Raamattu-uutinen: Pelkuri pakeni kutsua

Raamattu-uutinen: Pelkuri pakeni kutsua

 

Joonan vastahakoista räpiköintiä ovat saaneet monet seurata. Ensiksi Tarsissiin. Sieltä valaan vatsaan ja lopuksi masentelemaan risiinikasvin alle. Ei mikään maailman mukavin interreilaus matka.


Vastahakoista räpiköintiä

Joonaa Amitain poikaa oli pyydetty viemään tuomion sanaa Niniveen. Joona päätti paeta Jumalan käskyä ja osti laivaliput Tarsisiin. Tarsisin laivalla nousi sanoinkuvaamaton myrsky. Laivan henkilökunta henkilökunta oli kauhuissaan ja turvatakseen laivan matkan, he rukoilivat kukin omaa jumalaansa. Joona oli yhdessä laivan hytissä unessa. Eräs laivan henkilökunnan jäsenistä löysi Joonan unesta ja käski hänen ilmoittautua laivan kannelle. Joonan tultua häneltä kysyttiin, että tietääkö Joona minkä takia myrsky ei laannu. Joona kertoi heille kaiken. Laivan henkilökunta heitti hänet mereen. Myrksy laantui, mutta valtava merten kauhu, eli valas söi Joonan elävältä.

Jumalallinen väliintulo

Joona rukoili hädässään Herraa avuksi. Jumala kuuli Joonaan rukouksen ja käski valaan oksentaa hänet pois. Ihmeen kaupalla Joona selvisi hengissä ja hieman häpäisevän välikohtauksen jälkeen päätti lähteä Niiniveen saarnaamaan Jumalan tuomasta tuhosta, jos parannusta ei näy. Joonaan huudettua uutista Niinivessa useampi päivä, kansa alkoi kuulla. Itse Niiniven kuningas julisti kansalleen, että on pukeuduttava säkkikankaaseen ja tehtävä parannus. Jumala näki hyväksi, eikä tuhonnut Niiniveä. Tämä sai Joonan ärsyyntyneeksi.

Joonan masennus

Joona masentui kun Jumala ei tuhonnutkaan kaupunkia ja jäi kyhjöttämään yksinään kaupungin ulkopuolelle. Jumala päätti auttaa Joonaa ja kasvatti risiinikasvin hänen suojakseen, mutta antoi sen kuolla ja päästi kovan kuumuuden Joonan ylle. Joona masentui ja hänessä alkoi ilmetä itsetuhoisia merkkejä. Hän tahtoi kuolla.

Joona löysi oman paikkansa Jumalan suunnitelmista ja Jumalan armo paistaa tässäkin tarinassa. Jumala armahti Niniven.

Teksti: Ilmari Pyykönen
Tämä on uutisformaattiin muotoiltu versio Joonaan kirjasta.