Tenth Avenue North: Ei pelkoa vaan luottamusta!


Amerikkalainen gospel-bändi Tenth Avenue North tekee musiikkia luottamuksesta, soittaa Jumalan kunniaksi ja keikkailee mielellään – tänä syksynä myös Maata Näkyvissä -festareilla.

Teksti Sanni Pohjannoro
Kuva Promokuva

Lokakuussa maailmankuulu amerikkalaisbändi Tenth Avenue North on keskellä kiireisintä keikkakauttaan. I Have this Hope -kiertue takaa konsertteja lähestulkoon joka päivälle ympäri Pohjois-Amerikkaa, joten matkustamista ja tekemistä riittää. Marraskuussa koittaa hetken tauko ja Maata Näkyvissä -festarit.

Keikka on bändille erityinen monessakin mielessä: se sijoittuu kahden suuren kiertueen väliin ja vieläpä Suomeen, uudenlaisen yleisön eteen ja areenalle, joka on bändin viimeaikaisia keikkapaikkoja – kirkkoja – huomattavasti massiivisempi. Marraskuun tauon ja festareiden jälkeen edessä onkin bändin historian ensimmäisen joululevyn julkaisu sekä siihen liittyvä Decade the Halls -kiertue.

Bändin jäsenet Mike Donehey, Jeff Owen, Brendon Shirley, Ruben Juarez sekä Jason Jamison viihtyvät kiertueella. Uudet maisemat, keikkapaikat sekä ihmiset viehättävät. Kiireisessä aikataulussa on kuitenkin myös varjopuolensa.

– Uskoisin, että me kaikki kamppailemme virkistäytymisen kanssa. Se on joskus todella vaikeaa, bändin solisti Mike kuvailee.

Pahimmaksi kompastuskiveksi bändi määritteleekin sen, että ryhtyy vertaamaan itseään liikaa muihin artisteihin hyvässä tai pahassa. Ylpistymistä on varottava.

– Vertaileminen on todella kuluttavaa. Olemme kuitenkin olleet bändi jo niin pitkään, että joku jätkistä kyllä palauttaa takaisin maan pinnalle, jos homma lähtee käsistä. Ja aina voimme luottaa siihen, että Jumala pitää meistä huolta.

Kahvia, koripallo ja kitara

Bändi muistelee kaiholla ja hieman nauraen uransa alkuaikojen keikkoja, jotka ylittivät kiireisyydessään nykyisetkin ruuhkavuodet.

– Kun ensimmäinen levymme oli juuri julkaistu, ajoimme kaikille keikoille omalla pakettiautollamme. Emme olleet siis käytännössä nukkuneet vuoteen ja saimme keikasta noin 30 dollaria. Silloin mietimme, kannattaisiko vain lopettaa, Mike muistelee.

– Mutta sitten pääsimme keikkabussiin! Se oli tietynlainen ahaa-elämys, että näinkö ihmiset oikeasti keikkailevat, bändin jäsenet nauravat.

Tärkeintä keikkoja kiertäessä on miesten mukaan ehdottomasti kahvi. Sitä kulutetaan litrakaupalla. Sen lisäksi tärkeäksi keikkavarusteeksi mainitaan yllättäen koripallo.

– Me pelaamme paljonkin korista tauoilla, eilenkin kolme tuntia, Mike selittää. Koripallo vie ajatukset hetkeksi muualle hektisestä keikkaelämästä ja tarjoaa mahdollisuuden rentoutua.

– Koripallo kyllä kulkee mukana, mutta keväällä Mike unohti kitaransa kotiin, Jeff kommentoi huvittuneena.

– Se oli ensimmäinen keikka, jonka olen soittanut lainakitaralla. Joten senkin voisi lisätä keikkavarustelistaan. Oma kitara.

Collegesta keikkalavoille

Tenth Avenue Northin matka alkoi collegesta, jossa nuoret miehet perustivat ylistysbändin. Sana puhuttelevaa musiikkia soittavasta nuoresta bändistä kiiri, ja pikkuhiljaa pyyntöjä tulla soittamaan nuorteniltoihin alkoi sadella.

