Studio55: ”Jos alkoholia ei olisi, 90 prosenttia masennuksesta katoaisi”

Studio55: "Jos alkoholia ei olisi

Asiantuntijan mukaan masennus ja alkoholi kulkevat tiukasti käsi kädessä.    

Studio55.fi uutisen mukaan masennuksesta kärsisi huomattavasti harvempi ihminen, jos alkoholia ei olisi. Suomalaisten hyvin pinttynyt tapa hoitaa itseään ja ahdistustaan alkoholilla aiheuttaa vaarallisen kierteen: alkoholi nimittäin lisää masennusta, vaikka se ehkä hetkellisesti nostaisikin ihmisen vireystilaa.

Tätä mieltä on päihdetyöhön erikoistunut sairaanhoitaja Veli Järvenkylä.  

– Jos alkoholia ei olisi, suurin osa masennuksesta todennäköisesti katoaisi – erään kuulemani arvion mukaan jopa 90 prosenttia. Luku on ehkä jossain määrin hatusta heitetty ja provosoiva, mutta siinä piilee totuuden siemen, Järvenkylä toteaa.  

– Jos alkoholin kanssa on paljon ongelmia, se aiheuttaa välillisesti masennusta: perhekriisejä, taloudellisia kriisejä ja työttömyyttä. Ne kaikki lisäävät psyykkistä kuormitusta.  

Suomalaisten kansantaudit  

– Suomen kansantauti numero yksi on masennus. Alkoholi tulee vahvana kakkosena. Kun alkoholin takia masennuksesta, tuskatiloista ja jopa harhoista kärsivät ihmiset hakevat apua, heille pitäisi sitä tarjota.  

– Psykiatrisesti ongelmaa ei voida ratkoa ennen kuin addiktin putki on saatu katkaistua ja hän on ollut hetken ilman päihteitä. Vasta sitten voidaan selvittää, loppuuko oireilu, kun alkoholin käyttö loppuu, Järvenkylä sanoo.

Teksti: Studio55.fi/Piia Simola
Kuva:  Martin Boose

Kommentti

”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.” (Ef.5:18)

”Viini on pilkkaaja, väkijuoma remunpitäjä; eikä ole viisas kenkään, joka siitä hoipertelee.” (Sananl.20:1)