Sairaan terveellistä


Koko nuoruutensa syömishäiriöiden kanssa kamppaillut Miia kertoo, mitä ulkonäköpaineet voivat aiheuttaa ja millaista elämä oli ortoreksian kanssa.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva stillfx/123rf.com

 

Mitä ulkonäköpaineita olet kokenut ja mitä ne ovat aiheuttaneet?

Kuulin pienestä pitäen olevani isompi kuin muut, vaikka todellisuudessa olin lähes normaalipainoinen. Ulkopuolelta tullut viesti muutti minäkuvaani ja loi painetta muuttua. Sosiaalinen ja printattu media ovat aina korostaneet laihduttamista, dieettejä ja hoikkuutta, mikä vaikutti voimakkaasti käsitykseeni oikeanlaisesta kehosta. Näiden viestien pohjalta kokeilin itsekin erilaisia dieettejä, ja painoni muuttui niiden myötä. Sairauden pohja-aikoina kirosin ääneen Jumalalle, miksi hän oli luonut minusta tällaisen epämuodostuneen epäonnistujan.

Millaista oli elämä ortoreksian kanssa?

Kuvittele, että päässäsi asuu puhuva porkkana, joka ilkikurisesti käskyttää jokaisen syömäsi murusen ja jokaisen juomasi tipan vettä. Sitten tämä porkkana vielä haukkuu sinut pystyyn, kun söitkin päivällä 2 grammaa liikaa salaattia. Sellaista oli ortoreksian kanssa eläminen.

Kirosin ääneen Jumalalle, miksi hän oli luonut minusta tällaisen epämuodostuneen epäonnistujan.

Mitä käytännön vaikutuksia ortoreksialla oli sinuun?

Ortoreksia vei lähes kaiken energiani syömisen ajatteluun. Se rajoitti sosiaalista elämää, sillä en voinut mennä ulos syömään, koska en tiennyt, oliko ruoka juuri oikeanlaista ja oliko sitä grammalleen oikea määrä. Tämän johdosta ympäriltäni katosivat ystävät. Yritin kontrolloida muiden syömistä neuvomalla heitä syömään “oikein”. Ruokavaliosta poikkeaminen aiheutti minulle ahdistusta. Ulkonäköni muuttui laihaksi, silmänaluseni tummiksi, huuleni kuiviksi ja hiukseni tippuivat pois.

Kuinka syömishäiriön oireita ja ulkonäköpaineita voisi ehkäistä?

Syömishäiriön parhaimpia ehkäisykeinoja on vanhempien malli oikeanlaisesta syömisestä. Vanhempien on tärkeää kannustaa lastaan olemaan aktiivinen muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa. Nuoren taas on tärkeää tiedostaa varhain, että mediassa lähes jokainen kuva on muokattu. Nykypäivänä ei kannata luottaa mihinkään, mitä näkee tai kuulee. Ainoa, kehen voi täysin luottaa, on Jumala.

Ei taivaaseen ole paino- tai naamarajaa.

Mitä vastauksia Raamattu antaa ulkonäköpaineisiin ja syömishäiriöön?

Minulle lohduttavin raamatunpaikka on 1. Moos. 1:26: ”Jumala sanoi: Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme…”

Raamattu kertoo siinä, kuinka Jumala loi meidät omaksi kuvakseen. Miksi emme voisi siis rakastaa itseämme sellaisina kuin olemme ja niin kuin Jumala meitä rakastaa? Kaikkihan me haluamme päästä taivaaseen. Ei taivaaseen ole paino- tai naamarajaa, joten miksi tähän maanpäälliseen elämään olisi? Jumala ottaa luokseen kaikennäköiset ja -kokoiset lapsensa. Olemme täydellisiä juuri sellaisina kuin meidät on luotu, myös täällä maan päällä.

*Miian nimi on muutettu.

 

Ortoreksia on laihuushäiriö ja yksi syömishäiriön muoto. Siinä sairastunut pyrkii orjallisesti oikeaoppiseen ja terveelliseen ruokavalioon, minkä johdosta elimistö saattaa kärsiä tiettyjen ravintoaineiden puutteesta. Ortoreksia lisää myös riskiä sairastua muihin syömishäiriöihin, etenkin anoreksiaan. Ortoreksia on yleistä niin nuorten miesten kuin naistenkin keskuudessa. Siihen liittyy yleensä pakonomainen liikunta ja täydellisyyden tavoittelu. Ortoreksiasta parantumiseen tarvitaan ajattelumallien muutosta sekä toisinaan myös terapiaa.