maria miettii.

– Jos koko ajan menee limitteriä vasten, niin se kuluttaa ihmistä.

Vieläkin tärkeämpää on se, että perheelle – erityisesti lapsille – riittää aikaa ja huomiota, ja että sitä toisaalta riittää omalle taivaalliselle Isällekin. Näitä suhteita Henna-Maria tietääkin vaalia. Siinä yksi hyvä syy lisää edetä Jumalan aikataulussa.

Henna-Maria Harju on mukana:

Miriam (metalli)
Musti & Hyvä Vainu (kantri)
Maksetut Viulut (groove folk)
HEMA (pop-R&B-EDM)

Kumpi?

Piha vai metsä? – Metsä
Suuri vai pieni – Suuri
Uusi vai vanha – Uusi

 

OSSI MÄKI-REINI

Teksti Henrik Mäki
Kuva Tuomas Merilahti

Ossi Mäki-Reini on yksi harvoista suomalaisista gospelmuusikoista, joille musiikki tuo elannon. Ossi soittaa useissa kokoonpanoissa akustisesta popista melodiseen metalliin.

– Miriam, Vainio, Maksetut Viulut, Musti & Hyvä Vainu, Pro Fide, Eve & Ossi ja lisäksi soolokeikat. Kaikki ovat toiminnassa, osa toki toisia aktiivisemmin.

Eteläpohjalaisen muusikon matka alkoi jo nuorena.
– Alle kouluikäisenä innostuin viulunsoitosta. Tosin koskaan en oikein oppinut viulua soittamaan, Mäki-Reini hymähtää.

Seuraavaksi Ossi aloitti soittamaan pianoa musiikkikoulussa, sitten tulivat mukaan bändisoittimet ja viimeisenä laulu, jota hän myöhemmin ryhtyi opiskelemaan myös ammatikseen.

Millaista on gospelammattilaisen arki?

Muusikkona Ossi Mäki-Reinin työhön kuuluu paljon muutakin kuin vain keikkoja ja biisien tekemistä.

– Siinä on firman pyörittämistä, laskujen lähettämistä, levyjen postittamista, konserttiohjelmistojen treenamista, settilistojen tekemistä, tulevien keikkojen sopimista jne. Viikonloput taas ovat todella paljon ajamista ja roudaamista. Viikossa on keskimäärin kaksi tai kolme keikkaa. Laulujen kirjoittamiseen tulee paneuduttua liiankin harvoin.

“Biiseihin vuodatan sitten omia ajatuksia ja kipuiluja”

Mitä yksi kiireinen päivä sitten voi sisältää?

– Esimerkiksi Maata näkyvissä -festareilla esiinnyn monesti useissa eri kokoonpanoissa. Esiintymisten lisäksi on soundcheckejä ja haastatteluita. Ne on aika tiiviitä päiviä.

Aikaa myös itselle ja Jumalalle

– Olen siitä onnellisessa asemassa, että melkein kaikki keikkani ovat gospelkeikkoja. Niissä uskonasiat ovat läsnä, kun miettii laulujen sanomaa ja spiikkejä.

Ossi toteaa, että sunnuntaina ei kovin usein ehdi kirkkoon.

– Usein siinä vaiheessa on vielä tien päällä, joten jumiksessa tulee harvoin oltua. Onneksi messusäestyskeikkoja on silloin tällöin.

Entä ihan omassa rauhassa vietetty aika?

– Automatkoilla tulee oltua paljon yksin. Biiseihin vuodatan sitten omia ajatuksia ja kipuiluja. Se on sellaista aika terapeuttista.

Ossin arkeen mahtuu paljon työtä, mutta siunattu muusikko on siitä, että saa käyttää lahjojaan Jumalan valtakunnan hyväksi. Talentit on siis pistetty peliin.

 

Ossi Mäki-Reini on:

laulaja,
kitaristi,
rumpali,
lauluntekijä,
musiikkipedagogi

Kumpi?

Piha vai metsä – Piha
Suuri vai pieni – Pieni
Uusi vai vanha – Vanha