Maailman suurimmat kristilliset bändit


Tiesitkö, että maailman suurimmat gospelbändit keräävät suoratoistopalveluissa satoja miljoonia kuuntelu- ja näyttökertoja? Tässä pieni katsaus tämän hetken suosituimpiin kristillisen musiikin tekijöihin.

Teksti Markus Tienhaara | Kuva bändien promot

 

Lauren Daigle

Kristillisen musiikin kentällä suhteellisen uusi tulokas julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2015, mutta on heti alusta asti ollut Billboardin listan kärkinelikossa, kolmena vuonna jopa ensimmäisenä.

28-vuotias Lauren Daigle on ehtinyt voittaa kaksi Grammy-palkintoa. Single You Say on pysynyt jo 85 viikkoa Billboardin Hot Christian Songs -listan ensimmäisenä, mikä on kyseisen listan ylivoimainen ennätys. Single on kerännyt YouTubessa jo 150 miljoonaa näyttökertaa.
Lauren Daiglen musiikki on määritelty genreen “Contemporary Christian Music”, eli kristillinen nykymusiikki. Kappaleet kuulostavatkin ainakin toimittajan omaan korvaan varsin tuoreilta ja trendikkäiltä. Lauluääni on suhteellisen matala ja tyylissä on hyvin paljon adelemaisia vaikutteita. Daigle on osallistunut kaksi kertaa American Idol -laulukilpailuun. Hän myös kirjoitti ja esitti kappaleen Almost Human elokuvaan Blade Runner 2049.

Lauren Daigle pitää omaa Daigle Bites -podcastia, jossa kertoo omasta elämästään ja musiikin tekemisestä. Podcastin löytää muun muassa YouTubesta ja Spotifysta.

 

KUUNTELE: Lauren Daigle – You Say 

 

Casting Crowns

Opiskelijoiden ylistysbändinä aloittaneen Casting Crownsin perusti floridalainen nuorisopastori Mark Hall vuonna 1999. Tutustuin yhtyeeseen kuultuani ripari-ikäisenä singlen Who Am I ja tykästyin heti sekä musiikkiin että sanoituksiin. Yhtyeen sanoitukset ovat tässä mainituista yhtyeistä suorimmin kristillisiä, niin kuin ylistysbändeillä yleensäkin.

Casting Crownsin musiikkia on käytetty monessa maailman menestyneimmistä kristillisistä elokuvista, kuten Facing the Giants ja Fireproof. Mielestäni yksi mieleenpainuvimmista kristillisen musiikin levyistä on vuonna 2013 julkaistu The Acoustic Sessions: Volume One, jolla on nimensä mukaisesti akustisia, todella raikkaan kuuloisia versioita yhtyeen omista kappaleista.

Casting Crowns on yllättäen yksi todella harvoista amerikkalaisyhtyeistä, jotka ovat olleet esiintymässä Pohjois-Koreassa. Itse asiassa yhtye on käynyt siellä jopa kahdesti.

 

 

KUUNTELE: Casting Crowns – Nobody

 

Skillet

Kristillinen hard rock -bändi ja yhtenä henkilökohtaisista lempibändeistäni pitkään pysynyt Skillet on kiertänyt maailmaa jo 24 vuotta. Skillet on menestynyt erityisen hyvin myös maallisella puolella kiertäen muun muassa Nickelbackin kanssa.

John Cooperin perustama jenkkiyhtye on vieraillut kaksi kertaa Suomessa. Kappaletta Monster on kuunneltu YouTubessa huimat 300 miljoonaa kertaa. Bändin sanoitukset ovat kahdenlaisia: monessa kappaleessa kristillinen sanoma välittyy taustalla, joissain se on suoraan keskiössä. Skillet on yksi aktiivisimmista kristillisistä bändeistä maailmassa: yhtye keikkailee todella paljon ja viime vuonna julkaistu Victorious on jo kymmenes albumi. Nimi Skillet tarkoittaa englanniksi paistinpannua, mikä kuvaa yhtyeen alkuperää erilaisista taustoista tulevien bändiprojektina: heitetään erilaisia raaka-aineita paistinpannuun ja katsotaan, mitä syntyy.

Erityisen rockyhtyeen Skilletistä tekee se, että bändissä on ollut kaksikin eri naisrumpalia.

 

 

KUUNTELE: Skillet – The Resistance

 

for KING & COUNTRY

Ensin Austoville, sitten Joel & Luke, lopulta For King & Country. Australialaiset veljekset Joel ja Luke Smallbone perusivat monelle tutun pop-duon vuonna 2007. Yhtyettä on kuvattu ”Australian Coldplayksi”.

Viime vuonna yhtyeeltä ilmestyi Dolly Partonin kanssa yhteissingle God Only Knows. Yhtyeen nimi For King & Country tulee vanhasta englantilaisesta sotahuudosta, jossa sotilaat antavat elämänsä kuninkaalle ja maalle. Se kuvaa veljesten uskoa – he haluavat antaa elämänsä kokonaan Kuninkaalleen. Bändi itse on todennut omasta missiostaan: ”Gospelmusiikilla on voima paitsi muuttaa kuulijan päivä, myös vaikuttaa hänen koko elämäänsä.” For King & Country on voittanut neljä Grammy-palkintoa. Toinen veljeksistä, Joel, on näytellyt myös kahdessa elokuvassa.

5. toukokuuta ilmestyi YouTubeen musiikkivideo Together (feat. Kirk Franklin & Tori Kelly), joka on kuvattu koronakaranteenin aikana esiintyjien kodeissa.

 

 

KUUNTELE: for KING & COUNTRY – TOGETHER (feat. Kirk Franklin & Tori Kelly)

 

Maata Näkyvissä -festareille marraskuussa ovat tulossa ulkomailta esiintymään LZ7 ja Lily-Jo Iso-Britanniasta ja LIN D Ruotsista. Näihin kannattaa myös ehdottomasti tutustua!

 

 

 

 

”Gospelmusiikilla on voima paitsi muuttaa kuulijan päivä, myös vaikuttaa hänen koko elämäänsä.” – Joel & Luke Smallbone

 

 

Lue myös: nuotta.com/kirjeitahollannista