Even ja Ossin Toisen silmin -albumissa soi kaunis biisi, Puhua hyvää. Sen oivaltava ja kielikuviltaan rikas sanoitus kannustaa siihen hyvään, johon Jumala on meidät kutsunut.
Teksti Susanna Hulkko | Kuva Kuvaaja: Jani Laukkanen (http://ohjelmakristalli.com/press/)
– Tämä syntyi niin kuin monet muutkin kappaleet, oman syntisyyden kipuilun kanssa. Huomasin miten tuli puhuttua pahaa toisista ihmisistä. Se oli ennen kaikkea itselleni muistutus ja samalla myös muille, että se ei ole oikein eikä hyväksi, kertoo laulun synnystä Ossi Mäki-Reini, biisin sanoittaja ja säveltäjä.
—Joskus on ollut erityisiä tilanteita, joissa on äitynyt puhumaan toisesta ihmisestä ikävään sävyyn. Laulun syntyyn ei silti liity tarkemmin mitään tarinaa.
—Yksi tällainen esimerkki on bänditouhuista, kun joku asia on saattanut turhauttaa jossakin tyypissä. Sitä on sitten moittinut muille, eikä sitä oikein rakentavasti osannut kyseiselle henkilöllekään ilmaista.
Oikeutettua pahan puhumista?
Elämässä saattaa tulla tilanteita, jossa lähimmäisen käytös tai tavat tuntuvat raskailta. Silloin saattaa herätä tarve purkaa omia fiiliksiä muille. Voiko tätä pitää sallittuna vai onko tämäkin vääränlaista pahan puhumista?
– Tämä on hyvä kysymys, ja on sitä tullut joskus pohdittua vaimoni kanssa. Ei mulla ole tähän mitään lopullista vastausta. On totta, että omaa fiilistä olisi hyvä päästä purkamaan, Ossi pohtii. Ehdottomasti parhaaksi ratkaisuksi hän päättää sen, että puhuisi ystävällisessä hengessä kyseiselle henkilölle:
– Yleensä ne asiat lähtevät parempaan suuntaan, kun ottaa rehellisesti puheeksi. Se kyllä vaatii vahvaa mielenlujuutta sekä omalta osalta nöyrtymistä, että pystyy siihen.
Vertaistukea
Puhua hyvää -biisissä lauletaan muun muassa ylpeydestä, joka estää meitä puhumasta hyvää toinen toisillemme.
– Kateus ja ylpeys liittyy vahvasti yhteen. On tosi vaikea iloita toisen onnistumisesta ja kehua muiden hienoja juttuja, Ossi avaa.
– Kuitenkin jos vaan saisi sanottua sen hyvän toiselle niin, siitä tulee lopulta itsellekin hyvä fiilis. Sellainen positiivinen puhe selän takana tai positiivinen palaute vasten kasvoja on rakentavaa. Se voi viedä asioita eteenpäin ja positiivinen palaute antaa intoa kehittää itseä. Tällaisia asioita on opeteltu kantapään kautta.
Ossi Mäki-Reini kuvailee kappaletta vertaistukilauluksi meille, jotka kamppailemme oman syntisyyden kanssa.
“Kuitenkin jos vaan saisi sanottua sen hyvän toiselle niin, siitä tulee lopulta itsellekin hyvä fiilis.”
Niin tuli puhuttua
ylpeän ohi suunsa,
ja niin vanhoja kaluttua,
vaik’ vois vain korjata luunsa.
Taas tuli uhottua,
kaivettua kuoppaa niin syvää,
saa sanoilla tuhottua
aivan liiaksi hyvää.
Eikö siis parempi ois
puhua hyvää selän takana,
puhua hyvää vasten kasvoja,
puhua oikein ja rehellisesti
ne sanat, jotka ylpeyteni puhumasta esti?
Niin tuli lauottua,
sanat luoteina lentää.
Ja niin vasta tulen tauottua
järki paikalle entää.
Taas tuli soimattua,
syyteltyä kysymättä.
Saa ohjata väärät voimat mua
kuin näkönsä menettänyttä.
Ja kuitenkin parempi ois…
Viisaampaa ois sanojansa säästää
kuin sammakoita suustansa näin päästää.
Parempi ois olla sanatonna
kuin ikuisesti ystävätön konna.
Mut parastahan ois
puhua hyvää selän takana,
puhua hyvää vasten kasvoja,
puhua oikein ja rehellisesti
ne sanat, jotka ylpeyteni puhumasta esti