Ruokkimisihmettä valmistelemassa


Turkulainen Minttu Siltala, 24, on talkoillut Maata Näkyvissä -festareiden ruokailupäällikkönä jo viitenä vuonna. Keittiössä viihtyvästä Mintusta festarikansan ruokailut ovat aina omanlaisensa ruokkimisihme!
Teksti ja kuva Aapo Anttoora
Marraskuun Maata Näkyvissä -festareiden tuhannet kävijät tarvitsevat viikonlopusta selviytyäkseen toimivaa ruokailujärjestelyä. Kaikesta ruokapuolesta vastaa ravitsemusalan palvelujen tuottamista sekä johtamista opiskeleva Minttu Siltala. Hän valmistuu vuodenvaihteessa restonomiksi ja työskentelee lisäksi kokkina.
Ensimmäisen kerran Minttu koki festaritunnelman hypättyään kotiseurakuntansa Kälviän festaribussiin vuonna 2007.

– Festarit ovat olleet hyvä kavereiden tapaamispaikka, Minttu toteaa ensimmäisistä festarivuosistaan.

Tieto Siltalan lahjoista keittiössä kiiri eteenpäin, ja juhlien järjestämisestä pitävä nainen tarttui kutsuun, kun häntä pyydettiin festareiden ruokailupäälliköksi vuonna 2011.

– Nämä olivatkin vähän isommat bileet. Vieraita muutama tuhat enemmän ja kattilat pikkuisen isompia. Tällä tiellä olen yhä, Minttu kertoo.

“Nämä olivatkin vähän isommat bileet.”

Jännittävää järjestelyä huipputiimissä

Siltalan tehtävä alkaa jo varhain alkusyksystä ruokatilauksia tehden.

– Tilaan raaka-aineet, leivät, jogurtit, kylmätilat…, hän luettelee. Myös keittiö- ja ruokailutilojen järjestymisestä pitää huolehtia.

Festareiden aikaan Siltala vastaa siitä, että ruokaa ja tarjottavia lähtee tavarantoimittajien kautta ympäri Gatorade Centeriä. Kokonaisuuden hallitseminen ja tekemisen aikatauluttaminen ovat keskiössä – hernekeittoa on riitettävä jokaiselle.

– Pyrin kehittämään ruokailua joka vuosi tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan, Minttu sanoo. Haasteena on erityisruokavalioiden toteuttaminen mahdollisimman hyvin.

Toiminnan nainen kokee olevansa oikealla paikalla Herran työmaalla saadessaan olla oman alansa talkoissa huipputiimissä.

– Vähän aina jännittää löytyykö jokaiselle syötävää. On se joka kerta omanlaisensa ruokkimisihme, Minttu iloitsee.

Rukouksen ja armon varassa

Iloa syksyyn tuovaan festariviikonloppuun valmistautuessa ympärillä pyörivät myös omat opinnot ja työelämä. Minttu sanoo rukouksen olevan usein läsnä.

– Joskus hommien keskellä tuntee yksinäisyyttä, mutta silloinkin saa tukeutua ja turvautua vierellä olevaan Taivaan Isään, Minttu sanoo. Tuleva restonomi luottaa Jumalan suunnitelmiin ja huolenpitoon.
Festareiden ruokailupäällikkö on oppinut jokaisen talkootehtävän olevan yhtä tärkeä.

– Olit sitten keittämässä aamupuuroa, puhumassa tai keräämässä roskia, olet juuri silloin oikealla paikalla, hän rohkaisee kannustavasti.

– Onneksi usko ja pelastus eivät ole meidän varassamme, vaan ne ovat Jumalan armoa ja lahjaa. On huippua olla omalla panoksella jakamassa evankeliumin ilosanomaa.

Pilke silmäkulmassa Minttu toivottaa kaikki festareille tervetulleeksi:

– Elämän rakkauskin voi löytyä festaritalkoista, jos Luoja suo.

Infoboksi:
Minttu Siltala
Ikä: 24
Kotipaikka: Turku
Maata näkyvissä -festareilla: Ruokailupäällikkö
Maata näkyvissä: Vuodesta 1985 alkaen järjestetty nuorten tapahtuma evankeliumin äärellä Turussa. Sai alkunsa kristityn nuoren, Timo Vainion, muistojuhlana. On nykyisin Euroopan suurin vuotuinen kristillinen nuortentapahtuma.
Kävijämäärä: 25 000, 1300 talkoolaista.
Järjestäjät: SLEY ja Turun ev.lut. Seurakunnat.
Tarkemmat tiedot: www.maatanakyvissa.fi