Nykyinen tila pakottaa meidät pysähtymään ja jäämään kotiin. Tässä seitsemän vinkkiä sosiaalisen eristäytymisen aikaan!
Teksti Amanda Alho | Kuva Pixabay
1. Opettele uutta
Opettele jokin uusi taito tai aloita uusi harrastus. Voitte esimerkiksi kokoontua pienellä porukalla potkimaan jalkapalloa. Entä kiinnostaako musiikki? Odottaako isotätisi kitara varaston nurkassa orpona uutta soittajaa? Tartu tähän kitaraan. Kysy lupa, jos sitä tarvitset. Toteuta unelmasi. Usko itseesi. Tämä voi vaatia sinnikkyyttä, sisua ja pitkämielisyyttä. Mutta kova työ kannattaa.
2. Kuvahaaste
On myös aika ottaa kuvahaaste vastaan. Olet ehkä nähnyt netissä kuvia, joissa sisarukset tai serkukset ovat ottaneet lapsuuskuvistaan uusintoja. Toteuta oma versiosi. Kannattaa panostaa kuvaan kunnolla, jotta sitä olisi kiva katsella myöhemmin. Etsikää mahdollisimman saman väriset vaatteet kuin lapsuuskuvassa. Hauskan kuvan saatte aikaan, jos tallella olisi vielä joku yksittäinen alkuperäinen lakki tai vaikka huivi. Toteuttakaa uusintakuva alkuperäisessä kuvausmiljöössä.
3. Roskabongaus
Miltä kuulostaisi roskabongaus fillareilla? Tienvarsilla näkyy nykyisin paljon roskia, joten kerätään ne yhdessä pois. Lähde matkaan kaverin kanssa. Hyvää Spotifyn listaa kuunnellen aika lentää yksin kuin siivillä. Samalla saa tehtyä konkreettisesti hyvää ja työn jäljen näkee heti. Muista nauttia kesästä ja noudattaa liikennesääntöjä sekä hyvä hygieniaa. Toki voit poimia myös marjoja tai sieniä.
4. Palapelejä
Tee yhdessä tai yksin palapelejä vaikka mökin terassilla. Ja hei, palapelien teko ei ole vain lasten puuhaa. Muista vain koota itsellesi tarpeeksi haastava palapeli mielenkiinnon säilymisen takia. Samalla voi vaihtaa kuulumisia kasvotusten tai videopuhelun välityksellä. Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Voit vaan koota paloja yhteen kuunnellen samalla lintujen laulua ja tuulen tuiverrusta. On yllättävän rentouttavaa ja terapeuttista puuhaa!
5. Pyöräretki
Tee jonain viikonloppuna pyöräretki yhdessä tai yksin. Ei tarvitse lähteä edes kauas. Yövy teltassa ja valmista ruoka itse ulkona. Pidä huoli itsesi ja muiden turvallisuudesta. Luonnon helmassa on helppoa olla läsnä, kun ympärillä ei ole ylimääräisiä virikkeitä. Tutki vaikka Raamattua. Raittiissa ilmassa ajatus voi liikkua tehokkaammin. Pakkaa mukaan tarvittavat varusteet. Ainakin taskulamppu paristoineen ja Raamattu.
6. Aikaa isovanhemmille
Anna aikaa lahjaksi mummulle tai vaarille ja soita heille. Ota isovanhempi-haaste vastaan ja haastattele isovanhempiasi. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi isovanhempasi lapsuuteen, nuoruuteen, opiskelija- tai työelämään, aikuiseksi kasvamiseen tai perheen perustamiseen. Kirjoita vastaukset ylös. Vastausten äänittäminen voi auttaa paljon. Jos haluat valmiita kysymyksiä, niin tässä pari kirjasuositusta: Kerro minulle isoäiti- ja Kerro minulle isoisä -kirjat!
7. Yöuinti
Käy yöuinnilla. Viivy hetki rannalla hiljaisuudessa. Jos olet aamuihminen, tee aamuretki lähimetsään. Seuraa hetki lintujen puuhia. Luonnossa ollessa voi unohtaa arjen kiireet. Voi olla ja huomata olevansa osa suurta luomakuntaa. Saman kokemuksen voi saada katsomalla tähtitaivasta. Silloin huomaa hyvin, kuinka pieni oikeastaan on. Ehkä se on se tunne, kun huomaa olevansa osa jotain suurta. Ihmeellistä on, että jokaisella ihmiselle on tehtävä Jumalan suunnitelmassa. Olemassaolosi ei ole sattumaa.