Seitsemän sosiaalisen median suurta houkutusta


2010-luvulla suurena muutoksena ovat internet ja sosiaalinen media ja appeja löytyy tarkoitukseen jos toiseenkin. Nuotta selvitti, mitkä ovat suurimmat houkutukset joihin me sorrumme?
Teksti Lina Simojoki | Kuva 123rf: Lukas Godja/123rf.com

Instagram  
Kuvapalvelu Instagramissa on mahdollista jakaa omille seuraajilleen kuvia ja videoita. Instagram-postaukset ovat usein kiiltokuvamaisia otoksia täydellisen oloisesta elämästä, joita on helppo kadehtia oman elämän kustannuksella. Jumala rakastaa sinua kuitenkin yhtä paljon kuin sitä tyylikästä matkabloggaria.

Snapchat
Snapchat on yleisin nuorten ihmisten käytössä ja sillä saakin nopeasti lähetettyä kaverilleen kuvia tai videoita. Mutta miksi avata myös Snapchat todella usein vain kertoakseen kaverille kuinka tylsää oppitunnilla on?

WhatsApp
Whatsapissa on mahdollisuus kirjoittaa tavallisia viestejä, lähettää kuvia, videoita tai ääniviestejä tai soittaa täysin ilmaiseksi. Usein juuri sillä hetkellä kun pitäisi hoitaa velvollisuuksia, on Whatsapp suuri houkutus viestittelemiselle ja tärkeät asiat lykkääntyvät.

“Jumala rakastaa sinua kuitenkin yhtä paljon kuin sitä tyylikästä matkabloggaria.”

Youtube
Tähän videopalveluun voi itse ladata videoita käyttäjätililleen mutta nuoret käyttävät Youtubea eniten muiden ihmisten videoiden katseluun. Sovelluksessa on videoita laidasta laitaan mutta siitä tulee helposti paha kompastuskivi. Yhden videon katselu venyikin pahasti ja yhtäkkiä huomaa katsoneensa jotakin, mikä on joko täysin turhaa tai aiheuttaa ahdistuneen olon.

Twitter
Twitterissä saa kertoa asiansa enintään 140 merkillä ja seuraamiensa ihmisten “twiittejä” näkyy sitä mukaan kun niitä on päivitetty. Twitterissä on helppo sanoa melkein mitä vain ja osoittaa oman mielipiteensä asiasta kuin asiasta – 140:ssä merkissä joskus liiankin tylysti tai harkitsemattomasti.

Facebook
Facebookiin on mahdollista päivittää päivityksiä videon, kuvan tai pelkän tekstin kanssa. Nykyään Facebook on enemmänkin vanhempien aikuisten käytössä kuin nuorten. Iästä huolimatta Facebook on kuitenkin täynnä sisältöä, joka houkuttaa jatkamaan sovelluksen sisältöä pidempään kuin olisi pitänyt. Facebook vie helposti huomion pois tosielämän tapahtumista, kavereista tai vaikkapa lapsista, jotka kaipaisivat huomiota.

Netflix
“Netflix-sarjoja syön purkista”, laulaa laulaja Sanni kappaleessaan 2080-luvulla. Nykyään tuntuu siltä kuin ihmiset juuri näiden sanojen mukaan suorastaan syövät koukuttavia elokuvia ja tv-sarjoja Netflixistä tuhlaten omaa aikaansa. Kun kerran luo Netflix-tunnukset ja löytää koukuttavaa katsottavaa, on niistä usein hankala päästää irti. Viides Mooseksen kirja antaa ohjeen paremmasta asiasta, johon jäädä riippuvaiseksi: “Mutta te, jotka riipuitte kiinni Herrassa, teidän Jumalassanne, te kaikki olette elossa vielä tänä päivänä” (5. Moos. 4: 4)