Riku huolehtii pöydänjaloista, Jumala uskosta


Riku Hörköllä oli vaikeaa elää uskovana koulussa. Jumala piti huolen Rikun uskosta ja opetti evankelioimaan.

Teksti Lina Simojoki | Kuva Rikun albumi ja Unsplash, Toa Heftiba

Riku Hörkkö tulee uskovaisesta kodista ja on oppinut lapsesta asti käymään kirkossa. Teini-ikäisenä Riku alkoi itse päättää uskonelämästään ja hän lakkasi käymästä kirkossa, eikä se häntä enää kauheasti kiinnostanut. Riparilla kiinnostus uskoa kohtaan heräsi uudestaan, ja Rikun oma usko alkoi tulla pikkuhiljaa esille.

Riku ei piilottele omaa uskoaan, mutta siitä puhuminen ei ole aina ollut yhtä helppoa. Yläkoulussa hän koki uskostaan kertomisen vaikeana. Riparin jälkeen Riku alkoi elää uskovana, ja lakkasi arvomaailmansa muutoksen myötä pyörimästä kavereiden kanssa kaikenlaisissa paikoissa. Kavereille Rikun mukaan olikin ajoittain hankala selittää, että ei halua lähteä bilettämään, koska se ei ole sitä, mitä uskovien pitäisi tehdä.

Rohkeutta evankelioida pikkuhiljaa

Rikun yläastekaverit eivät tykänneet siitä, että hän jättäytyi pois porukasta, mutta koulun vaihduttua lukioon Riku koki uskovana olemisen taas paljon helpompana.
– Taisi olla lukion ensimmäisenä tai toisena päivänä, kun joku kysyi minulta, että mikä on elämässä tärkeää. Totesin, että uskon Jeesukseen, ja että se on tärkeintä, hän muistelee.

Siitä huolimatta, että omasta uskostaan puhuminen ei aina ole helppoa ja että se saattaa aiheuttaa outoja reaktioita ei-uskovien koulukavereiden kesken, ei Riku koe kritiikin muuttavan häntä ihmisenä.
– Ehkä eniten on ollut sitä, että koska olen joutunut jonkun verran asiasta keskustelemaan, niin olen itsekin pohtinut vähän perusteita sille, miksi uskoo ja mitä uskoo, Riku sanoo. Onneksi Jumala kestää kyseenalaistamisemme aivan varmasti.

 

“Totesin, että uskon Jeesukseen, ja että se on tärkeintä.”

 

Rukouksen avulla jalat maassa ja järki päässä

Ennen riparia haalistuneesta seurakuntayhteydestä ja uskon kyseenalaistamisesta huolimatta Riku ei ole kokenut uskossa pysymistä vaikeaksi.
– Kyllä varmaan kaikilla on epäilyksiä uskonsa suhteen, mutta siinä pysyminen ei ole vaikeaa, jos on neljä pöydänjalkaa kunnossa. Koittaa käydä messussa ja lukea Raamattua. Kyllä se usko pysyy aika vahvana, ja Herra pitää huolen siitä.

Riku onkin pitänyt tiukasti kiinni uskon hoitamisen pöydänjaloista. Mies on pitänyt uskonelämäänsä yllä seurakuntayhteydellä. Hän käy usein Helsingissä Sleyn nuortenilloissa ja messussa sunnuntaisin. Myös rukouksella on Rikun elämässä tärkeä merkitys.
– Pidän joka ilta pienen iltarukouksen ja tuntuu, että se pitää jalat maassa ja järjen päässä.

Nuotan lukijoille, jotka kamppailevat samanlaisten asioiden kanssa, Riku antaa lyhyen ja ytimekkään, mutta tärkeän ohjeen uskon kanssa elämiseen:
– Lukekaa Raamattua. Ei kai siihen muuta voi sanoa.

“Koittaa käydä messussa ja lukea Raamattua. Kyllä se usko pysyy aika vahvana, ja Herra pitää huolen siitä.”