Helmi: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä”

Helmi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä"

Ainakin rippikoulun ulkoläksyt suorittaneelle nämä Jeesuksen lähetyskäskyn alkusanat ovat tuttuja. Usein juuri tämä sen ensimmäinen lause vilahtaa ohi niin, ettei sitä juuri pysähdy miettimään. 

On helppo ymmärtää, että Jeesuksella on kaikki valta taivaassa. Mutta tarkemmin ajateltuna, vaikkapa esimerkiksi televisiota katsellessa, on jo vaikeampaa käsittää, että Hänellä olisi kaikki valta myös täällä maan päällä. Kaikkialla näyttää olevan jotenkin toisin kuin Jeesus opetti. Mistä tässä vallassa siis on kysymys? Miksi se ei näy katukuvassa?

Yhtälailla voimme kysyä, miksi Jumala sallii pahojen asioiden tapahtuvan maailmassa. Valtaa on monenlaista. Vallankäyttäjiäkin löytyy moneen junaan. On poliittista, taloudellista, henkistä, hengellistä ja symbolista valtaa. Historiankirjat ovat tulvillaan vallanhimoisia hulluja, joiden käsissä valta on saanut aikaan hirvittävää jälkeä.

Oikeus voittaa

Kristityn on turvallista ajatella, että oikeudenmukaisuus tulee vielä tapahtumaan. Hän, jolla on kaikki valta, tulee tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Paha tulee saamaan palkkansa. Monet uskovat jotenkin niin, että pahat ihmiset saavat rangaistuksen ja hyvät ihmiset pääsevät taivaaseen.

Silti, kun oikein rehellisesti ajattelee itseään, huomaa että juuri omasta itsestä löytyy loputtomasti kateutta, ahneutta, itsekkyyttä, vahingoniloa ja vaikka mitä – eli juuri sitä pahuutta. Olemme usein aikamoisia mestareita peittelemään todellisia ajatuksiamme ja tunteitamme. On myös paljon asioita, joita olisimme voineet tehdä tai vain sanoa jonkun ihmisen hyväksi, mutta tekemättähän se kuitenkin jäi. Meissä on jotakin, joka ei tunnu lähtevän kulumallakaan. Sitä kutsutaan perisynniksi. Myös minun omien pahojen ajatusteni, sanojeni ja tekojeni on tultava Jumalan tuomittaviksi. Hän ei koskaan katso asioita ”läpi sormien”, vaan pitää aina Sanansa. Minunkin syntieni palkka on kuolema. Siksi Jumala lähetti Jeesuksen. Jeesus otti minun ja sinun syntisi rangaistuksen kannettavakseen Golgatan keskimmäisellä ristillä.

Ylistämme Jumalaa siitä, että Jeesuksella on kaikki valta. Hänellä on valta antaa synnit anteeksi. Kuollessaan ristillä ja noustessaan ylös kuolleista Jeesus voitti synnin, kuoleman ja perkeleen vallan. Niillä ei siis ole enää mitään valtaa ihmiseen, joka turvaa Jeesukseen. Aivan ihmeellistä! Yhtäkään, joka uskoo Jeesukseen, ei tuomita, vaan hänellä on ikuinen elämä.

Jumalan valtakunta tulee

Jeesuksella on kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Kuinka ihana onkaan se tosiasia, että Hän kutsuu meitä ystävikseen. Jeesus on myös luvannut, ettei heitä pois ketään, joka Hänen luoksensa tulee. Olemme matkalla Hänen valtakuntaansa. Siellä on uskomme todellinenpäämäärä.

Tulevaa Jumalan valtakuntaa odotellessa voimme antaa vallan monenlaisille asioille elämässämme. Omaa elämää miettiessä monella turhallakin asialla on ehkä liikaa tilaa ajankäytössä. Jumala tahtoo, että antaisimme Hänen vallata elämämme. Tähän sydämemme vallankaappaukseen itseltämme Jeesukselle Hän antoi myös oivat välineet. Raamattu, ehtoollinen ja arjen seurakuntaelämä ovat niitä peruselementtejä, joilla vallankin saamme vallattoman elämämme täyttää.

Tämä on arkistojen helmi Nuotan numerosta 2/2004. Lue koko lehti alta! Muista myös Nuotan nettikauppa, ja tilauspalvelu.