– Sanoimme kaikkeen kyllä, kunnes lopulta aloimme miettiä, että tätähän voisi tehdä täyspäiväisestikin, Jason muistelee.

– Oikeastaan koskaan emme tavoitelleet suurta uraa tai kuuluisuutta, Mike pohtii. Mutta yhtäkkiä huomasimme olevamme isoilla kansallisilla lavoilla, Jumalan johdatuksesta. Olemme aina ajatelleet, että Jumala on nostanut meidät tähän tehtävään. Esiintyessämme soitamme ensisijaisesti Jumalalle, sitten yleisölle.

Tärkein ohje musiikkiuraa tavoitteleville on bändin mukaan se, että tekee sitä mistä nauttii täydestä sydämestään ja antaa oman lahjakkuutensa kukoistaa siinä yhteisössä, johon nyt kuuluu.

Älä pelkää

Tenth Avenue Northin viimeisimmän albumin ensimmäinen kappale on nimeltään Afraid. Kappale sai alkunsa vuoden 2015 Pariisin terrori-iskuista. Bändin mukaan se on erityisen ajankohtainen nykyään.

– Jeff sai idean siitä, että meidän tulisi julistaa uskoa ja luottamusta Jumalaan pelon sijaan. Sillä oikeastaan pelkohan on epäluottamusta siihen, että Jumala järjestää asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Se, että Raamatussa käsketään viisi kertaa useammin olemaan pelkäämättä kuin mitään muuta, on mielestäni aika vahva osoitus siitä, että Jumala haluaa, että voimme luottaa häneen, Mike selittää kappaleen taustoja.

”Sillä oikeastaan pelkohan on epäluottamusta siihen, että Jumala järjestää asiat parhaalla mahdollisella tavalla.”

Luottamuksen merkitys toistuu läpi bändin tuotannon. Followers-albumin kantava teema on se, että Jumalalle riittää, jos häntä seuraa. Kenenkään ei tarvitse olla suuri johtaja tai kuuluisuus, sillä olemme loppupeleissä kaikki hänen seuraajiaan.

– En tiedä, miksi olemme niin pakkomielteisiä suurista johtajista, Mike pohtii. Jos luet Raamattua, huomaat, että Jeesus ei ikinä käske ketään johtamaan, ei ikinä. Hän pyytää vain seuraamaan Jumalaa. Jeesus näkee itsensäkin seuraajana, ja siksi minunkin pitäisi nähdä itseni sellaisena. Ei ole mitään väliä, mitä muut siitä ajattelevat.

”On suuri rikkaus, että Jumalan valtakunnasta voi kertoa niin monella eri tavalla.”

Lopuksi bändi ajautuu pohtimaan vielä gospel-musiikkia yleisesti.

– On hassua, miten se on ainoa genre, joka määräytyy sanoitusten eikä musiikkityylin mukaan. Jos haet Spotifyssa musiikkia ”gospel” -hakusanalla, saatat löytää yhtä lailla heavy metallia ja kevyttä jazzia. On suuri rikkaus, että Jumalan valtakunnasta voi kertoa niin monella eri tavalla, Mike lopettaa.

Bändi: 
Mike Donehey: laulu, kitara
Jeff Owen: kitara, taustalaulu
Brendon Shirley: koskettimet, taustalaulu
Ruben Juarez: basso, taustalaulu
Jason Jamison: rummut

Tenth Avenue North Maata Näkyvissä -festareilla lauantai-iltana Gatorade Centerin Areenalla.

Lähteet:
tenthavenuenorth.com
http://www.jesusfreakhideout.com/interviews/TenthAvenueNorth2016.asp
http://www.thechristianbeat.org/index.php/interviews/3067-tcb-exclusive-tenth-avenue-north-s-mike-donehey-talks-followers-and-tour-life