Riparilaisesta talkoolaiseksi vaalimaan yhteyttä


Helmikuun lopulla Raahessa järjestetään gospeltapahtuma, joka kokoaa yhteen nuoret ja vanhemmatkin kristillisen musiikin ystävät.

Teksti Emilia Mäenranta | Kuva Kuvituskuva 1: Bill Hamway/Unsplash Kuvituskuva 2: veeterzy/Unsplash Valtteri Martin kuva: Mira Martin

17-vuotias Valtteri Martin lähti itse ensimmäistä kertaa Raahegospeliin ollessaan riparilainen. – Lähdin tapahtumaan hakemaan riparimerkkiä parin kaverini kanssa. Olin ennakkoluuloinen tapahtumaa ja musiikkia kohtaan, mutta kun tapahtuma päättyi, sen toivoi vielä jatkuvan, Valtteri kertoo. Toisella kerralla Valtteri oli jo talkoolaisena samassa tapahtumassa.

– Seuraavana vuonna päätin hakea talkoolaiseksi tapahtumaan. Se oli vielä antoisampi kokemus, kun katsoi tapahtumaa ja mietti, että olen ollut osana tätä tekemässä. Sitä myöten tapahtumasta on tullut jokavuotinen perinne viettää kavereiden kanssa aikaa, Valtteri sanoo

”Se oli vielä antoisampi kokemus, kun katsoi tapahtumaa ja mietti, että olen ollut osana tätä tekemässä.”

Valtteri osallistuu tänä vuonna tapahtumaan jo neljättä kertaa, ja hänen roolinsa tapahtumassa on vaihdellut vuosien saatossa.

– Tulevassa tapahtumassa olen ihan isosena, mutta parina aikaisempana vuonna olen ollut roudaustiimissä. Päädyin niihin hommiin, sillä roudaaminen on muutenkin tuttua puuhaa. Ja silloin saa myös olla tapahtumassa mukana, kun ei ole koko aikaa hommia, Valtteri lisää.

Gospelmusiikin levittämistä

Raahegospelissa esiintyvät tänä vuonna Maksetut Viulut ja Roisi Roni, joten hyvää musiikkia on varmasti luvassa. Tapahtumaan on vuosien varrella osallistunut eri määriä talkoolaisia. – Järjestäjien määrää on vaikea sanoa, mutta kyllä siellä on aika paljon ihmisiä, joita ilman ei tapahtumaa saataisi. Työtehtäviä ovat olleet muun muassa lipunmyynti, kahvila ja Valtterinkin hommana ollut  roudaus.

– Mielestäni tapahtumassa on kyse nuoren ja vähän vanhemmankin sukupolven yhdessä olemisesta ja gospelmusiikista nauttimisesta. Joka vuosi siellä soittaa eri gospelartisteja, ja niitä tullaan joukolla kuuntelemaan, Valtteri kertoo.
Hän jatkaa, että tapahtumassa näkee myös kavereita ja kokee mukavaa yhdessäoloa.

”Tapahtumassa on kyse nuoren ja vähän vanhemmankin sukupolven yhdessä olemisesta ja gospelmusiikin nauttimisesta”

– Koen, että rippileiriläistenkin kannalta Raahegospel on tärkeä tapahtuma, sillä kristillisissä piireissä nykyään suosittu gospelmusiikki tulee tutuksi leiriläisille.

Kavereiden kanssa yhdessäoloa

Konserttien lisäksi tapahtumaan kuuluu perinteinen iltamessu. Valtteri toivoo, että tapahtuma sujuisi rauhallisesti ja niin että kaikilla olisi hyvä olla. – Toivon tapahtuman etenevän rauhallisissa merkeissä ja hyvällä meiningillä, Valtteri toteaa.
Tilaisuuksiin on kutsuttu muiden ohella tulevat rippikoululaiset, ja Valtteri toivookin rippikoululaisten saavan oikean kuvan gospelmusiikista.

– Olisi kiva, että tulevat rippikoululaiset tulisivat avoimin mielin tapahtumaan, ja sitä kautta ymmärtäisivät, että kristillinen musiikki ei ole pelkkää virren veisuuta, Valtteri pohdiskelee.

Valtteri suosittelee tapahtumaa muillekin kuin riparilaisille. – Ehdottomasti kannattaa tulla, jos vähänkään mietityttää. Päivä on todellakin vähintäänkin kokeilemisen arvoinen. Ei ainakaan häviä mitään, jos käy katsomassa, Valtteri alleviivaa kokemuksen äänellä.

”Ketään ei suljeta pois vaan kaikki ovat mukana!”

– Parasta tapahtumassa on viettää se kavereiden kanssa ja myös saada uusia tuttavuuksia siellä. Toinen huikea juttu on se, että ketään ei suljeta pois vaan kaikki ovat mukana!, Valtteri summaa loppuun.

Mikä? Raahegospel
Missä? Raahesalissa
Milloin? 23.2.2019
Tapahtuma on ilmainen ja kaikki ovat tervetulleita!