Quiet Action 2014. ”Miten säilyttää suunta porukan paineen alla”, Opetus – Henri Haataja

Quiet Action 2014. "Miten säilyttää suunta porukan paineen alla"

Minkälainen kristityn tulisi olla maailman keskellä?

Kristityt ovat maailman suola ja valo. Kristityt uskovat Jeesukseen, ja ovat lunastettuja ja armahdettuja. Jeesuksen sovitustyön ansiosta kristityt ovat samanaikaisesti pyhiä ja syntisiä. Kristityt voivat rohkeasti olla uskossa ja rakastaa lähimmäisiään, sekä noudattaa Raamatun arvoja.

Minkälaiset asiat ovat meidän aikamme suurimpia haasteita kristityille nuorille?
On vaikeaa olla eri mieltä vaikkapa evoluutiosta, jos kaikki muut ajattelevat toisin. Vaikeaa on myös kieltäytyä päihteistä, koska se saattaa johtaa porukasta syrjäytymiseen. Varsinkin pienillä paikkakunnilla voi tuntea olevansa yksin, jos ei halua viettää viikonloppuja ryypäten. Valitseminen missä seurakunnassa käy, saattaa myös olla hankalaa. Samoin omassa seurakunnassa oman paikan löytyminen voi tuottaa päänvaivaa.

Yksi suurimpia kristittyihinkin vaikuttavista asioista on nykyään media. Facebookin ja Iltasanomien kaltaiset sivut ovat jokapuolella, eikä niitä voi välttää. Erilaiset uutissivustot luovat omalta osaltaan tietylaisia ennakkoluuloja kristityistä, joita jokainen kohtaa varmasti jossain vaiheessa elämäänsä. Niihin vastaaminen on hankalaa, koska monet saattavat muodostaa kuvansa uskovaisista vahvoille ennakkoluuloille eivätkä he välttämättä muuta mieltään, vaikka uskovainen olisi kuinka ”normaali”.

Porukan paine näkyy Raamatussa jo luomiskertomuksessa. Käärme houkuttelee Eevaa maistamaan kiellettyä hedelmää, luvaten tälle tietoa ja valtaa. Tästä seurasi syntiinlankeemus. Myös Jeesusta houkuteltiin erämaassa jättämään tehtävänsä meidän pelastajana. Myöhemmin Pietariakin painostettiin, ja hän kielsi tuntevansa Jeesuksen. Jeesus on heistä ainoa, joka pystyi vastustamaan painostusta ja pysymään lujana.

Miten sitten voimme säilyttää suuntamme painostuksen alla? Se ei ole helppoa, mutta Jeesus sanoo ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta” (Matt 4:4). Kun luemme Raamattua, käymme ehtoollisella ja rukoilemme, saamme Jumalan sanaa, joka auttaa meitä pysymään oikeassa suunnassa. Kristitty voi rohkeasti olla kristitty ja saamme aina pyytää rukouksessa voimia uskoomme.