Michael Ward: Narnia-kirjojen symboliikka avautuu planeettojen avulla

Michael Ward: Narnia-kirjojen symboliikka avautuu planeettojen avulla

Narnia-sarjan kirjat kertovat ennen kaikkea Kristuksesta, jota kuvaa Narnian maailmassa leijonakuningas Aslan.

Perusta-lehden Teologisilla opintopäivillä 2.-4.1 luennoinut teologian tohtori ja C.S.Lewis-tutkija Michael Ward Oxfordin yliopistosta esitteli Suomen Raamattuopistossa teoriaansa Lewisin seitsenosaisen Narnian tarinat -kirjasarjan taustasymboliikasta.

Ward katsoo, että laajemmassa perspektiivissä seitsemän Narnia-teoksen vertauskuvallisuuden avaimet ovat keskiaikaisen kosmologian mukaiset seitsemän planeettaa Aurinko, Mars, Kuu, Merkurius, Saturnus, Venus ja Jupiter.

– Kristittynä Lewis uskoi, että universumi on Jumalan luoma taideteos, jossa kaikki sattumanvaraisiltakin näyttävät asiat liittyvät toisiinsa, Ward kuvaili.

Wardin mukaan kristinuskon Jumalaa kuvataan keskiajan runoudessa ja myöhemminkin usein kätketysti. Esimerkiksi Shakespeare tarkoittaa Jumalaa puhuessaan Jupiterista. Ward vetää Jupiterista yhteyden Narnia-sarjan tunnetuimpaan osaan, Velhoon ja leijonaan, jonka keskeisiä tapahtumia on kuningas Aslanin vapaaehtoinen uhrautuminen Valkean velhon ansaan joutuneen ihmislapsen puolesta.

– Jupiter on kuningasplaneetta, jumalten kuningas. Silti se on haavoitettu. Siinä näkyy suuri punainen pilkku. Jupiter on Lewisin mielestä Kristuksen esikuva. Siihen liitetäänkin keskiaikaisessa runoudessa usein syyllisyyden sovittaminen ja anteeksianto.

Wardin mukaan Velho ja leijona –teoksen symboliikka on pitkälti hahmotettavissa juuri Jupiterin kautta. Esimerkiksi Narnian viimeinen taistelu –teosta selittävät puolestaan roomalaisessa mytologiassa sadonkorjuun jumalaan Saturnukseen liitetyt merkitykset.  

Ward arvioi, että Lewis ei halua selittää käyttämäänsä planeettasymboliikkaa auki, koska symboliikka toteuttaa tehtävänsä, vaikka lukija ei havaitsisi sitä.

– Lewis vie sisälle tarinaan, katsomaan asioita auringon säteen suuntaisesti. Silloin aurinkoa ei huomaa, mutta se valaisee silti kaiken.

Planeettasymbolit muille Narnian tarinat –teoksille ovat Michael Wardin mukaan:
Prinssi Kaspian – Mars
Kaspianin matka maailman ääriin – Aurinko
Hopeinen tuoli – Kuu
Hevonen ja poika – Merkurius
Taikurin sisarenpoika – Venus
Narnian viimeinen taistelu – Saturnus

Narnian tarinat on seitsemän fantasiakirjan sarja, jonka C. S. Lewis kirjoitti 1950-luvulla. Se on tekijänsä parhaiten tunnettu työ. Kirjojen tapahtumapaikka Narnia on kuvitteellinen maa, jossa hyvyyden voimat taistelevat pahaa vastaan.

C. S. Lewis (1898 – 1963) oli kirjailija, keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden tutkija sekä kristinuskon puolustaja. Michael Ward on tutkinut Narnian symbolisia ulottuvuuksia teoksessaan Planet Narnia: The Seven Heavens in the Imagination of C. S. Lewis (2008).

Teksti: Raimo Mäkelä/Petri Vähäsarja
Kuva: Andreas Krappweis