Sydän-Gospel kasvoi riparikonsertista gospeltapahtumaksi


Tammikuussa Sydän-Laukaan koulun liikuntasalissa lauletaan armosta. Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Sydän-Gospel kerää yhteen nuoria Keski-Suomen lisäksi ”toivottavasti kauempaakin”.

Teksti Ada Ylönen | Kuva Antti Mäkelän albumi

Sydän-Gospel lähti liikkeelle Laukaan seurakunnan riparikonserteista, joita nuorisotyönohjaaja Antti Mäkelä halusi viime vuonna laajentaa Suomi 100 ja Reformaatio 500 -juhlavuosien kunniaksi.

– Halusimme tarjota myös nuorille jotain spesiaalia, Mäkelä summaa.

– Saimme tapahtuman jälkeen hyvää palautetta ja päätimme, että jos vain rahat riittävät, ensi vuonna jatketaan.

”Uskon, että Keski-Suomen alueella tällaiselle ilmaiselle gospelkonsertille on tarvetta ja tilausta.”

Mäkelä on ollut tänäkin vuonna päävastuussa tapahtuman järjestelyistä. Apuna hänellä ovat olleet seurakunnan nuoret, joiden mielipiteiden pohjalta Sydän-Gospelia on kehitetty. Itse tapahtuman koittaessa nuoret auttavat lavanrakennuksessa, järjestyksenvalvonnassa ja kahvion pyörittämisessä.

– Viime vuoden tapahtumasta saatu kiitos motivoi tähän vuoteen. Uskon, että Keski-Suomen alueella tällaiselle ilmaiselle gospelkonsertille on tarvetta ja tilausta, Mäkelä visioi.

Nuorisotyönohjaaja, kokki ja gospelmuusikko

Antti Mäkelä ehti kouluttautua ensin ravintolakokiksi, mutta päätti sitten, että haluaa tehdä nuorisotyötä ammatikseen. Mies on kotoisin kristitystä perheestä, josta polku vei luontevasti lastenleirien ja riparin kautta isostoimintaan.

– Oma nuorisotyönohjaajani oli iso esikuva minulle ja itse asiassa ylipäätään: meitä lähti samoihin aikoihin samasta porukasta monta opiskelemaan nuorisotyönohjaajaksi.

Parhaaksi kokemukseksi työssään Mäkelä nimeää sen, kun nuoret alkavat pitää isoskoulutuksessa omia hartauksia.

– Mietin aina, että en tosiaan itse samanikäisenä olisi uskaltanut kertoa niin rohkeasti omista kokemuksista. Se on tosi hienoa.

Musiikkitapahtumista Mäkelällä on kokemusta myös lavan toiselta puolelta: miehellä on itselläänkin bändi nimeltä Etsitty.

– Kristitty elämänkatsomus on taustalla teksteissämme, mutta toivomme olevamme sen verran neutraaleja, että pystyisimme käymään soittamassa myös siellä, missä sitä eniten ehkä tarvitaan, Mäkelä pohdiskelee.

Yhteistyö on voimaa

Haastattelun tekohetkellä joulukuun alussa Sydän-Gospelin ennakkosuunnittelu alkaa olla hienosäätöä vaille valmista. Toiseen kertaan saman tapahtuman järjestäminen on Mäkelästä ylipäätäänkin tuntunut paljon helpommalta.

– Ei ole tarvinnut sekoilla niin monessa asiassa, mies vitsailee.

Mäkelä luonnehtii Sydän-Gospelia melko pieneksi tapahtumaksi, jonka suunnittelu on mennyt pitkälti rippikoulukonserteista tulleella rutiinilla. Työtehtävien delegoiminen on ollut myös apuna tapahtuman järjestämisessä.

– Kun esiintyvät bändit tuovat tekniikan mukanaan, suurimmaksi haasteeksi meille jää se, että saadaan ihmiset paikalle – muutkin kuin pakotetut riparilaiset, Mäkelä naurahtaa.

Sydän-Gospeliin osallistuu riparille meneviä nuoria paitsi Laukaasta myös ympärysseurakunnista. Mäkelä muistuttaa, että tapahtuma on avoin ihan kaikille ja sinne kannattaa lähteä kauempaakin. Mies odottaa rentoa iltaa hyvällä musiikilla sekä parhaalla sanomalla ja toivottaa Nuotan lukijat tervetulleiksi mukaan.

Sydän-Gospel järjestetään Sydän-Laukaan koululla 27.1.2018. Konsertissa esiintyvät Save, NNS ja Park7, raamattuopetuksen pitää entinen Laukaan seurakunnan nuori Juha Heinonen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.