Seurakuntalaisen uutisviikko: avioliittoaloitetta, uskoonkääntymisiä ja vainokonferenssia

Seurakuntalaisen uutisviikko: avioliittoaloitetta

Seurakuntalainen.fi on kuluneen viikon aikana uutisoinut muun muassa avioliittoaloitteesta, Turun turvapaikanhakijoiden uskoonkääntymisistä, Tiranan vainokonferenssista, luterilaisten kirkkojen tuhoamisesta Sudanissa, arkkipiispan näkemyksestä pakolaiskriisiin sekä Radio Dein uusista taajuuksista.

3.11

Luterilaisia kirkkoja tuhottu Sudanissa

Kristillinen ihmisoikeusjärjestö Christian Solidarity Worldwide kertoo, että Sudanissa on tuhottu kaksi luterilaista kirkkoa paikallisten viranomaisten toimesta. Takana vaikuttivat uudet suunnitelmat alueen kehityksessä. Toinen kirkoista kuului Sudanin ja Etelä-Sudanin evankelisluterilaiselle kirkolle ja oli Sleyn yhteistyökirkko.

Sudanissa rajoitetaan järjestelmällisesti erityisesti kristittyjen uskonnonvapautta. Tästä puhuu myös se, että toisen tuhotun kirkon vieressä ollut moskeija säilyi koskemattomana.

”Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta ei vain menettänyt kokoontumispaikkaansa, vaan se siirrettiin pysyvästi paikaltaan, koska viranomaiset eivät enää salli uusien kirkkojen rakentamista”, toteaa Andy Dipper CSW:stä.

460x60v1
-> Uutiseen tästä.

 

4.11

Arkkipiispa: Suomessa ei ole pakolaiskriisi

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi kirkolliskokouksessa pitämässään avajaispuheessa, että Suomen tai Euroopan pakolaiskriisistä puhuminen on harhaanjohtavaa.

Arkkipiispan sanoin: – Kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään. Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä. On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja siten tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia.

Puheessaan arkkipiispa toi esille, että pakolaisten kasvava määrä on muodostumassa Euroopassa ja Suomessa normaalitilaksi ja myönsi sen herättävän epävarmuutta ja pelkoa. Hän myös korosti seurakuntien roolin merkitystä yhteyksien rakentamisessa ihmisten välille.

-> Uutiseen tästä.

 

5.11

Avioliittoaloite hyväksyttiin kirkolliskokouksessa

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kirkolliskokous on käsitellyt avioliittolain uudistamista tukevaa edustaja-aloitetta. ”Avioliittolain muuttuminen ei muuta kirkollista vihkimistä koskevaa lainsäädäntöä tai käytäntöä. Papilla säilyy oikeus vihkiä avioliittoon siten kuin kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa määrätään. Hänelle ei synny oikeutta vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja”, Kirkon tiedotuskeskus tähdentää.

Yleisvaliokunta totesi, että kirkon avioliittokäsitystä on selvitetty erilaisten dokumenttien kautta riittävästi. Asian oikeudellinen selvittely jatkuu kirkkohallituksessa.

-> Uutiseen tästä.

 

5.11

TS: Turvapaikanhakijoita kääntyy kristityiksi

Turussa ainakin parikymmentä muslimia turvapaikanhakijaa on tahtonut kääntyä kristityiksi. Turun sanomat uutisoi 4.11, että kahdeksan turvapaikanhakijaa käy rippikoulussa ja kolme on ilmoittanut tahtovansa kasteelle. Uutisessa todetaan lisäksi, että tämä ilmiö ei ole ainutlaatuinen, vaan samaa on päästy aiemmin todistamaan myös Saksassa.

Turun ja Kaarina seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Teemu Hällin ohjeistaa suhtautumaan tilanteeseen myönteisesti, mutta samalla varoen.

– Me emme halua antaa mielikuvaa, että käytämme hädänalaisia ihmisiä hyväksi. Yhteiskuntarauhan ja uskonnonvapauden takia me emme myöskään halua näyttäytyä muslimeille tahona, joka aktiivisesti yrittää käännyttää heitä, Hällin perustelee.

-> Uutiseen tästä.

 

6.11

Historiallinen vainokonferenssi kokosi kristikunnan

Albanian pääkaupunki Tiranassa järjestettiin viime viikolla vainokonferenssi, jossa edustajat kirkoista ja kristillisistä järjestöistä kokoontuivat keskustelemaan kristittyihin kohdistuvista vainoista. Tapahtuma oli ensimmäinen, jossa sekä evankelisten että protestanttisten kirkkojen edustajat keskustelivat aiheesta niin laajasti.

– Ilmassa oli aitoa yhteyttä. Teema yhdistää kaikkia, eivätkä taustalla olevat näkemyserot nousseet keskeiseen rooliin. Koin, että osallistujat kuuntelivat aidosti toisiaan, kommentoi Maailman Helluntaiyhteisön lähetyskomission puheenjohtaja Arto Hämäläinen. Hämäläinen itsekin oli mukana tapaamisessa nelihenkisen suomalaisryhmän mukana.

-> Uutiseen tästä.

 

9.11

Radio Deille taajuudet Kajaaniin ja Vaasaan

Radio Dei on saanut Viestintävirastolta oikeudet taajuuksiin Kajaanin ja Vaasan alueille. Taajuudet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2016 aikana. Uutta, parempaa taajuutta on lisäksi anottu myös Kokkolaan.

– Olemme innoissamme uusista taajuuksista. Varsinkin Kajaanin alueelle Radio Deitä on kaivattu jo vuosia. Seuraavaksi aloitamme neuvottelut alueiden seurakuntakuntiien- ja kristillisten järjestöjen kanssa toiminnan rahoittamiseksi. Kun rahoitus saadaan järjestettyä voimme ottaa taajuudet käyttöön, kertoo Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo.

-> Uutiseen tästä.

 

 

Lähde: Seurakuntalainen.fi

Koonti: Johanna H. / N-tiimi

Kuva: Timo Jakonen

468x60v2