Teistinen mutta turha


Kahden veljeksen tarina kuvaa laiminlyötyä totuutta: kun vanhaan pakanaoppiin lisää sanan teistinen, syntyy vain lisää pakanoita.

Lassi Peltomaa | Kuva Juha Peltomaa

En haluaisi kirjoittaa taas tästä aiheesta. Aiheeni on kuitenkin minulle liian tärkeä ja kiireinen.

Tunsin eräät veljekset. Vanhempi veli oli tasapainoinen ja reipas, suosittu sekä seurakunnassa että kristillisessä koulussa. Nuorempi oli näissä suhteissa isoveljensä raju vastakohta, ja raivosi usein Jumalalle. Lisäksi hän – toisin kuin veljensä – kyseenalaisti vuolaasti suuren osan saamastaan opista. Nuorempi myös jätti kristillisen koulun viidennellä luokalla – jälleen toisin, kuin veljensä.

Nosto: “Syy isoveljeni ateismiin on ainakin minulle päivän selvä.”

Fiktiivinen tarina kuvaisi nuoremman veljen nyt narkomaanina, ja vanhemman pastorina. Mutta asia on toisin. Vanhempi veljeksistä on julistautunut ateistiksi.

Syy isoveljen ateismiin on ainakin minulle päivän selvä. Hän imi koulussa uskon loputtoman vanhaan maahan. Kohta teistinen evoluutio (“Jumala käytti evoluutiota”) vei jalat alta. Tämä on yleinen tie epäillylle, ja opettajien tulisi kyllä tietää se.


Tiedän joidenkin kristittyjen arvostavan oppeja, jotka korostavat maapallon vanhuutta. He pitävät niitä tärkeänä keinona kristillisen uskon puolustamiseksi. Mielestäni puolustamisen sijaan sellainen kompromissi kylvää enemmän epäilyjä kuin uskoa. Usko miljooniin vuosiin tuntuu minusta olevan sodassa Raamatun kanssa.

Mutta siitähän minä taas kirjoitin. Jääköön tämä haastamaan teitä.

 

Netin ihmemaailma:

 

Apowiki.fi: apologiaa wikitasolla

Internet-osoitteesta apowiki.fi löytyy suomenkielinen, uskonpuolustukseen keskittyvä, maallikoille suunnattu wikisivusto. Sitä pitää pystyssä joukko aiheesta kiinnostuneita yksityishenkilöitä. Artikkeleita löytyy moneen lähtöön ja monen tasoisia, joten ne kannattaa aina punnita vasta-argumenttien ja etenkin Raamatun valossa.

Bloggari:

“Meidän ei tarvitse tuntea (feel) häntä [Jeesusta] sydämessämme, mutta tuntea (know) hänen sydämensä.”

http://kanssasimatkalla.blogspot.fi/

 

“Kaksivuotisen isoskoulutuksen läpäisi varmaan parikymmentä. Pian meitä oli jäljellä jotain kymmenen. Sitten muutama. Sitten minä. Mitä tapahtui?”

http://ristisanoja.blogspot.fi/

 

“Vuodet vierivät … mutta Jumalan rakkaus on ja pysyy.”

http://becauseofyou-milja.blogspot.fi/

 

“Toivoisinkin, että ne, jotka tulevat päättämään kunnan asioista, tosissaan kuuntelisivat niitä, joita päätökset läheisesti koskettaa.”

http://scharlot.blogspot.fi/