Tinder — hyvä vai huono?


Mitä Tinderistä pitäisi ajatella? Mitä Raamattu siitä sanoo? Miksei ystävien löytämiseen ole sovellusta? Tuomo Talja luo katsauksen viime vuosina massailmiöksi nousseeseen seuranhakusovellukseen.

Teksti Roosa Ilomäki | Kuvat Tuomo Taljan albumi, Tivadar Gelner/123rf.com

 

Netti on täynnä kaikenlaisia sovelluksia, ja uusia tulee aina vain lisää. Laitoimme Kankaanpään seurakunnan lähetyssihteeri Tuomo Taljan pohtimaan seuranhakusovelluksia, etenkin Tinderiä.

Raamattu antaa hyviä ohjeita ystävyyteen ja parisuhteeseen, ja niiden pohjalta on hyvä miettiä, mihin yhteisöihin ja sovelluksiin liittyy. Tinderin idea on melko yksinkertainen: sovellus etsii sinulle lähelläsi asuvia henkilöitä ja näyttää heistä kuvia. Nähdessäsi kuvan voit joko tykätä siitä tai ohittaa kyseisen henkilön. Jos kaksi henkilöä tykkäävät toistensa kuvista, heistä tulee “tykkäyspari” eli match.

– Ajattelen, että Tinderissä ei sinänsä ole mitään väärää, jos sitä käyttää viisaasti ja hyvällä harkinnalla. Jotkut ovat löytäneet sen kautta kristityn seurustelukumppanin ja jopa aviopuolison. Sovelluksen käyttöön liittyy kuitenkin askarruttavia asioita, kuten sovelluksen ulkonäkökeskeisyys. Sen varjoon voi helposti jäädä se kaikista tärkein asia, eli sisäinen kauneus, kertoo Tuomo.

Tinder Raamatun valossa

Raamattu opastaa lukijaa pohtimaan asioita pintaa syvemmältä. Kaikki on luvallista,  mutta ei kaikki ole hyödyksi. Kaikki on luvallista, mutta ei kaikki rakenna. (1. Kor. 10:23)
Voi olla jopa niin, että rakkaus, jota Tinderistä etsii, on vastakohta sille, mitä Jeesus opetti rakkauden olevan. Raamattua lukemalla oppii, mitä oikea rakkaus on. Siitä Jeesuksen elämä antoi hyvän esimerkin. Rakkaus on paljon suurempaa kuin ulkonäkö ja tunteet. Se kiinnittää huomion itsensä sijasta toiseen. Rakkaus hyväksyy myös heikkoudet ja kaiken vajavaisuuden, jota meistä kaikista löytyy. (1. Kor. 13)

“Rakkaus on paljon suurempaa kuin ulkonäkö ja tunteet. Se kiinnittää huomion itsensä sijasta toiseen.”

– Nykyään painotetaan ulkonäköä ja seksikkyyttä. Mielestäni se kertoo muutoksesta, että enää ei ihannoida yksinkertaista sitoutumista, uskollisuutta ja avioliittoa, jotka ovat Raamatun mukaan miehen ja naisen välisen suhteen tähtäyspisteitä. Sen sijaan on myös  erilaisia yhden illan juttuja ja seksisuhteita, joita pidetään ihan ookoo juttuina. Ne rikkovat helposti ihmistä sisältä, vaikka voivat aluksi tuntua viehättäviltä. Raamatun ohje on säästää seksi avioliittoon. Sitä oikeaa etsiessä on tärkeää rukoilla asian puolesta. Tärkeää on myös, että tulevan seurustelukumppanin kanssa saa jakaa elämän tärkeimmän asian, eli uskon Jeesukseen. Jos toinen ei ole uskossa, voi omakin usko jäädä taka-alalle.

Ystävyydestä rakkaudeksi

– Mielestäni paras paikka ystävien ja seurustelukumppanin etsimiseen on seurakunta ja erilaiset kristilliset tapahtumat, joissa liikkuu muita kristittyjä. Siellä voi tutustua, ystävystyä ja katsoa rauhassa, olisiko joku sellainen tyyppi, jonka kanssa voisi miettiä seurustelua. Ystävyys on kuitenkin joka tapauksessa perustusta myös avioliitolle.

Ihminen voi pärjätä elämässä hyvin ilman parisuhdetta tai avioliittoa, mutta ei ilman ystäviä. Olemme Jumalan käsiä, jalkoja ja kieliä, joiden kautta voimme auttaa, rohkaista ja tukea toisiamme. Myös ystävyydessä Jeesus on hyvä esikuva. (Joh. 15:15)

 

Tuomo Talja on 26-vuotias aviomies ja Kankaanpään seurakunnan lähetyssihteeri. Tuomon sydäntä lähellä on urheilu, ja hän toimii myös tukihenkilönä Uskovaiset nuoret -Facebook-ryhmässä.