Sinkun hätähuuto


Seisoin yksin vartiossa rynnäkkökivääri kädessäni ja katselin tähtiä. Tajusin, että minulla ei ole tyttöystävää, eikä tule todennäköisesti lähiaikoina olemaankaan.

Teksti Mikael Mäki-Soini | Kuva Pexels

 

Havahduin erääseen ajatukseen viime viikolla armeijassa: olen sinkku. Rynnäkkökivääri ja tähtitaivas, kummallisella tavalla romanttista. Näin tulee jatkumaan vielä jonkun aikaa. Toivoin, että joku päivä löytäisin vielä oman tähteni, vaikka se aikamoista tähdenlentoa vaatisikin.

Viikonloppulomille palatessani keräsin ystäväni kokoon kriisipalaveriin. Paikalle saapuivat sekä Matti että Teppo. Palaveri ei auttanut. Matin sisko seurustelee jo, ja Tepon romantiikkavinkit koostuivat lähinnä Salattujen elämien katselemisesta. Soitin paniikissa äidilleni, joka ymmärsi heti pulmani. Hän lohdutti minua sillä, ettei moni Raamatunkaan sankareista koskaan mennyt naimisiin. Pohdin Salomon vaikutusta asiaan. Hänellä oli aikoinaan yli 700 vaimoa, täytyihän sen olla joltain pois? Ehkä minunkin kriittinen tilanne on vain seurausta Salomon ahneudesta.

Äitini päätti osoittaa sinkkuuden hyviä puolia. Minua ei tulla lähettämään kuningas Daavidin käskystä etulinjaan. Joka tapauksessa päätin irtisanoa parisuhdekomiteani ja maallisen viisauden sijaan tarttua Raamattuun.

”Ymmärrän lopulta, miksi Salomolla oli yli 700 vaimoa: hän ei ikinä tavannut sinua”

Avasin Vanhasta testamentista Laulujen laulut. Löysin oivaltavia, 2000-luvulle sopivia iskulauseita. Lauantain nuortenillassa laitoin kaiken peliin ja kerroin Marin olevan minulle ”Kuin gaselli tai nuori peura” (Lau. 2:9). Vaistosin epäonnistuneeni. Päätin yrittää uudelleen. Millalle sanoin: ”Tammaani, joka on faraon vaunujen edessä, minä vertaan sinua, ystäväni” (Lau. 1:9). Ei toiminut.

Jatkoin Raamatun tutkimista. Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta löysin Jaakobin kertomuksen. Hän teki Laabanille seitsemän vuotta töitä päästäkseen rakkaansa, Raakelin, kanssa naimisiin. Seitsemän vuotta kuulostaa ehkä pitkältä ajalta, mutta toisaalta palkka olisi sen mukainen. Jatkoin lukemista (spoiler alert) ja huomasin, että Jaakobia oltiinkin huijattu ja hän päätyi naimisiin Raakelin siskon, Lean, kanssa. Mitä seurasi? Uudet seitsemän vuotta töitä. Tähän en olisi valmis.

Vastaavanlaisia tunteita saattaa olla meillä monilla. Jos olet lannistunut, mieti Jaakobia, joka joutui tekemään 14 vuotta töitä Raakelin eteen. Mieti Salomoa, joka himojensa tähden päätyi naimisiin yli 700 naisen kanssa. Mieti, kuinka monesti hän joutui ostamaan ruusuja, kuuntelemaan vuodatusta ja katsomaan nyyhkyleffoja. Mieti minun isääni ja äitiäni, jotka rakastuivat yli kolmekymppisinä. Heillä oli siis käytännössä yksi jalka haudassa ja toinen alttarilla. Siitä huolimatta kaikki meni hyvin, tosin ehkä sisaruksiani lukuunottamatta.

Haluan vielä näin rakkaudesta paljon itseopiskelleena (suomi24 & Demin rakkauspalstat) antaa teille muutaman neuvon seurusteluun liittyen: 1. Rukoile paljon. Rukoile tulevan puolisosi puolesta. Rukoile viisautta ja Jumalan tahtoa. 2. Kysy neuvoa. Kysy vanhemmilta, luotettavilta kristityiltä. Kysy, ja ennen kaikkea kuuntele.
Jos mikään muu ei toimi, niin tässä yksi valmiiksi hiottu repliikki: ”Ymmärrän lopulta, miksi Salomolla oli yli 700 vaimoa: hän ei ikinä tavannut sinua”.