Someko identiteettimme rakentajana?


Some on nykyään käytännössä kaikkien saatavilla. Julkaisu julkaisulta rakennamme itsestämme laajempaa kuvaa sosiaaliseen mediaan. Nyt puhuu somesta tuttu kasvo, Noora Knapp, sosiaalisesta mediasta identiteettimme rakentajana.

Abivuoden seurauksena Noora oli jonkin aikaa somesta pois, mutta vastikään hän teki paluun sosiaalisen median kentälle vloggaajana. Aiemmin siskonsa kanssa Twice As Nice -nimistä Youtube -kanavaa pyörittänyt Noora perusti vastikään oman kanavansa, joka löytyy vlogimaailmasta nimellä Noora Ninette. Noora kuvaa tauon somesta olleen vapauttava.
-Toisaalta ihan huippua olla nyt takaisin taas päivittelemässä aktiivisesti! Mulla on ollut ikävä tätä touhua, hän naurahtaa.
Noorasta on omien sanojensa mukaan suorastaan siistiä, että monet ovat kiinnostuneita hänestä ja hänen tekemisistään. Nuori nainen kokee somejulkisuuden myötä kuitenkin myös paineita, sillä ihmiset ovat nopeita tuomitsemaan postausten perusteella. Ajan myötä Noora on oppinut, ettei kaikkia voi miellyttää ja että myös negatiiviset kommentit kuuluvat somettamiseen.

Nooran mielestä kristittynä somessa pelataan ihan samoilla säännöillä. Some voi toimia kristityille kätevänä välineenä lähestyä muita ihmisiä, joka tarkoittaa, että  somen kautta voi olla helpompi lähestyä ei-uskovia. Noora toteaa sen olevan mahtavaa, että kristityt ja monet seurakunnat ovat päässeet somen myötä enemmän esille.

– Sanoisin siis, että kristittyjen ei kannata pelätä sosiaalista mediaa vaan rohkeasti ottaa eri some-kanavat haltuun ja julistaa ilosanomaa ihan samalla tavalla kuin muussakin elämässä, hän painottaa.

Identiteetti ja some

– Mielestäni on tärkeää muistaa, että some ei tule olemaan ikuista. Insta-tykkäyksillä ja -seuraajilla ei loppupeleissä ole niin suurta roolia kun me usein luulemme, Noora tähdentää.
Nooran mukaan identiteettiä ei kannattaisi rakentaa liikaa sosiaalisen median varaan. Hän jatkaa kuvaillen ettei kukaan ole toista parempi, vaikka seuraajia löytyisikin paljon.
– Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat vain numeroita.
Noora kokee harmilliseksi sen, että nykymaailmassa seuraaja- ja tykkäysmäärät nähdään kuitenkin paljon tärkeämpinä. Noora pohtii monien kasvavan siihen ajatusmaailmaan, että tavallinen Liisa tai Pertti ei voi olla hyvä tyyppi tai arvokas ihminen, jos hänellä on alle 500 seuraajaa.
– Some voi siis varmasti kohottaa itsetuntoa, mutta toisaalta myös syödä sitä, Noora tiivistää ja jatkaa, ettei ihminen aina edes tajua kuinka kielteinen vaikutus somella voi olla omaan minäkuvaan tai itsetuntoon. Nooran mielestä itseään ei tulisi vertailla muihin, sillä se vie vain turhaan aikaa ja energiaa.
– Onkin hyvä tietyin väliajoin pitää vaikka pientä taukoa somesta ja ottaa etäisyyttä sellaisista some-kanavista, joiden tietää aiheuttavan negatiivisia fiiliksiä, hän sanelee.

Some-julkisuuden hyvät ja huonot puolet?

Nooran mielestä some-julkisuudessa parasta on ollut tutustuminen uusiin ja ihaniin ihmisiin. Hän kertoo myös saaneensa sellaista palautetta omista tekemisistään, että on voinut olla avuksi toisille ihmisille. Hänestä on mukava auttaa muita, sekä jakaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan seuraajilleen.
– Aina jos tarvitsen apua tai vaikka mielipidettä jostakin asiasta, voin kääntyä seuraajieni puoleen, kuvailee Noora. – Huono puoli on se, että ihmiset automaattisesti olettavat, että kun olen itse tehnyt tietoisen valinnan siitä, että haluan olla sosiaalisessa mediassa esillä, niin mua saa arvostella täysin vapaasti.
Noora toteaakin, että vaikka itse on päättänyt lähteä tälle tielle, ei se anna oikeutta ilkeillä ja olla epäkunnioittava ketään kohtaan.
Loppuun Noora paljastaa itselleen tärkeän kohdan Raamatusta, joka sopii hyvin myös identiteetin rakennuspalikaksi:

”Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi; Hän ei jätä eikä hylkää sinua. Älä pelkää äläkä säiky.” (5. Moos. 31:8)

 

Teksti: Emmi Laine
Kuva: Kaspar Grinvalds/123rf.com

Aiheeseen liittyvää: