Tässä ja nyt: Saako kristitty panostaa ulkonäköön?

Tässä ja nyt: Saako kristitty panostaa ulkonäköön?

Kieltääkö Raamattu meikkaamisen ja tukan värjäämisen? Mitä on sisäinen kauneus? Saako kristittynä olla seksikäs?

Liian paljon meikkiä, liian suuret korvakorut, rikkinäiset farkut, tukka turhan räikeän oranssi ja kaiken lisäksi napa pilkahtelee lyhyen paidan alta. Seurakunnan nutturapäiset tädit kauhistuvat. 

Nuortenillan nuorisojoukko on kuin viimeisimmästä vaatemallistolehdestä. Vaatteet ovat viimeisimpien trendivirtausten mukaiset. Meikit on kohdillaan ja joka jätkä on varmasti viettänyt enemmän aikaa peilin edessä kuin paikalla olevista tytöistä huolettomimmin pukeutunut. Hieman liian pinnallista ja ulkokultaista? 

Saako kristitty panostaa ulkonäköön ja jos saa niin minkä verran? Vuoden 1986 Miss Suomi Tuula Portin-Polvi vastaa kysymykseen myöntävästi. Nykyään sairaalassa sielunhoitajana työskentelevä Tuula muistaa tapauksen pari vuosikymmentä sitten, kun kristittyjen piireissä hän sai paheksuvan kommentin korvakoruistaan. 

– Jumala on kuitenkin pelastanut jokaisen juuri sellaisena kuin on ulkonäöstä tai menneisyydestä riippumatta. Ja Jumalalle kelpaa juuri omana itsenään, Tuula sanoo. 

 

Kauneuden kaipuuta

Kristittyjen negatiivinen suhtautuminen ulkonäön panostamiseen on lähtöisin luultavasti Uuden Testamentin kohdasta, jossa puhutaan sisäisen kauneuden merkityksestä. ”Älköön teidän kaunistuksenne olko ulkonaista, tukkalaitteilla ja kultakoruilla koristautumista tai hienoihin vaatteisiin pukeutumista, vaan olkoon se katoamaton, salassa oleva sydämen ihminen, hengeltään lempeä ja hiljainen.” (1. Piet.3:3-4.)

Tuula ei usko kohdan olevan kielto ulkoiselle kaunistumiselle. 

– Itsestään huolehtiminen on positiivinen ja hyvä asia. Ulkonäköön panostaminen on hyödyllistä omalle hyvinvoinnille ja kuuluu luonnollisena asiana ihmisen elämään. Ihmisen on hyvä tuntea viihtyvänsä omissa nahoissaan. Lisäksi olemme Pyhän Hengen temppeleitä, joten kauneus tuo myös kunniaa Jumalalle. 

– Erityisesti naisille kauneus on tärkeää ja se on selkeästi sisäänrakennettu mekanismi. Nainen haluaa olla kaunis ja nähdä kauneutta myös ympärillään. Toisilla tämä sisäänrakennettu kaipaus kauneuteen on vahvempi kuin toisilla, Tuula pohtii. 

 

Seksikkyyttä ja sisäistä kauneutta

Seksikkyys on tämän ajan trendi. Tuulan mielestä tämä aika ja kulttuuri saattaa hämärtää nuorten käsitystä siitä, missä menee soveliaan ja provosoivan pukeutumisen rajat. Sukupolvien välillä on kuilu eroavissa käsityksissä mikä on soveliasta ja mikä ei. Naiset eivät myös aina välttämättä osaa hahmottaa millainen pukeutuminen miesten mielestä on provosoivaa. 

– Tässä tarvitaan omaa tervettä harkintaa, jota varmasti kristityillä on, Tuula sanoo. 

Ulkonäön ei pitäisi kuitenkaan tulla liian tärkeäksi tai omaa persoonaa määrittäväksi tekijäksi. Liiallisuuksiin menevä ulkonäön laittaminen saattaa kertoa omasta epävarmuudesta. 

– Sisäisen kauneuden perusta on siinä, että on suhde Jeesukseen. Siihen liittyy myös itsensä tunteminen ja kasvaminen siksi joksi Jumala on sinut luonut, Tuula pohtii. 

– Haluaisin rohkaista nuoria luottamaan omaan persoonaan, ei tarvitse yrittää olla joku muu. Sellainen luonnollisuus ja iloisuus sekä myönteinen asenne on kaunista ja ilahduttaa ja näyttää aina hyvältä! 

 

Teksti: Susanna Hulkko

Kuva Wavebreak Media Ltd/123rf.com