Päivi Räsäsen lausuntojen vääristely jatkuu

Päivi Räsäsen lausuntojen vääristely jatkuu

Tänään 29.10.2010 Helsingin Sanomat uutisoi näkyvästi, että kansanedustaja Päivi Räsänen ottaisi Suomeen ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia. Artikkeli antaa ymmärtää, että kristityt olisivat pakolaisvalinnoissa etusijalla nimen omaan kristillisyytensä vuoksi. Lähteekseen artikkelin kirjoittanut toimittaja ilmoittaa Ylioppilaslehden haastattelun.

Helsingin Sanomien toimittaja ei kuitenkaan ota kantaa siihen, missä Päivi Räsänen todellisuudessa olisi sanonut, että kristittyjä tulisi maahanmuutossa suosia ja muita syrjiä. Artikkelissa osittain siteerattu Räsäsen lausunto aiheesta kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Suomi ei voi ottaa kaikkia maailman pakolaisia. Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valikoida sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asettaa etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt. Vaikka heidät siirrettäisiin eri puolille Suomea, kuten Etelä-Pohjanmaalle tai Etelä-Karjalaan, he integroituvat nopeasti, kun he löytävät seurakuntayhteisön. Siellä heidät otetaan hyvin vastaan vainottuina kristittyinä”, Räsänen perustelee.

Muslimien kohdalla on hänen mukaansa suurempi riski eristäytymiseen.

”Se yhdessä syrjimisen kanssa voi johtaa radikalisoitumiseen. Suomi ei ole mikään muusta maailmasta eristetty saareke.”

Räsänen ei siis tosiasiassa vaadi kristittyjä tai mitään muutakaan vakaumuksellista ryhmää valittavaksi kristillisyyden perusteella, vaan sopeutumiskyvyn perusteella. Kristityt ovat vain yksi ihmisryhmä muiden joukossa, jotka yleensä sopeutuvat Suomen oloihin hyvin ilman kasvanutta rikollisuuden tai yhteiskunnallisen häiriökäyttäytymisen riskiä.

Asian varmistamiseksi Nuotan toimitus otti yhteyttä Päivi Räsäseen, joka vahvisti asian. Alla Nuotta-lehdelle annettu lausunto:

”Ylioppilaslehden artikkelissa olen ottanut esimerkiksi vainotut kristityt. On monia muitakin ihmisryhmiä, jotka ovat integroituneet hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan, kuten vietnamilaispakolaiset. Tarkoitin sitä, että kun maat joka tapauksessa joutuvat oikeutetusti suorittamaan valikointia miljoonien pakolaisten joukosta, on tärkeää pohtia, millä kriteereillä pakolaisia maahan otetaan. Kriteeriksi pitäisi ottaa se, millä tavalla pakolaiset integroituvat ja sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan. Se on heidän etunsa, ja se on suomalaisen yhteiskunnan etu.

Otin vainotut kristityt yhdeksi esimerkiksi, sillä he ovat useiden esimerkkien valossa sopeutuneet hyvin. Heidät on otettu mukaan seurakuntien toimintaan, ja he ovat solmineet luontevat suhteet kantaväestöön.

En siis missään tapaukseessa tarkoita, että kristillisyys olisi ainoa valintakriteeri. Totta kai meidän tulee ottaa hädässä olevia ihmisiä pakolaisiksi myös muista uskontokunnista.”

Nuotan toimitus jää seuraamaan, jatkaako valtamedia tulkintojen esittämistä, vai tyytyykö se ottamaan Päivi Räsäsen lausunnot kirjaimellisesti.

 

Mikael Elmolhoda