Tähtien sota on ikuinen taistelu

Tähtien sota on ikuinen taistelu

Fanien hartaasti odottama seitsemäs Tähtien sota -elokuva Star Wars: The Force Awakens on hyvän ja pahan eeppinen taistelu isolla volyymilla.

Elokuva aloittaa aikaisemmin tehdyille Star Wars -elokuville jatko-osatrilogian. Tiivistetysti leffassa on meneillään taistelu hyvän, eli Kapinaliiton veteraanien johtaman Vastarinnan, ja pahan, eli Galaktisen Imperiumin jäänteistä muodostuneen Ensimmäisen ritarikunnan, välillä.
Ritarikunta toimii Galaktisessa Imperiumissa julmasti alistaen kaikki planeetat ja niiden asukit omaan sortojärjestykseensä. Kuin kristillistä ajatusmaailmaa seuraten paha henkilöityy muutamaan päähahmoon. Vastarinta puolestaan haluaa vapauttaa alistetut ja tuoda rauhan ja tasapainon galaksiin. Tämä tuo mieleen kristittyjen yhä edelleen kohtaaman vainon maailmassa.

Hyvää elokuvassa edustavat sen päähenkilöt Rey, BB-8 ja FN-2187 (myöhemmin nimeltään Finn), jotka haluavat liittyä Vastarintaan ja vapauttaa galaksin Ensimmäisen ritarikunnan otteesta. Suurin toivo taistelussa laitetaan kuitenkin viimeiseen jediin, Luke Skywalkeriin. Jopa messiaanisiin mittoihin kohoava hahmo kuitenkin on kadonnut ja hänet pitää etsiä.

Ystävyyttä ja perhesuhteita

Star Warsissa näkyy ihmisen pienuus. Avaruus on valtava ja siellä on muitakin älykkäitä olentoja, jos nyt ihmistä voi näin luonnehtia. Raamatussa muusta kuin maapallon elämästä ei puhuta, mutta sitä ei myöskään varsinaisesti kielletäkään olevan.

Elokuvan maailmassa erilaisia hahmoja on monipuolinen kirjo. Toiset näistä olennoista ovat ilkeitä, toiset ystävällisiä, toiset karvaisia, toiset limaisia. Erilaisuus ulkonäössä tai lajissa tai rodussa tai ihmisen ja koneen välillä ei kuitenkaan ole mikään este ystävyydelle. Päinvastoin, oikean ystävyyden perikuvana ovat Han Solo ja Chewbacca.

Ystävyyden lisäksi Star Warsissa on kyse perhesuhteista ja suurista suunnitelmista. Ei ole sattuma, kenen tyttäreksi tai pojaksi syntyy. Suku ja suuret odotukset saattavat määrätä tulevaisuuden hyvin pitkälle, kuten jedi Skywalkerin tai prinsessa Leian ja Han Solon pojan Kylo Renin tapauksessa. Kristityllehän ei ole ollenkaan vieras ajatus, että kaikella on tarkoitus, ja Jumalalla on suunnitelma jokaisen elämälle.

Yliluonnollista Voimaa

Etsintä ja ennustukset Skywalkerista ovat tärkeässä osassa elokuvan juonta. Ihmisillä on suuri tahto ja tarve löytää tapahtumille syitä ja selityksiä, joskus jopa etukäteen. Vastarinnassa tietoon ja uskomuksiin Skywalkerista suhtaudutaan ikään kuin kristityt Vanhaan testamenttiin ja sen antamiin lupauksiin Messiaasta. Viimeinen jedi tarvitaan, jotta paha voidaan nitistää lopullisesti. Kuulostaako tutulta?

The Force Awakens sisältää myös kaikille Star Wars -elokuville tyypillisen ”Voiman” elementin. Kyseessä on Jedipedian mukaan metafyysinen, yhdistävä ja kaikkialla läsnä oleva energiakenttä. Kristityn elämässä tämä kaikkialla mukana kulkeva voima on tietenkin Jumala, mutta toisin kuin Voimalla, Jumalalla ei ole pimeää puolta.

Elokuvassa yleinen toivotus, ”Voima olkoon kanssasi”, muistuttaa kristittyjen siunausta. Kummallakin tarkoitetaan toiselle kaikkea hyvää, mutta siunauksessa hyvä tulee Jumalalta eikä energiakentästä tai itsestä.


Teksti Hanna Hietikko

Kuva Star Wars promo

Julkaistu Nuotassa 2/2016