Serafiel rokkaa vaikka palaneessa kirkossa

Serafiel rokkaa vaikka palaneessa kirkossa

Poprockia soittava Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa keikkaillut Serafiel pääsi esiintymään palaneessa Pyhän Annan kirkossa järjestettyyn Lfest-tapahtumaan Pietarissa.

Toukokuussa Pyhän Annan kirkossa Pietarissa järjestettiin Lfest-tapahtuma, jossa esiintyi suomalainen Serafiel, virolainen Reinaru Vennad, venäläinen Subcultura ja yhdysvaltalainen Imprint. Serafiel päätyi keikkareissulle itärajan taakse Juha Heinosen kysyttyä heitä esiintymään Lfestiin. 

Pyhän Annan kirkko oli alunperin kirkko, mutta neuvostoaikana se toimi rock-klubina. Vuonna 2002 kirkko paloi. Muutama vuosi sitten Pietarin kaupunki rakensi kirkkoon katon ja restauroi ulkopuolen. Nykyään kirkossa on jumalanpalvelustoimintaa ja sen on tarkoitus toimia tulevaisuudessa nuorten lähetyskeskuksena.

Vaikka Lfest on iso tapahtuma, se on vain pieni osa Inkerin kirkon nuorisotyötä. Laulaja-kitaristi Juhanin mielestä Lfest on ollut hänen ikimuistoisin keikkansa. 

– Olemme kaikki olleet todella innoissamme tästä. Kaikki ennakkoajatukset ja -luulot Venäjästä pistivät miettimään. Matka meni hyvin ja Pekka Jauhiainen auttoi tulliselvityslomakkeiden kanssa. Koko bändi pääsi tunnissa rajan yli. Tämä paikka, Pyhän Annan kirkko on todella vaikuttava. Palanut kirkko, jossa vastoinkäyminen näkyy, oli lopulta täynnä ihmisiä, Juhan Gummerus kertoo.

Sanomaa Saarijärveltä

Serafielin tarina alkoi vuonna 2007, kun Juhan Gummerus ja Janne Lampinen tapasivat Saarijärven lukion musiikintunneilla. 

– Musiikillinen näkemys täsmäsi heti ja siitä kaikki lähti. Pian oltiin esiintymässä Serafielin ensimmäisellä keikalla Valo paljastaa -tapahtumassa Saarijärvellä. Ensi vuonna tulee kymmenen vuotta täyteen Serafielin kanssa. Olen itse kirjoitellut biisejä 15-vuotiaasta saakka, Juhan kertoo. 

Serafiel on julkaisemassa syksyllä toisen levynsä. 

– Tekstit ovat edelleenkin Raamatun maailmassa ja omassa elämässä kristittynä. Levyn teema ja konsepti ovat valmiina, mutta biisit ovat vielä työn alla. Elokuvat, kirjat ja ympäröivä maailma inspiroivat minua. Biisi voi lähteä hyvinkin pienestä ja arkipäiväisestä asiasta. Biisit kypsyvät hiljalleen, jokainen eri tavalla. Biisejä ei voi pakottaa valmiiksi, vaan ne vaativat oman aikansa. En aina itsekään tajua biisien syntyprosesseja, Juhan avaa. 

Musiikkia yli rajojen 

Kone ja synaelementit, tiukka basso- ja rumpulinja sekä isot kaikukitarat muodostavat Serafielin soundin. Erityisesti kone-elementtejä kuullaan uudella levyllä. 

– Mokailu keikoilla ei haittaa. Live-lähetys on aina live-lähetys. Mentaliteetti on, että eteenpäin on mentävä. Joka keikalla sattuu jotain, mutta ei auta jäädä pyörittelemään peukaloita, Juhan kertoo. 

– Jokainen keikka on jollakin tavalla unelmakeikka. Minulle on älyttömän iso asia, että olen saanut lahjan tehdä musiikkia, josta ihmiset pitävät. Jos siellä salissa on vaikka yksi tai kaksi ihmistä, jotka ovat tulleet kuuntelemaan musiikkiamme, se on minusta älyttömän puhuttelevaa. Minulle on älyttömän tärkeetä, että saan kertoa Kristuksesta ja siitä, mitä hän on mulle antanut, Juhan kertoo.

– Toivon, että pääsemme soittamaan ihmisille ympäri maailmaa. Unelmani on, että saisin kertoa ihmisille Jeesuksesta yli rajojen. Minun pienen pojan unelmani on viedä eteenpäin sanomaa Kristuksesta. Mitään rajaa ei ole. Tavoite on toteuttaa itseään tehdä musiikkia ja on hienoa, että ihmiset kulkevat meidän kanssamme. Pari kesää sitten keikkailimme Ruotsissa ja Norjassa, Juhan sanoo. 

Iloitse lahjoistasi ja käytä niitä! 

– Usko itseesi ja lahjoihin, joita olet saanut. Jokaisella on omat lahjansa ja erikoisosaamisensa, Juhan kehottaa. 

– Kristus haluaa niillä lahjoilla kertoa sinulle, että käytä niitä. Sinä saat iloita niistä lahjoista. Saat kehittää, harjaannuttaa ja käyttää lahjojasi. Se lahja on sinua varten, mutta myös muita varten. Käytä sitä lahjaa ja palvele sillä myös muita. Se lahja on Kristuksen kunniaksi täydellinen. Etsi sitä lahjaa. Rukoile sitä lahjaa. Käytä sitä lahjaa. Jokaisella on joku lahja. Se lahja on Kristuksessa täydellinen ja Kristus haluaa, että me käytetään lahjojamme.

Teksti ja kuvat: Venla Honkala