Ristiriitainen Jippu


Jo aikaisemminkin artistina tunnettu Jippu toimii nykyään musiikkievankelistana Turun Mikaelin seurakunnassa, mutta mitä tämän salaperäisen laulajan kuoren alta oikeasti löytyy?

Teksti Venla Karvinen | Kuva Jippu promo

Jippu, 31, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, julkaisi hiljattain uuden ja samalla ensimmäisen hengellisen levynsä Made in Heaven. Omien sanojensa mukaan se on hänen elämänsä tärkein levy. Levyn taakse on kätkeytynyt paljon tunteita ja muutosta.

– Tää levy on jäähyväiset pop-artisteudelle ja siirtyminen paikalle, mihin olen koko elämäni halunnut, eli Jumalan evankelioivaan työhön, Jippu kertoo.

Jippu kokee levyn olevan vedenjakaja. Tärkeimmäksi hän näkee sen että saa avoimesti ja julkisesti olla niin uskossa kuin tahtoo, eikä tarvitse varoa Jeesuksen nimeä.

Musiikin parissa työskentely alkoi kuitenkin jo vuonna 2005, kun WMA Finlandin Asko Kalloinen bongasi Jipun London-pubin joka maanantaisista jameista laulamassa viikottaiseen tapaan. Koskaan Jipulla ei ollut ajatuksena tehdä laulamisesta ammattia, hän halusi vain laulaa muiden isoja balladeja. Hän kuitenkin päätyi tekemään ensimmäiset sävellyksensä jo vuonna 2005.

Jippu ei tahdo miettiä tulevaisuuttaan vielä sen tarkemmin. Kaikki mitä saa, otetaan avoimin sylin vastaan. Unelmana hänellä kuitenkin on lähetystyö ja muiden auttaminen. Evankelistana toimiminen on myös osa unelmaa, hengellinen työ saa olla täysipainoista ja vahvaa.

Made in heaven

Musiikkievankelistana toimiminen on evankelioivaa työtä musiikin kautta. Musiikin kautta tahdotaan julistaa evankeliumia ja vangeille vapautta. Evankelioivan musiikkityön lisäksi Jippu johtaa ylistystä seurakunnassa, pitää omia Haava-iltoja ja toimii todella erilaisissa tehtävissä kirkon piirissä. Hänellä on paljon kohtaavia tehtäviä kirkon kävijöiden kanssa, itketään yhdessä itkuja ja nauretaan nauruja.

– Musiikki on mulle kuin hengittämistä, musiikki on mulle ylistystä ja tapa toteuttaa itseäni. Jos meinaan eksyä tieltä niin löydän laulamisen avulla takaisin oikealle tielle, hän kertoo.

“Jos meinaan eksyä tieltä niin löydän laulamisen avulla takaisin oikealle tielle.”

Jipun mukaan musiikki on annettu lahja, jota pitää vaalia ja kunnioittaa. Se on tapa toteuttaa itseä, ilmaista asiat julki. Hänen ensimmäinen hengellinen levynsä kertookin vapautumisesta ja rakkaudesta.

– Olen vihdoin päässyt paikalle, johon olen aina tahtonut Jumalan valtakunnassa. Saan ylistää ja kunnioittaa sitä, mistä kaikki hyvä on tullut, hän kertoo.

Ristiriitaista

Vaikka Jippu on evankelista, jolla on suuri sanoma, hänet voidaan kuitenkin usein ymmärtää asioissa väärin. Pitkän pop-uransa aikana on kerennyt tapahtua paljon asioita ja kaiken jälkeen hengelliseen työhön palaaminen ei ole ollut helppoa. Jippu kuvailee itseään dramaattisena ja yliampuvana. Kuinka sellaiset luonteenpiirteet istuvat hengelliseen työhön?

– On ollut paljon totuttelua siihen, että nyt on löytänyt paikkansa ja täytyy jättää se dramaattinen pop-tähden elämä taakse ja keskittyä pääasiaan eli Jeesukseen, hän kertoo.

Pop-artistina oleminen vaatii tietynlaisen roolin, eikä siitä roolista ole helppoa päästää irti ja vaihtaa suuntaa. Se ei ole mahdotonta ja sen olemmekin Jipun tapauksessa nähneet.

Jumala on kasvattanut pitkän matkan tähän pisteeseen. Välillä polulta on kadottu, mutta aina on löydetty takaisin oikealle tielle. Jos musiikkia ei olisi ollut, Jippu ei omien sanojensa mukaan olisi selvinnyt tästä elämästä.

– Itsensä muuttamisessa on mennyt aikaa, ja siihen totuttelussa vielä enemmän aikaa. Evankelistan työ on iso prosessi joka on muuttanu paljon, ja tulee vielä muuttamaan lisää, Jippu kertoo.

