Syksy tulee pikku hiljaa ja on aika päivittää leffavarastoja. Näistä kolmesta esimerkistä löydät katseltavaa, joka johdattaa pintaa syvemmälle.
Teksti Milja Alanko | Kuva Unsplash
Wonder
”Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa” (2.Kor. 12:9), siihen voinee kiteyttää koko Wonder-elokuvan ytimen. Vaikka elokuvassa ei tuoda uskoa sanoilla esille, puhuvat sen teot Raamatun kanssa samaa kieltä. Elokuvan päähenkilö on epämuodostuneiden kasvojensa vuoksi erottuva ja koulussa kiusattu poika. Valkokankaalle kuitenkin avautuu värikäs tarinoiden kirjo, kun kurkistetaan myös pojan elämään kuuluvien ihmisten ulkokuoren alle.
Jokaisella onkin kannettavanaan oman elämänsä epämuodostumat, jopa kiusaajilla. Poika vain on ainoa, jonka epämuodostumat näkyvät kaikille – hän kantaa niitä ikään kuin kaikkien muidenkin puolesta. Lopulta lähimmäisenrakkaus ja muiden puolesta uhrautuminen nostavatkin pojan sankarina valokeilaan. Poika ei seiso tuolla lavalla vain itsensä puolesta, vaan hänen tekonsa on todistus siitä, että jokainen on arvokas. Eikö voisi melkein luulla, että tuon pojan nimi olisi August Pullmanin sijasta Jeesus?
Wonder -elokuva: Ohjaus Stephen Chbosky. Käsikirjoitus Chbosky, Jack Thorne ja Steve Conrad. Päärooleissa Julia Roberts, Owen Wilson ja Jacob Tremblay. Perustuu R. J. Palacion saman nimiseen romaaniin. Katsottavissa Netflixistä.
Miss Americana – kuin kuka tahansa meistä
Taylor Swift -dokumentti on aito ja elämänmakuinen. Se paljastaa ihmisen kokoisen elämän miljoonissa paljeteissa säkenöivän ja miljoonayleisöjen edessä laulavan artistin takaa. Joidenkin silmissä jopa yliluonnollisen olemuksen saanut julkisuuden henkilö onkin vain ihminen – haavoittuvainen, rakkautta kaipaava ja sekä virheitä että täysosumia tekevä Luojan mestariteos. Samanlainen kuin minä tai sinä, tavallisuudessaan ainutlaatuinen ja ”samalla viivalla ristiltä katsottuna” kuten Ossi Mäki-Reini laulaa.
Taylor Swiftin tarina kertoo puhuttelevalla tavalla siitä, miten ihminen kaipaa hyväksyntää ja nähdyksi tulemista. Ajan myötä laulaja kuitenkin oppii, ettei se voi olla elämän kantava voima: jossain kohtaa yleisön hurraukset loppuvat tai lehdet kirjoittavat päättömiä valheita. Jokainen on rakastettu ja ainutlaatuinen ilman ainoitakaan taputuksia, ihmiset eivät voi määrittää arvoasi. Tarvitaan vain yksi nimi lisää ja ollaan Raamatun ytimessä: Jeesus. Jumala rakastaa sinua juuri tuollaisena kuin olet ja osoitti sen ristillä.
”Jokainen on rakastettu ja ainutlaatuinen ilman ainoitakaan aplodeja: ihmiset eivät voi määrittää arvoasi.” – Milja Alanko, toimittaja
Miss Americana -dokumentti: Ohjaus Lana Wilson. Rooleissa Taylor Swift, hänen läheisensä ja hänen elämäänsä vaikuttaneet ihmiset. Katsottavissa Netflixistä.
Sinäkin voit olla näkymätön sankari
Invisible Heroes on tositapahtumiin pohjautuva draamasarja, joka kertoo yhden tarinan, mutta antaa myös äänen monille muille näkymättömille sankareille. Historiallisessa sarjassa Suomen diplomaatit auttavat ilman kotimaan virallista lupaa Chilessä tuhansia poliittisia pakolaisia pakoon kuolemalta ja pelastavat heidän henkensä.
Tämä tarina kertoo paitsi synnin tahrimasta maailmasta ennen kaikkea lähimmäisenrakkaudesta. Kertomuksen sankarit tekevät työtään hiljaa pinnan alla itsensä likoon laittaen, heidän teoissaan voi nähdä välähdyksiä Jeesuksesta. Eikö jotain samaa ole myös kerrostalon rappukäytäviä päivittäin siivoavassa ja kaikille ohi kävelijöille lämpimästi hymyilevässä naisessa? Entä vuodesta toiseen joka aamu läheistensä ilojen ja surujen puolesta rukoilevassa isoäidissä? Tai aina talven ensilumen sataessa ja uudestaan sen sulaessa seurakunnan pihaan upean pulkkamäen vapaaehtoisesti rakentavassa miehessä? Eivätkö hekin ole näkymättömiä sankareita, Jumalan rakkauden välittäjiä?
Invisible Heroes -sarja: Ohjaus Mika Kurvinen ja Alicia Scherson. Käsikirjoitus Tarja Kylmä ja Manuela Infante. Päärooleissa Pelle Heikkilä, Sophia Heikkilä, Ilka Villi, Aksa Korttila ja Mikael Persbrandt. Katsottavissa Yle Areenasta.
.