Raamattu-uutinen: Paimenpoika kukisti jättiläisen

Raamattu-uutinen: Paimenpoika kukisti jättiläisen

 Paimenpoika Daavid kukisti filistealaisen Goljatin Elan laaksossa. Daavid kieltäytyi käyttämästä haarniskaa ja miekkaa. Hänellä oli aseenaan vain linko ja sileitä kiviä.

Paimenpoika Daavid, Iisain nuorin poika surmasi filistealaiset Goljatin linkoamalla kiven tämän otsaan. Goljat oli kotoisin Gatista ja hän oli kuuden kyynärän ja vaaksan mittainen. Päässään Goljatilla oli pronssikypärä ja yllään pronssinen suomuhaarniska, joka painoi viisituhatta sekeliä. Jalkojensa suojana hänellä oli pronssiset säärykset ja olallaan tappara. Hänen keihäänsä varsi oli yhtä paksu kuin kangaspuiden tukki, ja sen rautakärki painoi kuusisataa sekeliä. Goljatin edellä kulki kilvenkantaja.

Filistealaiset olivat ryhtyneet sotaan israelilaisia vastaan ja kerääntyneet Juudan Sokoon ja pystyttivät leirinsä Sokon ja Asekan välimaastoon Efes-Dammimiin. Myös israelilaiset kokoontuivat Saulin johdolla yhteen ja pystyttivät leirinsä Elan laaksoon. Filistealaiset pysyttelivät vuorella, israelilaiset olivat toisella vuorella ja heidän välissään oli laakso.

Israelilaiset pelkäävät jättiläistä

Goljat huusi israelilaisten riveihin päin ja käski heitä valitsemaan yhden miehen taistelemaan hänen kanssaan. Jos filistealaiset voittaisivat, tulisi israelilaisista heidän orjiaan ja jos israelilaiset voittaisivat, tulisi filistealaisista heidän orjiaan. Kun Saul ja Israelilaiset kuulivat filistealaisen sanat, he säikähtivät ja pelkäsivät. Goljat astui samalla tavalla esiin joka aamu ja ilta neljänkymmenen päivän ajan.

Iisain kolme vanhinta poikaa olivat lähteneet Saulin kanssa sotaan. Heidän nimensä olivat Eliab, Abinadab ja Samma. Daavid oli veljeksistä nuorin ja paimensi lampaita. Iisai lähetti Daavidin viemään veljilleen leiriin kymmenen leipää ja säkillisen paahdettuja jyviä sekä heidän päälliköilleen kymmenen juustoa. Iisai käski Daavidin tuoda jonkin merkin käynnistään.

Aseena linko ja sileitä kiviä

Varhain seuraavana aamuna Daavid lähti matkaan. Perille päästyään hän jutteli veljiensä kanssa ja Goljat uhosi taas. Daavid ei pitänyt uhoavaa filistealaista minään. Saul kutsui Daavidin luokseen ja valmisti hänet taisteluun. Saul puki Daavidille oman sotapaitansa, pronssikypäränsä ja haarniskansa. Daavid sitoi miekan vyölleen. Daavid ei pystynyt kävelemään haarniskassa, joten hän riisui sen, otti paimensauvansa ja keräsi joenuomasta viisi sileää kiveä, jotka hän pani paimenlaukkuunsa. Sitten hän lähti linko kädessään kävelemään kohti filistealaista.

 

Daavid taisteli Jumalan nimessä. Hän otti kiven laukustaan ja linkosi sen suoraan jättiläisen otsaan. Goljat kaatui kasvot edellä maahan. Daavid juoksi filistealaisen luo js iski hänet kuoliaaksi Goljatin omalla miekalla. Nähtyään sankarinsa kuolleen, filistealaiset juoksivat pakoon. Israelilaiset olivat voittaneet sodan.

Kirjoitettu 1.Sam. 16-17 pohjalta. 

Teksti: N-tiimi Venla 
Kuva: www.freebibleimages.com