Jokainen meistä tekee joskus väärin, mutta toisille anteeksi antaminen ei ole aina helppoa. Tässä seitsemän kertomusta Raamatusta, joista voimme oppia jotakin armosta ja anteeksiannosta.
Teksti Aino Taskinen | Kuva Priscilla Du Preez/Unsplash
Daavidin suurin moka kääntyi siunaukseksi
Daavid rakastuu ja makaa Batseban kanssa, jolla on jo mies, Uria. Daavid lähettää Urian sodan etulinjaan, missä Uria saa surmansa. Jumala nuhtelee Daavidia, mutta antaa anteeksi, kun Daavid katuu tekoaan. Daavid ja Batseba menevät naimisiin ja seuraava kuningas Salomo syntyy. Suurimpienkin mokien jälkeen Jumala voi armossaan antaa meille uuden alun ja mokauksista voi syntyä jotain todella hyvää. Mekin saamme katuvina palata Jumalan luokse.
Pietari sai itsekkyytensä anteeksi
Pietari kieltää Jeesuksen kolme kertaa ennen kuin kukko laulaa. Välillä suojelemme itseämme sekä läheisiämme pahoilta ja vaikeilta asioilta, vaikka se ei olisikaan oikein. Jeesus ennusti tapahtuman jo etukäteen, mutta silti Pietarille annettiin anteeksi. Me ihmiset voisimme yrittää ymmärtää toisiamme paremmin ja antaa anteeksi sekä itsellemme että muille. Ei pidä olla vihainen vaan osata olla myös lempeä. Jumala on oikeudenmukainen ja anteeksiantava.
Ei ole hyvä antaa katkeruudelle tilaa.
Bileam ymmärsi vasta kun aasi puhui
Raamatun kertomus Bileamin aasista kuvaa aasia, joka havaitsee enkelin tiellä. Enkelillä on kädessään miekka, ja aasi päättää suojata omistajaansa ja alkaa vikuroida. Silloin Bileam lyö aasia, mutta Jumala antaa aasille puhekyvyn ja aasi selittää tilanteen Bileamille. Jumala antoi Bileamille anteeksi, vaikka hän teki väärin lähimmäistään kohtaan, joka varoitti vaarasta. Välillä me ihmisetkin töpeksimme ja olemme ilkeitä läheisille, vaikka he tarkoittaisivatkin vain pelkkää hyvää.
Babylonin torni erotti, Jeesus yhdisti
Babylonin tornin kertomuksessa ihmiset olivat yksimielisiä ja -kielisiä. He alkoivat rakentaa Babylonin tornia, jonka oli tarkoitus ulottua Jumalan valtakuntaan asti. Jumala ei ilahtunut tornin rakentamisesta ja päätti siksi hajottaa yksimieliset ihmiset. Syntyi uusia kansoja, jotka puhuivat eri kieliä ja jotka eivät enää ymmärtäneet toisiaan. Vaikka Jumala hajottikin kansat, saamme silti syntimme anteeksi Jeesuksen kuoleman avulla ja saamme olla yhtä hänessä. Voimme aina turvata Jumalaan.
Job ei ymmärtänyt kaikkea, eikä tarvitse meidänkään
Job on uskollinen Jumalalle, vaikka paholainen koettelee häntä. Ensin Job menettää kaiken omaisuutensa, sitten läheisensä ja lopulta sairastuu vakavasti itsekin. Lopulta Jumala vapauttaa Jobin paholaisen kiusauksista ja antaa hänelle kaikkea kaksin verroin takaisin, koska Job oli uskollinen Jumalalle eikä luopunut uskosta. Vaikka välillä myös meidän on vaikeaa hyväksyä tapahtuneita asioita ja olla uskollisia Jumalalle, silti meidän täytyy vain luottaa. Usko kantaa pitkälle.
Jaakob ei ollut katkera, vaikka kärsi vääryyttä
Jaakob lupaa tehdä enolleen Laabanille töitä 7 vuotta saadakseen rakastamansa naisen vaimokseen. Laaban kuitenkin huijaa Jaakobia, ja hän joutuukin tekemään töitä 14 vuotta. Lopulta kova työ palkitaan, ja Jaakob saa rakastamansa naisen omakseen. Jaakob antoi anteeksi Laabanille, vaikka tämä petti Jaakobin luottamuksen. Myös meidän tulisi antaa anteeksi toisille ihmisille, vaikka meidän luottamuksemme petettäisiin ja meitä kohdeltaisiin väärin. Ei ole hyvä antaa katkeruudelle tilaa.
Armo ja sovussa eläminen ovat tärkeämpiä kuin oikeassa oleminen.
Jumala suojeli murhaajaa
Kain oli kateellinen veljelleen Abelille, koska Jumala suosi tätä häntä itseään enemmän. Kain ja Abel lähtivät kävelylle, ja silloin Kain surmasi veljensä. Jumala antoi Kainille rangaistuksen, mutta lupasi myös, että suojelee häntä pahalta. Vaikka Jumala oli Kainille vihainen, hän osoitti armoa ja suojeli Kainia. Myös meidän tulee suojella niitä, joille olemme vihaisia. Armo ja sovussa eläminen ovat tärkeämpiä kuin oikeassa oleminen.