Taisteluni


Taisteluni on Bass’n Helenin suosituin biisi, eikä ihme. Ihmisen syntisyydestä ja pienuudesta muistuttava kappale tuo myös lohtua ja muistuttaa Jumalan ehdottomasta rakkaudesta ja loputtomasta armosta.

Teksti Minka Hietala | Kuva Janne Ainesmaa

– Taisteluni on mun yks harvoista biiseistä, joka on syntynyt ‘hieman oudolla tavalla’, kertoo Harri Helenius, kappaleen säveltäjä ja sanoittaja, sekä bass’n Helenin laulaja. Siihen aikaan Tampereen Armonkalliossa asunut Helenius kuvailee biisin syntyprosessia seuraavasti:

– Mä heräsin yöllä neljän aikoihin siihen, että melodia soi päässä. Yritin saada sen pois päästäni ja löytää uudelleen unesta kiinni. Se ei kuitenkaan onnistunut, vaan melodia sinnikkäästi pyöri päässä. Nousin sit ylös ja kirjoittelin keittiössä kitaran kanssa sävelen ylös. Päätin sitten tehdä vielä sanatkin, kun kerran kappaleen takia jäi yö vajaaksi kuitenkin. Aamukuudelta koko biisi oli valmis.

Syyllistävä vai syliin sulkeva

Myöhemmin biisin kitarademo kuuntelutettiin bändikavereille. – Heillä oli heti idea siitä miten biisi toteutettaisiin. Ja sellainen siitä sitten tuli. Se on ollut julkaisemisestaan lähtien meidän suosituin kappale.

Varmasti jokainen biisin kuullut on ihaillut laulun sanoja ja temmon muutoksia. Se miten biisin tulkitsee on kuitenki ihmisestä kiinni. Loppupeleissä se on kuitenkin lohdullinen laulu. Jumala rakastaa meitä ja sulkee syliin siitä huolimatta, että olemme tehneet väärin ja häpeämme itseämme.
– Taisteluni-biisi on tavallaan synnintunnustuslaulu. Tai ainakin se sopisi sellaiseksi hyvin jumalanpalveluksessa.

”Taisteluni-biisi on tavallaan synnintunnustuslaulu.”

The End?

BNH lopetti 2012 MN-Festareilla, ja bändin paluuta on spekuloitu, mutta nyt reunion on varmistunut.

– Nyt ollaan tekemässä minikiertuetta lokakuussa. Kokeillaan vähän muistaako ihmiset meitä vielä. Keikoilla soitetaan läpileikkaus eri levyjemme biisejä. Kiertue toteutetaan akustisesti neljän hengen kokoonpanolla, mikä ehkä tuo biisien sisällön selvemmin esille. Me kokeiltiin tehdä vastaanvanlainen keikka vuosi sitten syksyllä ja saatiin siitä niin paljon hyvää palautetta, että ajateltiin tänä syksynä tehdä muutama lisää.

Bändi ei itse puhu comebackistä vaan mieluummin reunionista, ja sitähän se on; vanhojen tuttujen muusikoiden ja kuulijoiden näkemistä uudestaan.

Sun ristis luo johtaa tänään askeleeni.
Käsin sidotuin kaipaan vapauteen
Eessäs pieneks kasvaa saan, tuntea uudestaan
Jälleen rakkautes parantaa.

Miks vaikeaa on tulla eteen puisen ristin?
Kai se todistaa, epäonnistunut oon.
En voi sanoa enempää, elämäni käsiis jää.
Tyhjänä ei osaa rakastaa.

Sun jälkesi johtakoon mun askeleeni.
Alla ristin varjon painan alas pään.
Sydämen syviin rämeisiin, kokemuksiin kipeisiin
Valosi vielä loistakoon.

Herra johda vaikka mun tieni kulkis minne
Johda silloinkin, kun en jaksa yrittää.
Silloin kun mä heikko oon, johdatukses jatkukoon.
Koko elämän sun käsiisi jätän.

Sun ristis luo johtaa tänään askeleeni.
Käsin sidotuin kaipaan vapauteen.
Eessäs pieneks kasvaa saan, tuntea uudestaan
Jälleen rakkautes parantaa

 

Kotisivut: www.bassnhelen.com
Facebook: bass’n Helen