Raamattu-uutinen: Huippuvakoojat karkuteillä

Raamattu-uutinen: Huippuvakoojat karkuteillä

Israelin uusi johtaja, Joosua, on lähettänyt vakoojiaan Jerikoon. Kyseisiä vakoojia on etsitty Jerikon kuninkaan sotilaiden toimesta, tuloksetta. Onneksi me tiedämme, että nämä vakoojat ovat piileksineet Rahab-nimisen Jerikolaisnaisen luona. Vakoojat pääsivät ongelmitta muurien sisäpuolelle, ja sieltä ulos, vaan miten se on mahdollista?

Muurien yli

Edeltäjänsä kuoltua Joosua on saanut kansansa johtajana tehtävän: 1) Toimia kuten Mooses toimi, jolloin kaikki hänen hankkeensa onnistuvat. 2) Johdattaa kansansa sille luvatuille alueille. Tähän tehtävään sisältyy myös Jeriko, jonne Joosua lähetti kaksi vakoojaansa. Vakoojien oli määrä tutkia Jerikon kaupunkia ja sen maa-alueita tulevaa hyökkäystä varten. He pääsivät pimeyden turvin muurien yli ja piiloutuivat prostituoidun Rahabin taloon yöksi.

Jerikon kuninkaan sotilaat pääsivät Israelilaisten vakoojien jäljille ja yrittivät saada nämä kiinni nopeasti. Rahab kuitenkin kertoi heille vallan uskottavasti, että vakoojat olivat käyneet hänen luonaan ja lähteneet, mutta että hän ei tiennyt yhtään, mistä he tulivat tai minne he menivät. Sotilaat lähtivät ajamaan vakoojia takaa toisaalle samaan aikaan, kun nämä piilottelivat Rahabin katolle levitettyjen pellavakimppujen alla.

Herran tahto

Jerikon kansa pelkää israelilaisia suunnattoman suuresti. He ovat kuulleet israelilaisten järjestelmällisistä aluevaltauksista ja ihmeteoista, joita, Herra, Jumala tekee heidän tähtensä. Jerikolaiset ovat jo tavallaan alistuneet kohtaloonsa, mutta tahtovat kuitenkin saada vakoojat kiinni. Rahabin mukaan jerikolaiset eivät uskalla vastustaa israelilaisia, sillä heidän Jumalansa on sekä taivaan että maan valtias.

Prostituoitu Rahab pelkää, ei vain itsensä, vaan myös perheensä ja sukunsa puolesta israelilaisten mahdollista hyökkäystä. Siksi hän teki pyynnön vakoojille. Hän pyysi, että kun Israel tulee muureista läpi, voisivatko he säästää hänen perheensä jäsenet. Vakoojat tekivät lupauksen hetimmiten, olihan Rahab pelastanut heidät. Vakoojat antoivat Rahabille ohjeet, miten toimia hyökkäyksen alettua, jotta tämän perhe ja suku jäisi eloon. Emme osaa sanoa, milloin hyökkäys tapahtuu mutta varmasti hyvin pian.

Rahabin talo on rakennettu Jerikon muuriin. Talonsa ikkunasta hän päästi vakoojat laskeutumaan kaupungin ulkopuolelle, kun heidän työnsä oli tehty. Vakoojat piilottelevat parasta aikaa vuorilla ja sotilaat etsivät heitä. Nähtäväksi jää, saadaanko heidät kiinni. Israelilaisten tähän astisesta menestyksestä voi kuitenkin päätellä, ettei Jumala aio hylätä heitä.

Tarkempaa tietoa tapahtumien kulusta löydät täältä.

 

Alkuperäinen kertomus: Joos. 1:1-7 ja Joos. 2:1-16

Teksti: Roosa Suomi