Seurakuntasurffailua


Nuoret käyvät entistä enemmän useissa seurakunnissa ja sitoutuminen yhteen seurakuntaan saattaa olla hyvin löyhää. Kysymyksiin vastaa Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen.
Teksti Susanna Hulkko | Kuva Chalermphon /123rf.com

Millä tavalla seurakunnasta toiseen surffailu näkyy? Onko ilmiö uusi?

Kyllä nuoret liikkuvat tänä päivänä entistä enemmän yli seurakuntarajojen, mutta se ei silti ole kokonaan uusi ilmiö. Aikaisemminkin nuoria on kiinnostanut tietää, millaista toimintaa muualla on. Nykyään nuorten sitoutumisen aste omaan seurakuntaan on entistä kevyempi. Sisällölliset asiat eivät ole enää niin tärkeitä ja haetaan ehkä pinnallisemmin hyvää meininkiä. Seurakunnassa yhteisöllisyyden tärkeä merkitys tuntuu unohtuvan. Palvelemisen sijaan etsitään entistä enemmän itsekkäästi omaa hyvää fiilistä ja kokemusta. Se on vähän erikoista, koska toisaalta sosiaalisessa mediassa nuorten yhteisöllisyyden tarve korostuu koko ajan enemmän.

Mitä ilmiön taustalla on?

Kirkkokuntien raja-aidat ovat madaltuneet, mikä on pääasiassa positiivinen asia. Seurakunnissa on tapahtunut vähän sama kehitys kuin autoissa. 25 vuotta sitten autot olivat ihan erinäköisiä, nyt kaikki automerkit näyttävät melkein samalta. Toyotaa ja Mersua ei enää tahdo silmällä erottaa toisistaan. Seurakuntien sisällöllisistä eroista huolimatta ulkoiset merkit ovat aika samanlaisia. Nuoret ovat uteliaita ja tiedostavia, halutaan saada useasta seurakunnasta se paras pala elämään. Myös sitoutumiskammo on lisääntynyt. Tämä kova, ankara ja itsekeskeinen maailmamme ajaa meitä laittamaan oman etumme etusijalle ja tämä näkyy myös seurakunnassa.

“Palvelemisen sijaan etsitään entistä enemmän itsekkäästi omaa hyvää fiilistä ja kokemusta.”

Onko seurakunnissa surffailusta haittaa tai hyötyä nuorelle?

Se hyöty asiassa on, että oma usko ja identiteetti saavat laajempia näköaloja. Mutta jatkuva surffaaminen on ongelmallinen asia, jos nuori ei sitoudu mihinkään kestävään. Uskovan identiteetti jää pinnaliseksi, eikä heikko uskon perusta tahdo kestää maailman tuulia. On tärkeää, että nuori saisi selkeää ja turvallista opetusta. Näin hänelle voi kasvaa selkeä näkemys mihin ja miten hän uskoo. Kun kokemus kasvaa on ihan terveellistä käydä hakemassa uusia tuulia ja haastamassa omaa identiteettiä. Lähtökohtaisesti tarvitaan oma seurakunta johon sitoutua ja jossa saa kasvaa levon kautta sekä palvella toisia ja Jumalaa.

Mitä Raamattu sanoo surffailusta?

Raamattu kehottaa meitä olemaan oma itsemme sekä laittamaan itsemme likoon, toimimalla suolana ja valona. Jeesus sanoi vuorisaarnassa, että olemme maailman valo. Olemme esimerkkejä, joita maailma seuraa. On tärkeää, että identiteettimme on kunnossa. Kol. 2:7 sanoo ”juurtukaa häneen…sen mukaan kuin teille on opetettu”. Meitä kehotetaan olemaan sanankuullossa ja juurtumaan oman seurakuntamme ja kirkkokuntamme opetukseen. Paavali kehotti myös galatalaisia palamaan selkeään ja oikeaan sanan opetukseen. Pysytään siis siinä opetuksessa minkä olemme saaneet. On turha etsiä uutta ja hienoa seurakuntaa aidan takaa.

“Tarvitaan oma seurakunta johon sitoutua ja jossa saa kasvaa levon kautta sekä palvella toisia ja Jumalaa.”

Mitä kristittynä nuorena tulisi ajatella ja tehdä seurakuntien tarjonnan runsauden äärellä?

Ydin on siinä, että miksi surffataan. Moni kulkee seurakunnasta toiseen, etsien parempia uskon kokemuksia, esimerkiksi elävämpää rukousta tai parempaa musiikkia. Jos yhdessä paikassa ei ylistetä, tai rukoilla itselle kotoisalla tavalla, voi välillä käydä jossain muualla. Mutta Raamatun sanoma on kaikkein tärkein asia. On tärkeää, että juurtuu Jumalan Sanan opetukseen niin, että uskovan identiteetti kehittyy sen mukaan mitä opitaan ja josta tulee elämän perusta. Muistetaan, että Pyhä Henki puhuu erityisesti sanassaan sekä kasteen ja ehtoollisen kautta. Tässä on kaiken pohja oikeille uskon juurille. Opetuksen perässä ei kannata juosta. Luota Jumalan Sanaan!
Seurakuntasurffaus?
Seurakuntasurffaus ei ole virallinen termi, jota käytettäisiin yleisesti. Tällä palstalla termiä käytetään kuvamaan nykyistä nuorison liikehdintää yli kirkkokuntarajojen. Aiheeseen liittyen Tampereen Uusi Verso-yhteisö ja helluntaiseurakunnan Wup-toiminta ovat viime vuonna laatineet julkilausuman nuorten seurakuntaan sitoutumisen puolesta. Lue lisää täältä!