Quiet Action 2014. Opetus: ”Tehkää toisillenne hyvää.”

Quiet Action 2014. Opetus: "Tehkää toisillenne hyvää."

Quiet Action-leirin ensimmäinen opetus kertoi Kiirastorstaista, jolloin Jeesus peri opetuslastensa jalat. Raamatunkohta Joh. 13:1-17 kertoo Jeesuksen olleen opetuslastensa kanssa syömässä päivällistä.

Jeesus tiesi ettei olisi heidän luonaan enää pitkään. Kesken aterian Jeesus nouri ja alkoi pesemään opetuslastensa jalkoja. Pietari kieltäytyi ensin jalkojensa pesusta. Jeesus vastasi tähän ettei Pietarilla ole sijaa hänen luonaan, jollei Jeesus saa pestä hänen jalkojaan. Tämän kuultuaan Pietari pyysi, että Jeesus pesisi hänet kokonaan, johon Jeesus vastasi: ”Se, jok on jo kylpenyt, ei tarvitse pesua, hän on jo puhdas.”

Pestyään opetuslastensa jalat Jeesus sanoo ”Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille. Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi.” Lopuksi Jeesus sanoo, että kun toimitte näin, te olette autuaat.

Entisaikaan käveltiin paljasjaloin ja ruokapöydät olivat matalia, joten jos jalkoja ei pessyt, ruokaillessa ne haisivat epämiellyttäville. Siksi jalkojen pesu ennen ruokailua oli hyvin tärkeää. Pestessään opetuslasten jalat, Jeesus alentaa itsensä opettajan asemasta, ja tekee heile hyvän teon. Jeesus opettaa, että kristittyjen tulisi laittaa hyvä kiertämään. Jeesus oli sydänten kuningas ja tuli pelastamaan meidät rakkaudellaan. Jeesus ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi pestä toistemme jalkoja. Jeesuksen aikaan jalkojen pesu oli normaalia, mutta nykyään se olisi hieman outoa.

Hyvien tekojen tekemisen voi soveltaa nykypäivään. Opetuksessa kerrottiin hyviä esimerkkejä nykyajan hyvistä teoista toisille. Esimerkiksi Vain Elämää-sarjassa Juha Tapio yllätti heidän hotellinsa henkilökunnan shamppanjalla, kiitokseksi hyvästä palvelusta.Itse leirillä aloitettiin kirjoittamaan kiitoskortia keittäjille. Siihen jokainen saa kirjoittaa kehunsa ja kiitoksena keittäjille.

Hyvien tekojen tekeminen saattaa usein unohtua arjen kiireessä. On kuitenkin yllättävän helppoa auttaa vaikkapa vanhempia pihatöissä tai kaveria kotiläksyissä. Mieti, miten voisit itse auttaa ja ilahduttaa lähimmäistäsi. Laitetaan hyvät teot kiertämään!

 

Kirjoittanut: Jenni Rantanen