SAVE – rakkautta ja huolenpitoa musiikin välityksellä


Hyväntuulisen SAVE-yhtyeen kulmakiviä ovat usko sekä lähimmäisenrakkaus ja sen eteenpäin vieminen. Bändin jäsenten väliset ystävyyssuhteet edistävät koko paketin toimivuutta.

Teksti Noora Rämö | Kuva

SAVE sai alkunsa vuonna 2009, kun Mikko ja Niko saivat idean perustaa bändin. Soittaminen oli aluksi melko vapaamuotoista toimintaa.

– Vuonna 2013 homma lähti isommalle liekille. Tuona kesänä Roope hyppäsi mukaan remmiin, ja yhdessä otettiin tavoitteeksi nousta Suomi-gospelin kärkikastiin, Niko kertoo. Yhtyeen esiasteen latinankielinen nimi Sancta Venia on käännetty suomen kielen sanoista pyhä ja armo. Nimi ’SAVE’ tuli käyttöön, kun bändin toiminta oli lähtenyt kunnolla liikkeelle.

– Suomalaisuutta korostaen nimi lausutaan ’save’ eikä ’seiv’ – kuten monet sen mielellään ääntäisivät, miehet kertovat hymyillen.

SAVEn vuosi on pyörähtänyt tehokkaasti käyntiin. Uutta musiikkia on jo laitettu alulle ja edessä on keikkojen täyteinen kevät. Bändihommien lisäksi pojat toimivat erilaisissa työtehtävissä: Mikko pyörittää omaa musiikkialan yritystään ja toimii tuottajana sekä biisinkirjoittajana useille eri artisteille SAVEn lisäksi. Roope on keikkamyyjänä Dex Viihde Oy:llä ja edustaa siellä muun muassa SAVEa, PALMIa, Audilea ja Mikaveliä. Niko hoitaa tuotantopäällikön pestiä leipomolla Ylivieskassa.

“Kaikki likoon SAVEn eteen”

Viime vuosina bändihommat ovat vaatineet kaikilta jäseniltä paljon aikaa ja vaivannäköä. Yhtyeen ylläpitämisestä ja kehittämisestä on kuitenkin arvokasta pitää huolta yhteisvoimin.

– Ollaan oltu aina niin sanotun “DIY-ajattelun” kannalla ja haluttu alunperinkin laittaa kaikki likoon SAVEn eteen, Niko toteaa. Käytännössä tämä on näkynyt siinä, että jäsenet ovat opetelleet tekemään kaikki bänditoimintaan liittyvät asiat omin käsin, keikkamyynnistä valotekniikkaan ja keikkapakun korjaamiseen.

Onneksi pojilla on toisensa – yhdessä tekeminen on useimmiten todella kivaa ja antoisaa. Yhtyeen toimivuuden kannalta läheiset ystävyyssuhteet ovat arvokkaita: – Se, että on pystynyt luottamaan omiin jätkiin tässä touhussa on ylipäätään ollut äärimmäisen tärkeää.

”Keskinäinen avoimuus, rehellisyys ja luottamus toisiimme on saanut meidät läpi vaikeampienkin aikojen.”

Erimielisyyksiltä on toki mahdotonta välttyä, kun kolme vahvaa persoonaa haluavat tuoda näkyviin omat mielipiteensä. Tämä on kuitenkin edesauttanut muovaaman bändistä juuri sellaisen, mikä se nyt on. – Vuosien varrella ollaan opittu toisiltamme äärettömän paljon. Keskinäinen avoimuus, rehellisyys ja luottamus toisiin on saanut meidät läpi vaikeampienkin aikojen, soittajat kertovat kokemuksistaan.

Uusi musiikki tuo kunnianhimoa ja kasvattaa itsevarmuutta

Pojat ovat hiljattain löytäneet heille sopivan tavan tehdä musiikkia: – Käytännössä otetaan joku piilopirtti jostain päin Suomea ja viedään sinne soittimet. Macbookeille taltioidaan parhaat ideat. Viikonlopun ajan co-write-sessioissa kasataan ideoita ristiin lyriikan, sävellyksen ja sovituksen osalta, Niko valottaa.

Tekemistä riittää jokaiselle bändin jäsenelle: Niko ja Roope pitävät huolta lyriikkapuolesta Mikon hoitaessa tuottamisen. Pojat toteavat, että biisien tekeminen on jokaisen vastuulla, enemmän tai vähemmän.

”Kunnianhimo ja tietynlainen perfektionismi on meidän bändille paras motivaattori.”

Bändin uusin levy “Soihduksi pimeään” julkaistiin syksyllä 2018. Erityismaininnan pojat haluavat antaa levyltä irronneille sinkuille “Hurmurin laulu” ja “Revontulia”, joiden musiikkivideot ovat nähtävillä YouTubessa. Tänä vuonna bändiltä on tulossa uutta musiikkia, ja into tekemiseen vain kasvaa kasvamistaan.

– Jokaisen julkaistun biisin tai levyn jälkeen meistä tuntuu, että pystytään vielä parempaan. Kunnianhimo ja tietynlainen perfektionismi on meidän bändille paras motivaattori.

Usko, sanoma, ystävyys

Niko ja Roope kertovat uskon olevan koko bändin perusta.

– Meistä jokainen on kasvanut arkipäivän kristillisyyttä vaalivassa perheessä. Kristillisistä arvoista koemme meille tärkeimpänä lähimmäisenrakkauden ja sen eteenpäin viemisen, myös omassa elämässämme, he sanovat. Työssään pojat kokevat tärkeäksi nuorten kohtaamisen.

– Meistä parasta on päästä totta kai soittamaan pienillä ja isoilla lavoilla, mutta sen lisäksi tavata faneja. On toki kliseistä sanoa, että ilman meidän kuulijoita ei oltaisi tässä, mutta näin se vaan on.

Ystävyyssuhteet mahdollistavat bändin toimintaa uskon ja sanoman ohella. Niko ja Roope kuvailevat SAVEa ja kolmen bändin jäsenen välisiä ystävyyssuhteita seuraavalla tavalla: – SAVE ei ole pelkästään bändi – se on meille myös parhaiden ystävien yhteinen projekti. Jos meillä ei olisi ollut toistemme luottamusta ja tukea vuosien varrella, eivät nämä hienot yhteiset kokemukset olisi olleet mahdollisia.

Bändin jäsenet:
Niko Marjakangas
Mikko Keskinen
Roope Rantala

Levyt:
”Maailma kirkastuu kanssasi” -EP 2013
”Kaliforniasta Siperiaan” -CD 2015
”Soihduksi Pimeään” -CD 2018

Nettilinkit ja sometilit:
Instagram: @saveband
Facebook: @savevirallinen
Snapchat: @saveband
Nettisivut ja verkkokauppa: www.save.band