Taivasmatka Jumalan kämmenellä


Herra, kädelläsi on virsi luottamuksesta ja turvallisuudesta. Se on yltänyt miltei jokaisen suomalaisen korviin ja koskettaa sanomallaan yhä uudelleen.

Teksti Salla-Maija Mäkinen | Kuva Anna-Mari Kaskinen/Timo Pekka Kaskinen ja Unsplash/ Ester Marie Doysabas

Herra, kädelläsi on Anna-Mari Kaskisen sanoittama ja Pekka Simojoen sovittama virsi. Sanoitusten takana on nuoren ihmisen ajatuksia elämästä ja uskosta. Kokemusta oli vain vähän, eivätkä Kaskinen ja Simojoki olleet sopineet keskenään lyriikoista tai melodiasta. Oli kuin sattuman kauppaa, että ne sopivat yhteen. Virsi tehtiin laulettavaksi opiskelijailtaan ja virsikirjaan päätymisen myötä se levisi laajemmalle.

Alun perin virsi oli runo, jossa oli 3 säkeistöä. – Neljännen säkeistön kirjoitin hautajaisiin, jolloin virsi täydentyi. Viimeinen säkeistö puhuu kuolemasta ja siitä, kuinka Jumala on kanssamme aina sen jälkeenkin, Anna-Mari kertoo.

Elämän matka tiivistettynä

Jumalan johdatuksessa kulkeminen on virren ydin. Sanoma on suora: koko elämämme rakentuu Jumalan kädelle, joka tarkoittaa Jumalan antaman elämän perustaa. – Tällä kädellä saadaan olla ja siitä saadaan kaikki. Kaikki elämässämme tapahtuvat asiat ovat Jumalan tiedossa, Kaskinen havainnoi. Itsessään virsi ei ole kovin monitulkintainen, eikä siinä ole juuri kuvallista

symboliikkaa.

Virsi rakentuu säkeistöissä asumisesta, ilosta, surusta ja lopulta kuolemasta. Ne ovat kaikki tavallansa arkisia asioita. – Sanat kertovat koko elämän matkasta Jumalan johdatuksessa, jonka kertosäe tiivistää. Virsi on eräänlainen uskontunnustus, Anna-Mari pohtii.

”Kaikki elämässämme tapahtuvat asiat ovat Jumalan tiedossa.”

Jumalan kutsun välittyminen

Virren kolmas säkeistö muistuttaa Jumalan hyvyydestä, siitä, kuinka käsi ei kohonnut kostamaan. Sanoillaan säkeistö korostaa, että Jeesuksen ristinkuoleman merkitys on suuri ja kaikki on annettu anteeksi. – Jumalan johdatusta ja rohkaisua tarvitaan. Omassa varassa se ei onnistu, Anna-Mari toteaa.

Herra, kädelläsi on kaunis kuvaus taivasmatkasta. Virsi käsittelee juuri niitä asioita, joita me kaikki kohtaamme elämässämme. Kaskinen kokee, että Jumala on ottanut virren käyttöönsä ja puhuu sen kautta. Jumalan kutsu välittyy säkeistöistä hienosti: niin elämän ilossa kuin surussakin Jumala pyytää meidät luokseen.

Anna-Mari Kaskinen, 59 on suomalainen kirjailija, sanoittaja ja runoilija.

Herra, kädelläsi
asua mä saan,
turvallisin käsi päällä maan.
Siellä kaikki saavat
uuden sydämen,
rauhan annat haavat sitoen.

Kerto:
Onneni on olla
Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

Herra, kädelläsi
iloita mä saan,
se on rikas käsi antamaan.
Siellä armahdusta
meille tarjotaan
eikä kadotusta milloinkaan.

Kerto: Onneni on olla…

Herra, kädelläsi
itkeä mä saan,
kohonnut ei käsi kostamaan.
Sitä naulat pisti,
pahuus ihmisten,
anteeksi soi risti kaiken sen.

Kerto: Onneni on olla…

Herra, kädelläsi
uneen painan pään,
kutsut ystäväsi lepäämään.
Käsi minut kantaa
uuteen elämään,
ikirauhan antaa, valoon jään.

Kerto: Onneni on olla…