Psykologin taidot auttavat lähetystyössä


Sley lähetti vuosi sitten Siiri ja Marko Turusen lähetystyöhön Saksan pääkaupunkiin Berliiniin. Euroopassa lähetystyö on lisääntynyt muun muassa lisääntyneen maahanmuuton vuoksi.  

Teksti Henrik Mäki | Kuva Turusten albumi

-Lähetystyöhön minua innosti Jeesuksen käsky. Evankeliumi on niin mahtava sanoma, että sitä haluaa viedä eteenpäin. Eurooppaan on tullut paljon ihmisiä maista joihin evankeliumia on ollut vaikea viedä. Se on suuri mahdollisuus kertoa sanomaa eteenpäin.

Miksi Jumala halusi lähettää juuri sinut?

-En yhtään tiedä. Nuorempana rukoilin mitä voisin tehdä. Lähetystyöstä ajattelin, että sitä voi tehdä sieltä omalta paikalta. Opiskelija voi viedä sanomaa muille opiskelijoille. Työelämässä voi taas viedä sanomaa työkavereille. Lopulta minusta kuitenkin tuli kokopäiväinen lähetystyöntekijä.

Koetko että koulutuksestasi psykologina on hyötyä lähetystyössä?

-Kyllä koen, monet maahanmuuttajat ovat traumatisoituneita. Kävimme esimerkiksi vastikään mieheni kanssa tapaamassa erästä potilasta lasten psykiatrisella osastolla. Olen alkanut pitää täällä myös omaa vastaanottoa, jossa ihmiset voivat käydä puhumassa jos on jotain pulmaa. Koen että seurakunnan tarpeet ja omat lahjat kohtaavat niin hyvin, että täällä ollaan omalla paikalla.

”Koen että seurakunnan tarpeet ja omat lahjat kohtaavat niin hyvin.”

 

Jokainen tarvitsee lepoa

Saksassa tehtävä lähetystyö sisältää erilaisia haasteita kuin esimerkiksi Afrikassa tai Aasiassa tehtävä lähetystyö.

-Täällä Saksassa ollaan varmaankin enemmän eri kulttuurien välissä kuin monissa muissa kohteissa, koska ihmisiä on niin monesta maasta. Elämä täällä on kuitenkin monin osin helpompaa kuin mitä esimerkiksi niissä lähetyskohteissa, jotka suuntautuvat kehitysmaihin.

Osasitko odottaa millaista lähetystyö on?

-En osannut yhtään. Kävimme kyllä täällä tutustumassa, mutta en silti tiennyt mitä tuleva tuo eteen. Työtehtävät ovat tosi monipuolisia. Yhtenä päivänä saatan olla uimaopettaja ja toisena koota kuoroa kasaan. Musiikki on myös paljon läsnä työssäni.

”Saa olla siis myös heikko.”

Lähetystyön antoisuudesta huolimatta myös Siiri kokee työnsä välillä raskaaksi.
-Joskus on vaikeaa kun täällä on niin paljon ihmisiä. Suomalaisena ei ole tottunut ihan tällaiseen. Onneksi meillä on hyvä koti, ja pidämme vapaapäivistä kiinni. Jumalan Sanasta voi myös ammentaa voimaa. Raamatussa sanotaan esimerkiksi että ”minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa”, saa olla siis myös heikko.

 

Erilaisille ihmisille on tilausta Jumalan valtakunnan työssä

 

Voisiko kotimaanlähetystyö ottaa mallia Saksassa tehtävästä lähetystyöstä?

-Maahanmuuttajia voitaisiin kutsua pelailemaan ja esimerkiksi ihan kotiin kylään. He varmasti arvostaisivat sitä.

Millaisia työtehtäviä sinulla on lähiaikoina ollut?

-Viime aikoina on ollut messuja. Täällä myös alkoi virallisesti sellainen psykologinen vastaanotto, johon saa tulla puhumaan kaikesta. Tänään käytiin sairaalakäynnillä ja illalla menemme vierailemaan yhteen perheeseen. Huomenna opiskelen farsin kieltä.

Millaisia ihmisiä tarvitaan lähetystyössä?

-Ihan kaikenlaisia, kun tehtäviä on niin monenlaisia. Voi evankelioida läheisiä, olla seurakunnassa vastuunkantajana, rohkaista muita Raamattupiirissä, lähteä aktioon. Sitten voi olla rukoilemassa lähetystyön puolesta ja voi tukea taloudellisesti.  Lähetysrenkaaseen kannattaa liittyä.

 

Rukousaiheita: Maahanmuuttajien ja vainottujen kristityjen puolesta. Siiri ja Marko Turusen työn puolesta. Kaikkien seurakunnan työntekijöiden ja kävijöiden puolesta. Niiden puolesta jotka ovat erillään perheistään. Sen puolesta että usko saisi kirkastua mahdollisimman monelle Saksassa.

Saksan asukasluku n. 82 800 000
Berliinin asukasluku: 3 520 000

Saksassa n. 20% asukkaista on etniseltä taustaltaan muita kuin saksalaisia. Luku kasvaa maahanmuuttajien myötä jatkuvasti.

Saksassa kristittyjä on 59,3% ja muslimeiksi ilmoittaa itsensä jo 5,5%.