Small talkia harrastuksista


Teksti Samuli Luomaranta
Kuva Andre Benz/ unsplash.com

Sanotaan, että suomalaiset ovat surkeita small talkissa. Siis sellaisessa mukavassa pienessä rupattelussa. En pidä tuollaisesta yleistämisestä. Tunnen paljon hyviä rupattelijoita, jotka ovat taitavia keskustelunavaajia. Mutta samalla täytyy myöntää: mä oon itse huono small talkissa.

Mä oon itse huono small talkissa.

Ja se on totta! Tuntuu, että on vaikea keksiä järkeviä juttujen aiheita. On helpompi olla hiljaa.

Mitä sä harrastat?

Jos on pakko keksiä juteltavaa uuden ihmisen kanssa, oon kehitellyt pari vaihtelevasti toimivaa pelinavausta. Yksi niistä on: ”mitä sä harrastat?”. Tosin viimeksi kun käytin tätä taktiikkaa, keskustelukumppani totesi ettei mitään. Se oli sitten siinä.

Se oli sitten siinä.

Mä väitän kuitenkin, että me kaikki harrastetaan jotain. Ai mitä mä harrastan? No mä harrastan tällä hetkellä arjessa pärjäämistä. Mun elämä on sekamelska. Rästijuttuja, liian lyhyitä yöunia, liian pitkiä työviikkoja, ryppyjä ihmissuhteissa ja kaikenlaista muuta kompurointia.

Treenivinkki

Pakko myöntää, että tämä harrastus on huono. Mitä enemmän koittaa itse pärjätä, sitä vähemmän on aikaa Raamatun sanalle ja rukoukselle päivän aikana. Siitä syystä olen päättänyt aloittaa taas uuden harrastuksen: Raamatun säännöllisen lukemisen ja rukouksen.

Ei se sekamelska elämästä mihinkään häviä, mutta kummasti Jumalan lupaukset, kehotukset ja rakkauden osoitukset kantavat ja helpottavat oloa. Tähän kun vielä lisää iltatreeniksi ennen nukahtamista kaikkien murheiden kantamisen Jeesukselle, yöuni tuntuu makoisammalta.

Ihmeellinen on sinun armosi, Jumala! Sinun siipiesi suojaan rientävät ihmislapset. Sinä ruokit heidät talosi runsain antimin ja annat heidän juoda ilosi virrasta. Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon. (Ps. 36:8-10)