Raamatun oppilaana: Kiehtova, mutta vaarallinen menestysteologia

Raamatun oppilaana: Kiehtova

Saako uskova menestyä ja olla rikas? Kertovatko vaikeudet siitä, että on menettänyt Jumalan siunauksen? Nämä kysymykset liittyvät menestysteologiaan, jonka syövereihin menemme Johannes Häkämiehen kanssa.

Mitä tarkoittaa menestysteologia?

Menestysteologia on näkemys, jonka mukaan Jumalan lapset saavat maan päällä kunniaa, mainetta ja menestystä runsain mitoin. Jumalan lapseus johtaa hyvinvointiin, kuten rikkauteen ja terveyteen.

Mitkä ovat menestysteologian ongelmat?

Raamatussa on paljon lupauksia Jumalan huolenpidosta, mutta mitä se huolenpito on? Jumala on luvannut kantaa meidät uskovat Taivaaseen, mutta matka sinne voi olla tosi rankka ja sen aikana saamme moneen kertaan turpaamme. Kyse ei ole mistään pendoliinomatkustuksesta ykkösluokassa. Meille luvataan kivistä tietä, koska olemme maailmassa lampaita susien keskellä. Kukaan meistä ei ole kuningas. En siksi näe, että maine, kunnia ja menestys kasvaisivat koko ajan uskovan elämässä.

Saako uskova olla rikas? Esimerkiksi opetuslapsia lähettäessään Jeesus käskee heitä lähtemään ilman mitään, jopa rahaa. (Luuk.9:3)

Raamatussa on myös esimerkkejä rikkaista uskovista, kuten Joosef Arimatilainen, joka antoi hautapaikkansa Jeesukselle. Vauraus on Jumalan lahja, mutta siitä ei saa tulla itselle liian tärkeää. Pitää muistaa ensimmäinen käsky ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Rahalla ei kukaan ansaitse Taivaspaikkaa. Kertomus Jeesuksesta ja rikkaasta miehestä todistaa tätä. Hänen piti myydä ensin kaikki ja sitten lähteä seuraamaan Jeesusta. (Mark. 10:17–27) Mutta ei pidä ajatella niinkään, että kaikki minkä uskovana tienaa, pitäisi antaa pois. Rahat kannattaa kuitenkin käyttää viisaasti, esimerkiksi myös lähetystyön tukemiseen.

Onko uskoville luvattu terveys?

On luvattu, että niitä, jotka uskovat, seuraavat tunnusmerkit, joihin terveys kuuluu. (Mark.16:17–18) En kuitenkaan näe, että parantuminen olisi automaatio kaikille ja aina. Jumala voi suojella sairauksilta ja suoda terveyden, mutta joskus sairauttakin voi tarvita, että tulisi lähemmäksi Jeesusta. Terveydestä ei saa tulla epäjumala.

Kannattaako onnellisuutta tavoitella menestyksen kautta?

Olenko onnellinen? Tämä on jokaisen kohdalla iso kysymys. Esimerkiksi alkuseurakunnalla oli ilo, mutta se ei tullut maineesta ja menestyksestä, vaan oli pelastuksen riemua. Uskovien onni on päästä Taivaaseen. Mutta totta kai haluamme olla myös arjessa onnellisia. Yksi tie siihen on pitää itsestään huolta, niin sielusta kuin ruumiistakin. Olemme Pyhän hengen temppeleitä. Tärkeintä on etsiä ensin Jumalan valtakuntaa niin meille kaikki muukin annetaan.

Oletko törmännyt Suomessa menestysteologiaan?

Olen törmännyt. Paljon puhutaan siitä, että jos on uskossa ei kohtaa elämässään vaikeuksia, sairauksia ja niin edelleen. On tietynlainen päättelykuvio: Joku on uskossa, koska hänelle ei tapahdu pahoja asioita. Tällainen päättely on vaarallista, koska elämäntilanteemme ei useinkaan kerro Jumalasuhteemme laadusta. Uskovien tulee Raamatun mukaan kieltää itsensä ja olla valmiita kohtaamaan vaikeuksia. Kun tulee vaikeaa, Jumala antaa voiman selvitä niistä. Jumala rakastaa, mutta myös kurittaa.

Teksti Susanna Sarimaa
Kuva Istockphoto

Nuotta 5/2011 sisällysluettelo