Samuli Luomaranta & Kotiinpalaajat keikalla Iitissä


Gospelkonsertti on tekijälleen paljon muutakin kuin tunti esiintymislavalla. Samuli Luomaranta & Kotiinpalaajat veti keikan 7.12. Iitissä. Mitä kaikkea päivä pitää sisällään?

Teksti Samuli Luomaranta | Kuva Samuli Luomaranta, Lauri Halme

Heräsin liian pirteänä 5.15. Aina sama juttu. Kun keikalle lähdetään aamulla, edellinen yö on todella huono. Jääkiekkovuosina valmentaja hoki aina pukukopissa, kuinka pelipäivä on juhlapäivä. Niin se on tässäkin hommassa. Soittaminen, laulaminen ja puhuminen elämän tärkeimmästä asiasta saa koneen käyntiin. Vien lapset päiväkotiin ja pakkaan viimeiset kamppeet.

Pakkaamisessa täytyy muistaa kaikki. Kun on muutaman kerran unohtanut jonkin elintärkeän laitteen kotiin tai varastolle, oppii varmistamaan pakkauslistan.

Lauri hyppää kyytiin. Lähdemme Nokialta kohti Helsinkiä ja Pitäjänmäen varastolla molemmat Miikat ja keikkabussi ovat vastassa.

Äänentoisto- ja soittokamat pakataan kyytiin ja lähdetään kohti Vantaata, jossa meitä on vastassa Isokankaan Juho ja LiveLight oy. Valokalusto ja tekniikkavelho Martti saadaan kyytiin.

Ajetaan 2 km ja pidetään ensimmäinen tauko. Eväät mukaan ja takaisin autoon. Autossa puhutaan politiikkaa, jaetaan kuulumisia, sivutaan Maata Näkyvissä -festareita ja kuunnellaan musiikkia. Iittiin saavutaan neljän jälkeen. Miksaajamme Antti on jo paikalla ja seurakunnan työntekijä ja hyvä ystävä Umbro on raivannut jo salin valmiiksi.

Kun on muutaman kerran unohtanut jonkin elintärkeän laitteen kotiin tai varastolle, oppii varmistamaan pakkauslistan.

Alkaa roudaus. Antin ja Martin johdolla kasataan äänentoisto ja valot ja bändi laittaa omat soittimensa paikoilleen. Lauri virittelee salin toiseen päähän promokuvanurkkauksen. Välissä syödään seurakunnan valmistamaa lasagnea ja joulutortut. Soundcheckissä menee tavallista pitempään ja klo 18.55 kaikki on valmista.

19.00 ovet aukeavat ja saliin saapuu 70 nuorta. Rippikoululaisia, isosia ja muuta yleisöä. Konsertti alkaa. Biisit rullaavat ja nuoret ovat iloisesti ja eloisasti mukana. Spiikeissä pohditaan elämää, uskoa, Jumalaa ja Laurin rap-uraa.

20.00 konsertti on ohi. Nuorten kanssa jutustellaan pitkä tovi. Alkaa purku. Kamat laatikoihin, tavarat autoon ja Umbron kanssa viimeiset fiilistelyt. Alkaa kotimatka. Lunta tulee poikittain – Lauri valitaan kuskiksi. Kun keikka sujuu hyvin, autossa kaikilla on hymy herkässä. Edetään yhden pysähdyksen taktiikalla.

Helsingissä puretaan auto ja kiirehditään Lauri bussiin. Miika ja Martti katoavat keikkabussin kanssa yöhön ja me hypätään velipojan kanssa henkilöautoon. Katson kelloa vielä 02.15. Kiitos Jeesus tästä päivästä. Huomenna tiedossa satojen kilometrien matka Kälviälle, jossa soitetaan duokeikka Miikan kanssa. Laitan kellon herättämään 07.30. Todennäköisesti turhaan – herään kuitenkin jo aiemmin.