Seitsemän Suomen presidenttiä ja heidän mietteitään uskonnosta


Suomi täyttää sata vuotta 6.12.2017. Meillä on ollut koko historiamme aikana kaksitoista presidenttiä. Tässä tekstissä tutustutaan tarkemmin heistä seitsemään.

Teksti Aino Taskinen
Kuva RonnyK pixabay.com

 

Kyösti Kallio – Kansan auttaja

”Jumala ompi linnamme ja vahva turva aivan, on miekkamme ja kilpemme, ajalla vaaran vaivan.” Presidentti Kyösti Kallio sanoo puheessaan 6.12.1939, että oma kansamme on tehnyt suuren työn puolustaessaan maatamme ja siitä täytyy kiittää Jumalaa. Jumala on siis miekkamme ja kilpemme, jotka ohjasi meidät taisteluun. Täytyy siis muistaa turvata Jumalaan aina, kun on vaikeaa. Täytyy muistaa, että Jumala on kilpemme, joka meitä puolustaa ja miekkamme, joka auttaa meitä taistelemaan vihollista vastaan.

 

Risto Ryti – Syytön kärsijä

Presidentti Risto Ryti joutui vankilaan syyttömänä Neuvostoliiton painostuksesta. Ryti, sodanaikainen presidentti, kärsi rangaistuksen mukisematta, vaikka tuomio oli selvästi epäoikeudenmukainen ja poliittisin perustein tehty.
Carl Gustaf Mannerheim – Äitien puolella

 

Mannerheim antoi Suomen armeijan ylipäällikkönä 10.5.1942 päiväkäskyn nro 60:

“Suomen äideille! Viettäessämme tänä vuonna toukokuun toista sunnuntaita Suomen äideille omistettuna merkkipäivänä isänmaamme puolustajat hiljenevät sodan kentillä hartain mielin ja syvä rakkaus rinnassaan muistamaan Teitä, äidit…Suomen armeijan nimessä, suuren kiitollisuuden ja kunnioituksen osoituksena annan tänä päivänä Isänmaamme äideille yhteisesti omistettuna Vapaudenristin”.

 

Mauno Koivisto – Koko kansan rakastama presidentti

Presidentti Mauno Koivistolla oli hyvin lämmin suhde kirkkoon, vaikka hän välillä arvostelinkin kirkkoa. Koivisto sai uskonnollisen kasvatuksen kotona, ja usein autossa istuessaan hän lauloi sota-ajan lauluja ja oppimiaan virsiä. Myös Koiviston puheesta huomasi, että uskonto oli tärkeä osa hänen elämäänsä, sillä hän usein siteerasi Raamatun lauseita. Vaikka presidentti Mauno Koivisto ei enää viime vuonna osallistunut presidentinlinnan vastaanotolle, kävi hän silti itsenäisyyspäivän kirkossa.

 

Martti Ahtisaari – Suuri rauhan neuvottelija

Jeesus:
”Minä jätän teille rauhan
Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa.
Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”
Joh. 14:27

Martti Ahtisaari on myös maailmalla hyvin tunnettu. Ahtisaari on saanut suuresta rauhan työstään tunnustukseksi Nobelin rauhanpalkinnon. Vaikka välillä on varmasti tuntunut raskaalta ajaa rauhan asiaa, on Ahtisaari silti sinnikkäästi jatkanut. Ahtisaari ja Halonen ovat molemmat tehneet hyvää kärsiville ja vähäosaisille.

 

Tarja Halonen – Lähimmäisensä rakastaja

Silloin hän vastaa heille: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

Matt. 25:45

Tarja Halonen on Suomen äitihahmo. Halosen keskeisiä ajatuksia ovat yhteisvastuu, tasa-arvo sekä vanhusten heikko asema. Halonen ajoi presidenttikaudellaan vähävaraisten aseman parantamista sekä yhteistä vastuuta, joka kuuluu kaikille. Halosella on erittäin lämmin sydän ja sen voi jokainen tuntea.

 

Sauli Niinistö – Armahduksen presidentti

Kun presidentti Sauli Niinistö oli Eero Huovisen haastattelussa ja kysyi, että ”kumpi on vakavampi auktoriteetti tuomari vai Jumala”, vastasi Niinistö, että Jumala, koska tältä voi saada armoa toisin kuin tuomarilta. Uskontunnustuksen vaikeimmaksi kohdaksi Niinistö toteaa ”ja on sieltä tuleva tuomitsemaan” Niinistön mukaan ehkä tuomitseminen pitää sisällään myös armahtamisen. Meidän pitää siis armahtaa itsemme ja toinen toisiamme, jotta emme tuomitsisi muita sen perusteella mitä he ovat.