Dramaqueenista evankelistaksi

Jippu on pienestä pitäen ollut uskossa, mutta hän kokee, ettei ole aikaisemmin ollut valmis ottamaan Jeesusta vastaan siten, että elämässä olisi näkynyt jotain hedelmää. Lapsesta asti häntä on aina tuettu taiteelliseen suuntaan. Isän ollessa oopperalaulaja musiikki on ollut lapsuudesta asti läsnä arjessa. Musiikki on myös pitänyt hänet kaidalla tiellä.

– Muuttumisessa on mennyt paljon aikaa, mutta vihdoin olen käsittänyt sen että Jumalan tahdon seuraaminen on se oikea tie, vaikkei sitä itse välillä tahtoisikaan, hän kertoo.

Jipun mukaan ihminen tahtoo mielihyvää ja yleisesti ottaen monet asiat, jotka tuottavat ihmiselle mielihyvää, eivät ole kovin rakentavia elämässä. Siksi hän elää uuden ajan prosessointia, hän opettelee elämään normaalia uskovan elämää. Ilman sen suurempia draamoja.

– Mä oon aina ollut dramaattinen ihminen. Sellainen dramaqueen joka imee kaikki mahdolliset draamat ympärilleen. Nyt kun elää sellaista elämää jossa ei niitä draamoja ole, niin siihen joutuu totuttelemaan, Jippu kokee.

“Nyt kun elää sellaista elämää jossa ei niitä draamoja ole, niin siihen joutuu totuttelemaan.”

Hänen mielestään suurimpana osana hänen muutostaan on Jeesus. Jeesus on kutsunut Jipun tähän työhön julistamaan musiikin kautta evankeliumia kansalle, Jeesus on auttanut tällä tiellä eteenpäin.

Auttamisen jano

Unelmia on mahtunut pitkälle uralle paljon erilaisia, ja ne ovat kerenneet matkan varrella kääntyä ihan päälaelleen. Nuorempana tavoiteltu tähteys tai palkinnot eivät kuulu enää evankelistan elämään. Niiden sijaan Jippu oli mukana Romaniassa Operaatio joulun lapsi -kampanjassa jakamassa joululahjoja vähävaraisille lapsille.

– Mulla on unelmana saada elämän aikana auttaa ihmisiä. Se on tahtoa käyttää voimavaransa muiden auttamiseen. Romaniassa koin sen tunteen tosi vahvana. On todella koskettavaa kun pääsee antamaan joululahjan lapselle, joka ei ole koskaan saanut joululahjoja, hän kertoo.

Auttaminen antaa myös inspiraatiota musiikin kirjoittamiselle. Musiikin teko on prosessi jossa omat tunteet ja asiat saa päästää ulos ja sanoittaa lauluksi.

Jipun mielestä tähteyden tavoittelu ei kuulu hengelliseen työhön, mutta pop-artistiajaltaan hän kokee kohokohdaksi ensimmäisen debyyttialbuminsa.

– Elämässä on ylipäätänsä paljon kohokohtia, ne eivät välttämättä liity millään tapaa musiikkiin. Mutta yleisesti elämässä on paljon asioita jotka ovat olleet merkittäviä, Jippu kertoo.

“Elämässä on ylipäätänsä paljon kohokohtia, ne eivät välttämättä liity millään tapaa musiikkiin.”

Ristiriitainen Jippu – päätoimittajan huomio

Jippu on näkynyt julkisuudessa paitsi musiikkinsa takia, niin myös monien häneen liittyvien kohujen takia. Jippu näyttäytyy olevan äärimmäisyyksien nainen, joka on sanonut itsestään mm.”Narsismia on lapsesta asti ollut niin paljon, että mua ei ole lavalta alas saanut” (www.elvisry.fi, viitattu 15.12.2016). Jippu muistetaan myös Tuomas Enbuske Talkshow’n vieraana, joka ihannoi pornoa ja syntiä. Kyseiset lausunnot johtivat Jipun keikan peruuntumiseen vuoden 2012 Vappugospelissa. Jippu on ristiriitainen hahmo, joka vaikuttaa olevan välillä erinomainen esikuva nuorille, mutta pelottaa arvaamattomuudellaan. Jäämme mielenkiinnolla millaisen jäljen Meri-Tuuli Elorinne tekee musiikkievankelistana. Nuotta toivottaa siunausta musiikkievankelistan työhön!

Toni Kokkonen, Nuotan päätoimittaja

Boksi:
Kerro kolme ominaista luonteenpiirrettä, joilla kuvailisit omaa persoonaasi.
Dramaattinen, herkkä & yliampuva

Jos olisit eläin, mikä olisit ja miksi?
Ystävien mukaan lumileopardi tai kotka, jotain niis on. Ne on petoja.

Boksi:
Nimi: Jippu (Meri-Tuuli Elorinne)
Ikä: 31
Naimisissa
1 lapsi, Romeo
Työskentelee Turun Mikaelin seurakunnassa musiikkievankelistana.
Ensimmäinen hengellinen levy Made in heaven julkaistiin lokakuussa.