Terveisiä Haasteesta!

Terveisiä Haasteesta!

Ryttylässä Kansanlähetysopistolla starttasi tänään nuorten uudenvuodenleiri Haaste. Haasteen ensimmäisessä tilaisuudessa Kansanlähetyksen Etiopian lähetti Mika Lehtinen opetti Jeesuksesta ja laista.

Lue tiivistelmä opetuksesta ja olet Hengessä mukana!

 

Jumalan laki

Laki tulee heprean sanasta Torah, joka tarkoittaa ilmestymistä tai ohjetta. Se annettiin Israelin kansalle Siinainvuorella. Laki oli tarkoitettu Israelin kansalle suojaksi ja ohjeeksi johdattamaan kansaa kaikilla elämän osa-alueilla.

Meidän on hyvä muistaa, että lain antoi ja kirjasi ylös Jumala, eikä esimerkiksi Mooses. Aivan niin kuin Jumala on luonut meidät, emmekä me Jumalaa, myös lain alkuperä on Jumalassa – ei meissä ihmisissä. Laki heijastaa Jumalan pyhyyttä ja kirkkautta.

 

Jeesus, lain täyttäjä

Uudesta Testamentista voimme lukea mm. galatalais- ja roomalaiskirjeestä, että laki on pyhä, yhtenäinen ja hyvä. Jeesuskaan ei halveksinut tai kieltänyt lain merkitystä. Jeesuksen vuorisaarnassa rima nousee kuitenkin niin korkealle, että kukaan ei pääse pakoon syntisyyttään Jumalan edessä.

Jumala teki itse sen, mihin laki ei pysty. Laki ei nimittäin voi tehdä ihmisestä vanhurskasta. Jeesus sen sijaan sovitti meidät Jumalan kanssa. Jeesus oli ainoa, joka täytti lain uskomattoman vaatimustason. Ja kuitenkin – juuri hänet Jumala kirosi, jotta me tulisimme vanhurskaiksi uskomalla Jeesukseen. Laki ei voi antaa ihmiselle elämää, ei edes synnyttää uskoa. Jumala sen sijaan antaa meille Pyhän Hengen, jonka varassa uskomme ja kasvumme kristittynä lepää.

Laki on siis armon ja uskon vastakohta, sillä lakia noudattamalla kukaan meistä ei voi tulla vanhurskaaksi. Laki oli väliaikainen valvoja Messiaan tuloon asti. Se kaitsi meitä Jeesuksen uhriin asti, jotta nyt tulisimme vanhurskaiksi uskosta häneen. Me elämme uuden, Hengen lain alla ja Pyhä Henki opastaa Jeesukseen uskovaa Jumalan tahdon mukaiseen elämään.

Jeesuksen nimi tarkoittaa ”Jumala on pelastajamme”. Jeesus pelasti meidät itseltämme, syyllisyydeltämme Jumalan lain rikkojina. Hän täytti lain täydellisesti ja hänen ansiostaan laki ei enää voi tuomita Jeesukseen uskovaa. Kasvumme kristittynä on Pyhän Hengen työtä meissä, eikä meidän omaa tekoamme.

 

Haaste vuodelle 2013

Kysymys omasta suhteesta Jumalan lakiin haastaa kysymään, mikä on suhteeni Raamattuun. Myös uskovan on hyvä miettiä, mitä Jeesus merkitsee minulle tänään. Haluanko rakentaa elämäni Jeesuksen ja Jumalan Sanan varaan?

Haluammeko elää elämämme Jeesukselle vai onko toivomme jossain muualla?