Tässä ja nyt: Seurakunnillakin luretus päällä


Tänä kesänä Suomen vallannut Pokemon GO! -peli tarjoaa mahdollisuuden evankeliointiin. Pelaajia on kutsuttu seurakuntaan lataamaan akkuja ja keräämään pelissä tarvittavia poképalloja.

Pelissä esiintyvät, usein kirkkojen ja seurakuntatalojen yhteyteen sijoitetut pokestopit (varusteidenhakupisteet) sekä gymit (taistelu- ja harjoitussalit), vetävät nuoria puoleensa kuin magneetti. Useissa seurakunnissa pelin suosio erityisesti nuorten keskuudessa on nähty mahdollisuutena tutustuttaa heitä seurakunnan toimintaan ja tuoda heitä Sanan kuuloon.

Ikaalisten seurakunta ajan hermolla

Ikaalisten seurakunta järjesti elokuun alussa Pokemon GO! -teemaisen tapahtuman, johon kokoontui kolmisenkymmentä eri-ikäistä nuorta Pokemon-pelaajaa. Tapahtumassa tarjottiin nuorille mehua ja keksejä, ja osallistujilla oli mahdollisuus osallistua seurakunnan järjestämään (askarrellun) pokémonin metsästykseen Raamatun avulla.

Seurakunnan kappalainen Juha Aila kertoo, että tapahtuman tarkoituksena oli kutsua erityisesti jo rippikoulun käyneitä nuoria seurakunnan toimintaan.

– Pokemon GO! -tapahtuma oli eräänlainen kokeilu, sillä etukäteen ei voinut tietää ketkä siihen osallistuvat ja mitä tapahtuu, Juha kertoo.

Tapahtumaan osallistui rippikouluikäisten lisäksi alakoululaisia ja aikuisiakin.

– Alkuperäinen konsepti muuttui hieman lennossa, kun nähtiin mitä tapahtuu. Tarkoitus oli laulaa yhdessä rippikoululauluja, mutta tapahtumassa soitettiinkin sitten gospelia ja nuorten oli näin helpompi keskittyä peliin, Juha kertoo.

Juha kertoo saaneensa perehdytyksen pelin saloihin pojiltaan, jotka ovat pelin asiantuntijoita. Juha on esimerkiksi tietoinen siitä, että Ikaalisten kirkon ja seurakuntatalon läheisyydestä löytyy kaikkiaan kolme pokestoppia ja yksi gymi. Seurakunnalla on tarkoitus jatkossakin pyrkiä pitämään luremodule auki ennen nuortenillan alkua. Iltojen sisältöön pokémonit eivät kuulu.

Pokémon GO! erottaa ja yhdistää

Pokemon GO! tarjoaa yhteisen keskustelunaiheen sekä yhteisen harrastuksen ja näin syvän yhteyden muihin pelaajiin. Myös perheissä on mahdollisuus löytää yhteinen sävel Pokémon GO!:n myötä.

– Usein vanhemmat käyvät erikseen lenkillä ja nuoret pelaamassa Pokémon GO!:ta keskenään. Miksei voitaisi lähteä yhdessä pelaamaan ja samalla käytäisi ulkoilemassa?

Juha kertoo, että ehkä suurin kilpailija nuorisotyön toiminnalle on nuorten ruutuaika. Tubetus ja pelit vievät monien nuorten vapaa-ajasta niin suuren osan, että sen takia saatetaan jättää lähtemättä ulos ja mukaan nuorisotyön toimintaan.

– Pokemon GO! on siinä suhteessa erittäin hyvä vaihtoehto, sillä se pistää liikkeelle ja näin on mahdollista kohdata nuoria ja koota porukkaa.

– Seurakunnan tehtävä on viedä sanomaa eteenpäin ja nuorisotyössä on oleellista viedä sanoma sinne missä nuoret ovat, Juha tiivistää.

Juha on oivaltanut myös, että seurakunnan on mahdollisuus tuoda yhteen erilaisia nuorten porukoita. Pokemon GO! nimittäin jakaa nuorisoa erivärisiin joukkueisiin, jotka kilpailevat pokemonmaailman herruudesta.

Yleensä luren äärelle kutsutaan vain lähimmät pelikaverit, mutta seurakunta kutsuu kaikkia ja yhtä aikaa. Tästäkin näkökulmasta Pokemon Go! on siis kokoamisen ja kutsumisen väline.

Pokésanastoa:

Poképallo – Pokémon GO:n pelaajan tärkein apuväline, jonka sisälle pokémoneja pyritään nappaamaan.
Pokéstop – Piste, josta pelaajan on mahdollista hakea poképalloja ja muita pelissä tarvittavia esineitä. Usein patsaiden tai rakennusten yhteydessä.
Gym eli pokémon-sali – Paikka, jonka läheisyydessä pelaajat pystyvät taistelemaan ja harjoittamaan pokémonejansa. Salin omistaa se joukkue, joka on päihittänyt muiden joukkueiden pokémonit.
Luremodule – Pokestoppien yhteyteen asennettava pokémoneja luokseen houkutteleva esine.
Luretus – Tapahtuma, jossa useat pelaajista sijoittavat luremoduleita lähekkäin oleviin pokéstoppeihin.

Teksti ja kuva: Joonas Immonen