Seitsemän tietä yhteen rauhaan


 

Itsetehdyn rauhan resepti ei ole mikään valtiosalaisuus. Raamatun lehdiltä löytyy työkalupakki, jolla rauhan edistäminen on paitsi tehokasta, myös jokaisen ulottuvilla.

Teksti Lassi Peltomaa | Kuva Pääkuva: Lassi Peltomaa

1. Ota vastaan

Ennen, kuin voit rauhaa todella rakentaa, sinulla täytyy, tai ainakin todellakin kannattaa, olla itselläsi rauha. Kaikista parhaan rauhan – rauhan Jumalan kanssa – saa vain yhdestä lähteestä. “Kun nyt Jumala on tehnyt meidät, jotka uskomme, vanhurskaiksi, meillä on Herramme Jeesuksen Kristuksen ansiosta rauha Jumalan kanssa” (Room. 5:1). Muista myös, että “mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” (Luuk. 6:45b)

2. Aloita kotikentältä

Jos ei sinulla ole rauhaa veljesi tai siskosi, äitisi tai isäsi tai vaikka puolisosi kanssa, miten voit rakentaa rauhaa valtioiden välillä? Hyvä kysymys, vai mitä. Neuvoessaan Timoteusta seurakunnan kaitsijan valinnassa Paavali kysyy retorisesti “Jos joku ei osaa pitää huolta omasta perheestään, kuinka hän voisi huolehtia Jumalan seurakunnasta?” Aloita vaikka sovittamalla sukukauna tai pyytämällä pikkusiskolta anteeksi.

3. Lähimmäinen on naapuri…

… naapuri on lähimmäinen. Ainakin englannin kielessä. Vertaa vaikka Matteus 5:43:ea suomen- ja englanninkielisessä käännöksessä (muista myös jae 44). Omakin naapurustosi voisi ehkä kaivata pientä rauhan murusta. Naapureille voi vaikka tehdä kortteja jouluksi, tai sitten voi miettiä, voiko itse vähentää yöaikaan tuottamaansa meteliä tai voisiko vaikka leipoa lähimmäiselle. Kerro heille ihmeessä myös Rauhan Ruhtinaasta.

4. Evankelioikaa kansa…

Evankeliointi on rauhanrakennuksen kulmakivi, mutta miten evankeliumi voisi levitä meidän maassamme? Voisitko sinä osallistua johonkin seurakunnan evankeliointitempaukseen, tai kenties suunnitella sellaisen? Voisitko tukea seurakunnan työtä rahallisesti? Nyt keksin! Voisit vaikka tukea Nuotan työtä tilaamalla Nuotan kaverille tai liittymällä lehtemme iloiseen toimittajajoukkoon. Mitä tapahtuisi, jos koko Suomi tekisi rauhan Kaikkeuden Luojan kanssa?

5. …evankelioimaan kansoja

Entä jos valtaosa Lähi-idän asukkaista ottaisi vastaan Jeesuksen? Aika monta sotaa jäisi varmaan sotimatta. Monien heistä tarvitsisi vain kuulla evankeliumin sanoma, koska “Usko syntyy kuulemisesta…” (Room 10:7a) Mutta “…kuinka he voivat kuulla, ellei kukaan julista? Kuinka kukaan voi julistaa, ellei häntä ole lähetetty?…” (Room. 10:14b-15a). Oletkohan sinä lähettäjä vai julistaja?

6. Oppia ikä kaikki

Jeesus ei kehota meitä kertomaan ihmisille vain muutamaa uskon pääkohtaa. Kaste- ja lähetyskäskystä saamme lukea: “… kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt. 28:19b,20) Kristitytkään eivät osaa rakentaa rauhaa, ellei heitä opeteta. Siksi on tärkeää tukea myös seurakuntien opetustyötä.

7. Rukoile, rukoile, rukoile

“… rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.” (Jaakob 5:16b). “Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa…” (Jer. 29:7a). “Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää…” (1.Tim. 2:1,2a)

 

Mitä tapahtuisi, jos koko Suomi tekisi rauhan Kaikkeuden Luojan kanssa?