Suvaitsemattomuuden kohtaaminen kristittynä


Kiivaana käytyjen keskustelujen myötä ajankohtaisiksi ovat nousseet eriävät mielipiteet ja suvaitsemattomuus.
Kysymyksiin vastaa teologian kandidaatti Nooa Saari.

Teksti Susanna Leppälä
Kuva Morgan Basham/ unsplash.com

 

Mitä on suvaitsemattomuus ja miten se ilmenee?

Suvaitsemattomuutta on se, että henkilö ei siedä omista mielipiteistään poikkeavia näkemyksiä tai tapoja elää. Suvaitsemattomuus ilmenee arjessa muun muassa kaikenlaisena syrjintänä. Mielestäni selkeä esimerkki suvaitsemattomuudesta on myös tietynlainen lahkoutuminen – ihmiset hakeutuvat yhä tiukemmin ”oikealla tavalla” ajattelevien seuraan, lukevat omia mielipiteitä vahvistavia medioita ja leimaavat toisin ajattelevia. Näin yhteiskunta
jakautuu, ja ymmärrys eri tavalla ajattelevien välillä vähenee.

 

Mitkä asiat voivat tehdä ihmisestä suvaitsemattoman?

Itsekeskeisyys ja toisen yläpuolelle asettuminen. Jos ajattelee olevansa parempi tai viisaampi kuin toinen ihminen, on usein myös haluton ymmärtämään toisen näkökulmaa. Usein juuri ymmärryksen tai tiedon puute aiheuttaa suvaitsemattomuutta: tuntematon pelottaa ja erilaisuutta pidetään uhkaavana, yleensä täysin ilman syytä. Erilaisuuden hyväksyminen on kuitenkin keskeinen osa ihmiselämää.

 

Voiko kristitty olla suvaitsematon?

Valitettavasti voi, aivan kuten kuka tahansa muukin. Vastalääke suvaitsemattomuuteen on Jeesuksen rakkauden ymmärtäminen – Jumala todella rakastaa jokaista ihmistä, myös niitä, joita saatamme pitää jopa vihamiehinämme. Kun antaa Jumalan rakkauden täyttää itseään, vääränlainen suvaitsemattomuus rapisee pois.

Toisaalta kristityn tulee tietyllä tapaa ollakin suvaitsematon, sillä syntiä ja kaikenlaista pahuutta
kristitty ei saa hyväksyä. ”Te, jotka Herraa rakastatte, vihatkaa pahaa” (Ps. 97:10a), sanoo Raamattu. Tämä on suvaitsemattomuutta, jota ympäröivä yhteiskunta harvoin ymmärtää, saati itse suvaitsee.

 

”Usein juuri ymmärryksen tai tiedon puute aiheuttaa suvaitsemattomuutta.”

 

Miten Raamattu kehottaa suhtautumaan suvaitsemattomiin ihmisiin?

Rakkaudella. Meidät on kutsuttu siunaamaan niitä, jotka meitä kiroavat. Jokaisen kristityn tulisi myös ymmärtää mille tielle on lähtenyt, kun seuraa Jeesusta. Jeesuksen nimi on vähiten suvaittu nimi maailmassa, ja me Jeesuksen nimeen kastetut saamme sen kyllä elämässämme huomata. Jeesus itse opettaa: ”Jos maailma vihaa teitä, muistakaa, että ennen teitä se on vihannut minua.” (Joh. 15:18). Suvaitsemattomia kohdatessa voimme ottaa mallia Jeesuksesta, joka oli täynnä armoa ja totuutta.

 

Miten suvaitsemattoman henkilön kohtaaminen käytännössä onnistuu?

Jos joku pitää sinua suvaitsemattomana tai kohtelee sinua suvaitsemattomasti, pyri muodostamaan häneen yhteys ja auta häntä ymmärtämään ajatusmaailmaasi. Kohtele häntä kunnioittaen ja rakkaudella, vaikka hän ei sinua näin kohtelisikaan. Jos toinen ei toiminnastasi huolimatta suostu hyväksymään sinua tai näkemyksiäsi, et voi muuta kuin rukoilla. Mikäli tuo ihminen vainoaa sinua, suojele itseäsi parhaimpasi mukaan ja puolusta uskoasi tarpeen vaatiessa. Maailman suvaitsemat asiat nimittäin muuttuvat, mutta Jeesus Kristus pysyy.

 

Suvaitsemattomuus ilmenee arjessa esimerkiksi kaikenlaisena syrjintänä tai “lahkoutumisena”.Suvaitsemattomuutta on se, että henkilö ei siedä omista mielipiteistään poikkeavia näkemyksiä tai tapoja elää.