Rogue One: Laserpyssyjä ja lujaa luottamusta


Välielokuvaksikin tituleerattu antologiaelokuva Rogue One paljastaa katsojille, miten päädyttiin alkuperäisen Star Wars -trilogian alkuun (1977). Ja kertoo se vähän muutakin.

Teksti: Markus Tienhaara Kuva: © 2016 Lucasfilm Ltd.
Rogue One on Star Wars -maailmaan sijoittuva itsenäinen antologiaelokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat elokuvien Sithin kosto (2005) ja Uusi toivo (1977) väliin. Elokuva kertoo nuoresta naisesta nimeltä Jyn Erso, jonka Kapinaliitto värvää mukaan varastamaan uuden huippuaseen, Kuolemantähden, piirustuksia galaksin hirmuhallinnolta, Galaktiselta Imperiumilta. Piirustuksia lähtee varastamaan pieni joukko vapaaehtoisia, joille haave vapaudesta on tärkeämpi kuin oma elämä. Elokuvan Uusi toivo nähneet tietävät, miten operaatiossa lopulta käy.

Jos elokuvaa katselee Raamatun valossa, muistuu mieleen, että Jumalakin on värvännyt ihmisiä mahdottomalta tuntuviin tehtäviin. Esimerkiksi Moosekselle annettiin tehtäväksi viedä Israelin kansa pois Egyptistä. Ei Mooses olisi halunnut sitä tehdä, eikä hän olisi siihen yksin pystynytkään, mutta Jumala kulki hänen kanssaan koko ajan. On hyvä pitää mielessä, että Jumala kutsuu kenet parhaaksi näkee. Hänen kanssaan kaikki on mahdollista.

Rogue Onen tähtienvälisessä mittakaavassa alkavat maalliset murheemme näyttää aika pieniltä

Usko siirtää planeettoja

Päähenkilöiden välille rakentuu elokuvan aikana syvä luottamus. He uskovat toisiinsa ja siihen yhteiseen hyvään aatteeseen, toivoon, joka laittaa heidät liikkeelle. Tämä usko ja luottamus antaa heille voimaa ja tekee pienestäkin joukosta vahvan.

Raamatussa puhutaan paljon toivosta ja uskosta Jumalaan. Jeesus ja Paavali opettavat, että uskon avulla voimme siirtää vuoria. Jos Jumala, joka on luonut koko maailmankaikkeuden, ja jolla on valta ja voima tehdä mitä tahansa, on meidän kanssamme, tuntuu yksittäisten vuorten siirtäminen pikkuhommalta.

Rogue Onen tähtienvälisessä mittakaavassa alkavat maalliset murheemme näyttää aika pieniltä, ja jos asiaa jää ajattelemaan, voi elokuvan katsottuaan ymmärtää jotain pientä Jumalan suuresta luomistyöstä. Elokuva antaa perspektiiviä sille, kuinka valtavasta asiasta Jumalassa on kyse. Ja tämä Jumala rakastaa sinua.

Pärjäämme pimeyttä vastaan, kunhan luotamme Häneen, joka on meidän turvamme

Jeesus, Jedeistä suurin

Star Wars -elokuvia katsoneet tietävät, että jokaisessa niistä yksi tärkeä elementti on Voima. Se on eräänlainen kyky hallita esineitä ja ihmisiä ja sitä osaavat käyttää vain harvat. Voimalla on kaksi puolta: valoisa puoli ja ja pimeä puoli.

Star Wars -maailmassa käydään jatkuvaa taistelua valoisan ja pimeän puolen välillä. Pimeä puoli on kuin synti: se houkuttelee ja saa helposti lankeamaan ja antautumaan pimeydelle, jolloin uhrista tulee paha. Voiman valoisan puolen hallitsevat ritarit, Jedit, taistelevat pimeyttä vastaan.

Samanlaisessa valon ja pimeyden maailmassa mekin elämme. Synti houkuttaa ja saa helposti valtaansa. Tärkeä ero Star Warsin ja oikean todellisuuden välillä on kuitenkin se, että Star Warsissa puolet ovat jokseenkin yhtä vahvat. Oikeasti pimeydellä ei ole meihin mitään valtaa, eikä meidän tarvitse taistella sitä vastaan, sillä Jeesus on jo voittanut sen. Pärjäämme pimeyttä vastaan, kunhan luotamme Häneen, joka on meidän turvamme. Liity sinäkin valoisalle puolelle!

Jumalakin on värvännyt ihmisiä mahdottomalta tuntuviin tehtäviin

Ohjaaja: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Chris Weitz, Tony Gilroy
Pääosat: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen
Star Warsit: Episodi I: Pimeä uhka (1999), Episodi II: Kloonien hyökkäys (2002), Episodi III: Sithin kosto (2005), Episodi IV: Uusi toivo (1977), Episodi V: Imperiumin vastaisku (1980), Episodi VI: Jedin paluu (1983), Episodi VII: The Force Awakens (2015)
Tulossa: Episodi VIII (2017) ja Episodi IX (2019)
Antologiaelokuvat: Rogue One (2016), Nimeämätön (2018), Nimeämätön (2020)