Raskain soundein, kevein sydämin


Returned ja Seppele ovat raskaan sarjan gospelbändejä. Yhtyeet koostuvat ystävistä, jotka haluavat tehdä itsensä tyylistä musiikkia unohtamatta ristin sanomaa.

Teksti Joonas Immonen
Kuva: Nicola Gypsicola

Porin kaduille kajahtavat raskaat soundit tuplabasarin kera, kun Returned-yhtye harjoittelee Maata näkyvissä -festari keikkaansa varten. Poikien mukaan luvassa on entistä tiukempi sekä monipuolisempi melodisen death metallin ilotulitus.

– On ollut virkistävää päästä pitkästä aikaa harjoittelemaan koko bändin kanssa, yhtyeen rumpali Antti sanoo.

Hän paljastaa, että festarikeikalla kuullaan kappaleita, joita ei ole aikaisemmin livenä soitettu. Uuden levyn äänityksetkin ovat jo pitkällä, ja pyrkimyksenä on julkaista kyseinen projekti vuoden 2018 alussa.

Yhtyeen synty ja nousu

Returned sai alkunsa, kun kitaristit Heikki ja Joona yhdistivät voimansa.

– Äänitimme yhdessä demoja ja ajattelimme, että olisi kiva päästä esittämään tuotoksia ihmisille, Heikki muistelee.

Kaverukset tarvitsivat basistin yhtyeeseen. Yhtäkkiä Heikki muisti, että eräs hänen ystävänsä oli kauan sitten lupautunut basistiksi hänen bändiinsä. Nyt Samin oli aika pitää lupauksensa.

Hevirumpalin löytäminen oli haastavaa, mutta Evankeliumijuhlilla Heikki sai kuulla porilaisesta rumpalista, Antista, joka piti hevistä.

Syntikansoittajan kohdalla Heikki ja Joona tiesivät heti kenelle soittaa, sillä molemmat olivat aikaisemminkin soittaneet bändissä Kristianin kanssa.

Kristillistä heviä kaikille kansoille?

Unelmana Returnedilla on päästä kokemaan keikkailu suuremmassa mittakaavassa.

– Olisi upeaa päästä esimerkiksi kiertueelle esiintymään monessa eri kaupungissa muutaman viikon aikana, Joona sanoo.

Pojat paljastavat, että ovat pyrkineet ujuttamaan jalkaansa oven väliin myös ulkomaille. Uusi levy julkaistaan Spotifyssa ja se helpottaa hevistä kiinnostuneiden ihmisten tavoittamista ulkomailla.

Returnedin soittajille, musiikki on yksi tapa toteuttaa uskoaan. Yhteinen usko antaa myös voimakkaan, veljellisen yhteyden.

– On eri tason asia soittaa uskonveljien kanssa, sillä yhteinen usko yhdistää ihan eri tavalla kuin pelkkä kaveruus, Joona kertoo.

10-vuotias uutuus

Seppele-yhtyeen syksy on lähtenyt mukavasti käyntiin keikkatauon jälkeen. Arki on bändin jäsenillä kulunut kiireisenä, mutta viimein on järjestynyt aikaa bänditreeneille ja Seppele on valmis palaamaan lauteille uusien biisien ja uuden energian voimin.

– Olemme olleet kasassa jo kymmenen vuotta, mutta silti tuntuu että olemme vasta lähdössä liikkeelle, bändin rumpali Ismo kuvailee.

Seppeleen uudenvuodenlupaus

Vuoden 2018 puolella Seppeleeltä on tiedossa uuden tuotannon julkistamista biisi kerrallaan. Uudet kappaleet ovat jo miksausta vaille valmiita, mutta niiden julkistuspäiviä eivät pojat vielä uskalla luvata. Seppeleen hidastajana ovat Ismon mukaan rajattomat mahdollisuudet miksauksen suhteen.

– Deadlinet on hankala lyödä lukkoon, kun ideat eivät lopu kesken, Ismo tokaisee.

Myös yhtyeen keikkakalenteri tulee tihenemään vuodenvaihteen jälkeen.

Toivo hulluudessa

Seppele tekee musiikkia koko sydämestään. Yhtyettä ajaa eteenpäin musiikin soittamisen ilo ja halu viedä evankeliumia eteenpäin tavalla, joka on heille itselle omin. Usko on tärkeässä osassa Seppeleen kappaleiden teksteissä:

”Ihmiselämä on niin raadollisen lyhyt, että ilman toivoa taivaasta tuntuisi matka hullulta.”

– Usko antaa toivoa tähän hulluun maailmaan. Ihmiselämä on niin raadollisen lyhyt, että ilman toivoa taivaasta tuntuisi matka hullulta, Ismo tiivistää.

Hänelle paras muisto keikalta on, kun eräs tyttö tuli sanomaan esityksen jälkeen, että sen aikana hän oli tajunnut Jumalan olevan totta.

Seppele:
Mikko Tikkanen (laulu, kitara)
Tomi Eskelinen (kitara)
Joel Kettunen (Basso)
Ismo Kokoara (rummut)
Mikko Härkin (koskettimet)

Seppele toivottaa siunausta joka ikiselle lukijalle ja hyvää loppuvuotta. Taistellaan sitä kohden, että lopulta saamme päähämme voiton seppeleen.

Returned: 
Joona Kaattari (kitara ja laulu)
Heikki Perä-Takala (kitara)
Kristian Wrang (syntikka)
Sami Sarsa (basso)
Antti Vaahtoranta (rummut)

Jos olet kaivannut suomigospeliin vähän lisää tuplabasaria ja örinää, kannattaa tulla Maata Näkyvissä- festareilla perjantai-iltana auditorion Raakapotero-konserttiin.