Rukous ja suunnittelu häästressin edelle


Vilja ja Mikko tapasivat neljä vuotta sitten ja menivät maaliskuussa kihloihin. Nyt molemmat kulkevat syksyä kohti hääsuunnitelmien kanssa. Mikä häitä suunnitellessa stressaa?

Teksti Lina Simojoki | Kuva Pexels/Kat Jayne & Viljan ja Mikon albumi   

 

Tamperelainen Vilja Heikkilä, 19 ja Yläneellä asuva Mikko Haavisto, 18 ovat tämän kevään abiturientteja ja suunnittelevat samanaikaisesti sekä lakkiaisia että häitä. Nuoripari tapasi ensi kertaa Karkun Evankelisella Opistolla Kesänkaatajaisissa noin neljä vuotta sitten.
– Mikko oli samalla riparilla parhaan ystäväni kanssa ja hänen kauttaan tutustuimme, Vilja muistelee.
Vilja ja Mikko ovat seurustelleet vuodesta 2016 lähtien ja menivät maaliskuussa kihloihin. Häät on tarkoitus pitää marraskuussa.
– Olemme päättäneet vihkipapin, mutta hääpaikka ja -kirkko ovat vielä suunnitelmien alla, pari kertoo.
Arkena Vilja ja Mikko ehtivät nähdä toisiaan vain viikonloppuisin ja lomilla. Nyt kun molemmilla on kirjoitukset ohi, he ravaavat edestakaisin Tampereen ja Yläneen välillä työskennellen välillä Mikon perheen leipomossa.
– Sadan kilometrin etäisyys ja se, että lomat ovat meillä yleensä eri aikaan on ajoittain aiheuttanut pientä stressiä siitä, ehdimmekö antaa toisille tarpeeksi aikaa, Mikko toteaa.

“Aikaisin aloittaminen ei aina valitettavasti poista stressiä kokonaan”

Aika ja suunnittelu ratkaisee

Häiden alla syntyy myös stressiä siitä, ehtiikö suunnitella kaiken ajoissa.
– Kun olin vähän aikaa sitten kuukauden Espanjassa, elin omassa maailmassani ja havahduin takaisin tullessani, että täälläkin on elämää, Vilja nauraa.
Molemmat kokevat, että häästressiltä voi suurelta osin välttyä suunnittelemalla kaiken ajoissa. Aikaisin aloittaminen ei aina poista stressiä kokonaan.
– Kun Mikon sisko meni viime kesänä naimisiin, oli kaikki suunniteltu valmiiksi, mutta he menivät vasta reilu kuukausi ennen häitä katsomaan hääpaikkaa, Vilja kertoo. Paikka ei näyttänyt yhtä kivalta kuin kuvissa, ja se piti viime tipassa muuttaa, hän jatkaa.

“Rukous on tärkeää stressin keskellä, sillä se auttaa usein vaikeissakin tilanteissa”

Stressin keskellä Vilja ja Mikko yrittävät kuitenkin jakaa aikansa kumppanin ja läheisten ihmisten kesken. He eivät halua antaa stressille liikaa valtaa suhteessaan. Molemmat kokevat, että pienen stressin avulla saa asioita tehtyä.
– Se auttaa, että tekee yhdessä jotain. Rukous on myös tärkeää, sillä se auttaa usein vaikeissakin tilanteissa, Vilja summaa.

Mitkä asiat aiheuttavat häästressiä?

Naimisiin meneminen on iso askel ihmisen elämässä. Sen lisäksi, että molemmat joutuvat pohtimaan itsensä sovittamista tulevan puolison elämäntyyliin, monet muut käytännön asiat tuottavat päänvaivaa häiden kynnyksellä.
Tuoreen hääparin mielestä yksi suurimmista stressitekijöistä on tietämättömyys isoista ja pienistä käytännön järjestelyihin liittyvistä seikoista. Pari joutuu pohtimaan, saako pitopalvelulta haarukat ja veitset etukäteen, kuka kaataa alkumaljat, onko juhlapaikalla toimiva äänentoisto, miltä häämarssi viuluilla soitettuna kuulostaa tai riittävätkö jo ostetut kukat, ruoka ja juomat vieraille. Olemmeko varmasti muistaneet kaiken tarvittavan?
Päätettävien asioiden paljous ja delegoimisen vaikeus yllättävät: asioita on vaikea antaa jonkun toisen hoidettavaksi, kun kaiken haluaa olevan oman näköistä. Myös rahan kuluminen saattaa ahdistaa. Ja sekin, millainen sää juhlapäivänä on: millaisia varavaihtoehtoja huonon sään varalle on mahdollista järjestää? Kaiken lisäksi huono sää vaikuttaa hääkuviin.
Stressiä lisää huomattavasti myös se, jos elämässä on samaan aikaan työhön tai opiskeluun liittyviä haasteita. Esimerkiksi pääsykokeet häiden valmistelun kynnyksellä eivät yhtään vähennä kokonaiskuormitusta. Mutta onneksi nuorena sitä jaksaa!

Hanna Ranssi-Matikainen, toiminnanjohtaja Parempi avioliitto ry