Suomen luonnon seitsemän ihmettä


Jumalan luoma luonto on ihmeellinen ja sitä tekee mieli lähteä katselemaan ulkomaillekin – mutta entä jos eivät rahat riitäkään Espanjaan? Nuotta kokosi seitsemän luonnon ihmettä Suomesta, jotta ei tarvitsisi lähteä kovin kauas.

Teksti Milja Pukkila | Kuva Mikhail Olykaynen/123rf.com

Yyteri
Yyteri on Meri-Porin alueella sijaitseva upea hiekkaranta, joka on yksi pisimpiä koko Pohjoismaissa – kokonaiset kuusi kilometriä! Nämä aavat maisemat houkuttelevat sekä urheilijoita että auringonpalvojia. Rannalla järjestetään mm. ratsastusretkiä, surffaustunteja sekä jalkapallotapahtuma BeachFutis. Perheen pienimmillekin riittää aktiviteetteja ja Yyterissä vietetty rantaloma korvaa Espanjan tuosta vain.

Helvetinjärven kansallispuisto
Pirkanmaalla sijaitseva vajaan 50 neliökilometrin kokoinen luonnonpuisto on upea paikka kallioineen ja jokineen. Erityisen kuuluisa tämä puisto on rotkostaan, jota kutsutaan Helvetinkoluksi. Kansallispuiston luonto on myös kuuluisa monimuotoisuudestaan ja alueella on jonollinen rotkojärviä. Helvetinkolun pohjalla kävellessään voi nauttia pystysuorista, sammaloituneista kallionseinistä ja viilentävästä, kosteasta ilmasta solan varjossa.

Saimaa
Saimaa on Suomen suurin järvi ja koti sympaattiselle, uhanalaiselle saimaannorpalle. Se sijaitsee Savon alueella ja on monipuolinen lomanviettokohde. Kukapa ei haluaisi kuumana kesäpäivänä pulahtaa ihanaan järviveteen vilvoittelemaan? Kauniiden maisemien ja erilaisten vesiaktiviteettien lisäksi Saimaalla voi ratsastaa, pyöräillä eri pituisia maisemareittejä ja vaikkapa tutustua geokätköilyyn. Alueelta löytyy myös seikkailupuistoja.

Pirunpesä
Kesäkuumalla voit viilentyä hetkeksi syvällä maan sisällä. Yksi Suomen suurimmista hiidenkirnuista, nimeltään Pirunpesä, sijaitsee Jalasjärven Isovuorella. Se on 23 metriä syvä ja pohjalle pääsee laskeutumaan. Tämä hiidenkirnu ei ole ainoa nähtävyys Isovuoren alueella. Siellä sijaitsee myös Paimenpojan mänty ja erakkomiehen entinen kotionkalo, nimeltään Kollinluola – eikä sovi unohtaa Spede Pasasen patsasta!

”Upean ja jylhän metsän sylissä sielu lepää.”

Kolin kansallispuisto
Suomen tunnetuimpia kansallismaisemia on Lieksassa sijaitsevan Kolin avarat, lumoavat erämaat. Upean ja jylhän metsän sylissä sielu lepää. Kolin vaaroilta on huikeat näköalat Suomen kansallismaisemaan. Kansallispuiston metsä on ikivanha ja sen huiput, rotkot, harjut ja vaarat muodostavat ainutlaatuisen, geologisen ihmeen. Kolin alueelta löytyy myös muitakin nähtävyyksiä, kuten mielenkiintoisen tarinan omaava Uhrihalkeama sekä Suomen vanhin luontopolku, Sataman polku.

Vesiputoukset
Suomessa on useita kauniita vesiputouksia. Niitä ei yleensä näe ihan joka päivä, mikä taas johtuu siitä että upeimmat niistä sijaitsevat pitkien vaellusmatkojen päässä. Itä-Lapissa sijaitseva Kullaojan nimetön vesiputous on yksi Suomen kauneimmista pikkuputouksista ja se sijaitsee kallioisen maaston keskellä, idyllisen rauhallisessa paikassa. Enontekiöllä sijaitsee henkeäsalpaava Pihtsusköngäs, monien mielestä Suomen upein putous, jonka luokse on vaellettava kokonaiset neljäkymmentä kilometriä!

Merenkurkku
Merenkurkun saaristo Vaasan edustalla kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Siellä on paras paikka koko maapallolla tutkia maankohoamisen seurauksia – saaristo muuttaa muotoaan jatkuvasti. Svedjehamnin näkötornista saa hienon kuvan tästä ainutlaatuisesta ilmiöstä. Saarilla kasvaa happamia mutta terveellisiä tyrnimarjoja ja rannoilta löytyy vanhoja, suloisia venevajoja. Luontopolulla pääsee tutustumaan alueeseen paremmin ja löytämään myös alueen historiallisten tapahtumien muistomerkkejä.